25 meest bekende fotografen

Elk jaar weer komen er nieuwe fotografen bij die op hun eigen manier onderwerpen fotograferen. En zo zijn er door de jaren heen veel foto’s gemaakt die ontzettend bijzonder zijn. Toch zijn er ook mensen geweest die beroemde foto’s hebben geschoten. Zij hebben een stijl of techniek ontwikkeld in de fotografiewereld die wij vandaag de dag als normaal ervaren. Hieronder beschrijven wij de 25 meest beroemde en bekende fotografen tot nu toe. Gebruik deze namen als inspiratiebron, zoek hun werk eens op of bekijk de video’s die we hierbij geplaatst hebben. Zo kun je als fotograaf nieuwe dingen leren om zo weer verder te groeien.

David Bailey

David Royston Bailey is een Engelse portret en modefotograaf die geboren is op 2 januari 1938. In 1957 besloot hij dat hij fotograaf wilde worden. Hij kocht een Rolleiflex camera die later al snel een Canon Rangefinder werd. Om het beroep te leren begon hij als assistent bij onder andere David Ollins en John French. Doordat hij weinig naar school ging en last had van dyslexie kon hij zijn droom om de modeschool in London te doen helaas niet najagen. Wel ging hij verder met fotograferen en dat liep al snel uit tot een succes. Vooral in de jaren 60 was hij één van de zwingende fotografen die de mode en celebrity wereld op de foto zetten.

Sebastião Salgado

Als Unicef Goodwill Ambassador staat Sebastião Salgado voornamelijk bekend als fotojournalist en documentenfotograaf. Hij is in meer dan 120 landen geweest om zijn foto’s vast te leggen en heeft talloze boeken hierover gepubliceerd. Het is dan ook niet zo gek dat deze man in het rijtje van bekende fotografen staat. Zijn foto’s hadden veel impact en daardoor kreeg hij ook een Erelidmaatschap bij de American Academy of Arts and Science. Zowel in de pers als het werk dat hij in documentaires heeft gedaan kunnen we als fotografen veel van leren.

Richard Avedon

Richard Avedon was iemand die altijd al geïnteresseerd was in personen. Voornamelijk persoonlijkheden en portretten trokken zijn aandacht. En dat was dan ook hetgeen wat hij het liefst vastlegde. Door zijn manier van fotograferen trok hij de aandacht in de Amerikaanse mode. Maar al snel wisten ook beroemde mensen hem te vinden. Zo legde hij veel bekendheden vast op camera en schoot hij ook afbeeldingen voor de bekende tijdschriften Vogue en Life. Dit alles deed hij onderweg en in zijn studio met een grootformaat camera.

David LaChapelle

Als kunstfotograaf en commerciële fotograaf was de Amerikaanse David LaChapelle vooral gericht op kunstgeschiedenis en religie. Hij probeerde een boodschap over te brengen en fotografeerde dus ook duidelijk met een doel. Hij had een unieke stijl met veel kleur en hoogglans. De foto’s waren erg realistisch en worden ook wel beschreven als: kitsch pop surrealisme. Hij is geboren op 11 maart 1963 en heeft door de jaren heen veel gewerkt voor internationale publicaties. Dit samen met zijn fotografiestijl heeft er voor gezorgd dat zijn werk nu overal ter wereld in instellingen en galerijen te bezichtigen is.

Annie Leibovitz

Op de dag van de moord op John Lennon heeft Annie hem nog vastgelegd. En dat is op zich ook niet zo gek als je weet wat voor werk zij levert. Als portretfotograaf levert ze hoogstaande producten die niet te vergelijken zijn met andere foto’s. Zowel beroemdheden als tijdschriften maakten hier dan ook graag gebruik van. Daarnaast vind je haar werk ook op albumhoezen. Ook was ze de eerste vrouw die in Washington een tentoonstelling mocht houden op de National portrait gallery in 1991. Een mooie prestatie dus die zeker laat zien waarom zij behoort tot één van de meest beroemde fotografen.

