Een hete kop koffie, een kaars of vuurwerk: het fotograferen van rook en stoom kan een foto een hele andere uitstraling geven. Maar toch blijkt het ontzettend lastig te zijn om dit vast te leggen. Ondanks dat je zelf met je eigen ogen de rook wel kunt zien, zie je het niet terug op de foto. Hoe kan dit en hoe kun je op de juiste manier stoom en rook fotograferen?
Hoe maak ik foto’s van rook?
Wel eens een kop koffie, thee of warme chocolade gefotografeerd? Grote kans dat de stoom die ervan af kwam niet of weinig zichtbaar was. Via deze tips en trucs proberen we uit te leggen hoe je dit op de juiste manier zichtbaar kunt maken. Rook wordt natuurlijk niet alleen gebruikt bij heet drinken.
Ook bij portretten, stilleven en andere stijlen van fotografie kun je dit creatief toepassen. Maar zodra je het nodig hebt is het wel belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan. Er zijn verschillende methodes om rook op een foto vast te leggen. Zo heb je een eenvoudige manier voor onder andere voedselfotografie en een iets complexere manier die vooral gebruikt wordt voor onder andere natuurfotografie. Beide manieren zullen we uitleggen.
De juiste achtergrond
Eén van de grootste redenen waarom rook niet goed zichtbaar is, is de achtergrond. Want hoe lichter de achtergrond, hoe minder de rook zichtbaar is. Rook is zoals we allemaal weten, wit. Zodra dit op een donkere achtergrond wordt geplaatst zal het door het contrastverschil duidelijk zichtbaar zijn. Zeker bij het fotograferen van warme maaltijden en drinken is het verstandig om een zwarte achtergrond te gebruiken. Hierdoor is de stoom het beste zichtbaar. Uiteraard is het niet altijd mogelijk om een zwarte achtergrond te kiezen. Zeker niet wanneer je ook de locatie op de foto wil hebben of te maken hebt met een groot onderwerp. In deze gevallen blijft het altijd goed om een donkere achtergrond te zoeken.
Naast zwart zijn grijs en andere zwarttinten ook geschikt om de rook te onderscheiden. Mocht je een compleet witte omgeving hebben kun je ervoor kiezen om de achtergrond donkerder te maken. Deze wordt dan wat donkerder zodat de voorgrond weer wat meer zichtbaar is. Dit principe kun je ook toepassen bij andere omgevingen waar je de omgeving er wel op wilt hebben.
Licht toevoegen aan de rook
Naast de achtergronden is het mogelijk om met de rook te werken. Zo kun je een licht hier op laten schijnen zodat de details hiervan meer zichtbaar worden. Hierbij is het wel belangrijk dat je een licht gebruikt die alleen gericht is op de rook of stoom, en niet op andere onderdelen. Want wanneer dit wel het geval is zal de omgeving onbedoelde lichtstralen krijgen. Op deze manier in combinatie met de achtergronden maak je de stoom of rook een stuk sterker. Maar hoe doe je dit eigenlijk?
Normaal gezien is het het beste om met natuurlijk licht te werken. Maar aangezien dit om specifiek licht op een bepaald punt gaat is het beter om een flitser of extern licht te gebruiken. Door deze achter het onderwerp te plaatsen in een hoek van onderen is het licht niet zichtbaar op het onderwerp maar verlicht het van de achtergrond wel de rook. Dit vergt wel enige oefening voordat je het gewenste resultaat krijgt. Dus pak je camera, zet alles goed klaar en maak een aantal proeffoto’s. Op basis daarvan kun je kijken op welke manier je de beste belichting kunt krijgen voor het mooiste resultaat.
Diversiteit in rook fotograferen
Wanneer je naar rook kijkt zul je merken dat rook er telkens anders uitziet. De uitlaatgassen van een auto zijn dik terwijl de stoom van een warme drank juist een stuk dunner is. Ook een kaars ziet er weer heel anders uit. En dit is belangrijk om te realiseren. Want als de foto gemaakt is moet dat wat je ziet wel overeenkomen met wat je fotografeert.
Let op de dikte van de rook en kijk hoe dit zich hoort te vertegenwoordigen in het totaal plaatje. Doe je dit niet dan zul je snel een foto krijgen die er niet realistisch uitziet. Maar tegelijk kun je ook andere hulpmiddelen inzetten om de rook te versterken. Denk aan een stomer of zelfs een rookmachine in grote gevallen.
Wierookstokje of lucifers voor extra details
Veel van de foto’s die je online met rook ziet, zijn nep. Ze zijn gemaakt met hulpmiddelen. Denk hier aan een wierookstokje, lucifers, stoommachine en ga zo maar door. Nu denk je misschien: waarom zou je dat doen? Dat heeft alles te maken met hoe de camera werkt en dat het geheel vaak niet goed zichtbaar is. Door hulpmiddelen in te zetten kun je het geheel versterken en wordt het geheel vaak mooier. Daarnaast kost dit een stuk minder tijd. Want een kop koffie is maar een paar minuten warm en daarna komt er geen stoom meer af.
Om elke keer om de zoveel minuten steeds nieuwe koffie te zetten staat niet iedereen op te wachten. Natuurlijk kun je hier zelf wel voor kiezen om voor het echte werk te gaan. Maar het is wel belangrijk om te weten dat een groot deel van de foto’s die je ooit gezien hebt met behulp van andere rookmiddelen zijn gemaakt. Door dus te kijken naar de rookstroom kun je de keuze maken welke rook het beste bij jouw product past. Kijk of de rook overeenkomt en zodra dit het geval is kun je dit gebruiken. Dit doe je door het achter het product te plaatsen. Zorg er uiteraard voor dat het niet zichtbaar is en let goed op dat er geen gevaarlijke situaties met betrekking tot brand ontstaan.
Rookpatronen aanpassen met accessoires
Unieke rookpatronen heb je vast wel eens in een foto gezien. Prachtige vormen die bijna te mooi lijken om waar te zijn. Ook dit wordt vaak gedaan met verschillende hulpmiddelen. Zo kun je een ballon vullen en deze laten knappen. Of er voor kiezen om een lepel, vork of mes boven het vuur te houden om verschillende patronen te maken. Door verschillende objecten te proberen krijg je verschillende patronen. En door het object regelmatig weg te halen vorm je een geheel. Mocht je hier mee willen spelen gebruik dan wel objecten die niet in brand kunnen vliegen. Want het object moet je wel dicht bij het vuur houden. En je wil natuurlijk niet dat dit in brand vliegt.
Conclusie
Het fotograferen van rook en stook kan heel divers zijn. Je hoeft niet altijd lucifers of hete koffie op de foto te zetten. Ook om je heen zijn er genoeg mogelijkheden om een foto creatiever te maken met rook. Daarnaast kun je ook buiten genoeg stoom vinden bij bijvoorbeeld fabrieken en uitlaatgassen van auto’s. Door deze techniek met bovenstaande tips te leren kun je dit ook in andere situaties toepassen om een foto nog mooier vast te leggen. En daarin zijn genoeg mogelijkheden om als fotograaf uit te blinken.