Anne Geddes: bekende fotografen

Geboren op 13 september 1956 is de Australische fotografe Anne Geddes. Ook zij is één van de beroemde fotografen. Ze werkt voornamelijk in New York waar ze boeken en kalenders maakt. Deze boeken worden in maar liefst 83 landen gepubliceerd. Met meer dan 18 miljoen verkochte exemplaren en 1,8 miljoen kalenders is het duidelijk dat haar foto’s veel impact hebben. Voornamelijk haar debuutboek genaamd Down in the Garden was populair, deze werd in 23 talen vertaald en stond als bestseller in de New York Times. In dit boek heeft ze verschillende baby’s gefotografeerd op locaties in de tuin. Een grote kans dat je één van deze foto’s ooit weleens ergens op een ansichtkaart, kalender of schilderij hebt gezien.

Cindy Sherman

Als Amerikaanse kunstenaar was Cindy Sherman voornamelijk bekend in de moderne fotografie. Op zich was dit ook wel logisch aangezien een aantal van haar foto’s ook in de lijst staan van duurste foto’s aller tijden. Toch is en blijft ze een inspiratiebron voor velen. Ze zette zichzelf niet alleen neer als fotograaf want ze was ook haar eigen model in de foto. Ook deed ze zelf de styling, make up en andere zaken. Door gebruik te maken van vermommingen bracht ze een beeld naar buiten. Dit viel niet altijd bij iedereen goed in de smaak maar had zeker impact op het wereldbeeld.

Brassaï: bekende fotografen

Geboren in 1899 was Brassaï een fotograaf die vooral in de 20e eeuw veel internationale naamsbekendheid kreeg. Dit kwam voornamelijk door zijn humoristische stijl van fotografen. Hij fotografeerde meestal in de avond. Door zwart-wit foto’s te maken richtte hij zich in het bijzonder op de compositie. Dit was dan ook hetgeen wat hij heel goed deed. Net als vele andere Hongaarse kunstenaars die je ook op deze pagina kunt zien behoorde ook hij tot de fotografen die veel aan het reizen waren. Zo was hij tijdens de wereldoorlogen veel aan het fotograferen in Parijs en heeft hij hier ook van verschillende locaties prachtige foto’s achtergelaten.

Dorothea Lange: beste documentairefotograaf

25 beroemde fotografenAls documentairefotograaf en fotojournalist was Dorothea Lange er al vroeg bij. Deze Amerikaan leefde van 1895 tot 1965 en is bekend om haar werk voor de Farm Security Administration met betrekking tot de depressie. Ze begon met het fotograferen van de rijken in haar eigen studio omgeving. Maar later richtte ze zich vooral op de gevolgen van de depressie.

Haar werk is zo populair dat het vandaag de dag nog steeds effect heeft op hoe documentaire fotografie gedaan wordt. Zij heeft dus op dit gebied veel voor de fotografie en nieuwswereld betekent.

Henri Cartier- Bresson

Henri Cartier- Bresson was voor veel fotografen een groot voorbeeld. Om deze reden zie je deze naam ook meerdere malen terugkomen in dit artikel. Het was een Franse fotograaf die als de pionier wordt gezien van straatfotografie. Voornamelijk de kracht en openhartigheid in zijn foto’s maakt zijn werk zeer uniek. Geboren in 1908 heeft hij in de 20e eeuw veel mooie momenten vastgelegd die vandaag de dag nog steeds mensen in beweging brengt. Een mooie samenzwering van mensen en gebouwen maken het werk van deze fotograaf compleet.

Man Ray: beroemde portretfotograaf

Als mode- en portretfotograaf richtte Man Ray zich vooral op de beeldende kunst. En hoewel deze man in Amerika geboren was deed hij dit voornamelijk in Frankrijk. Met het vastleggen van surrealistische bewegingen zette hij zichzelf met name neer als schilder, ondanks dat hij toch echt foto’s maakte. Hij staat hoofdzakelijk bekend om zijn fotogrammen. Deze had hij namelijk vernoemd naar zichzelf door het Rayografen te noemen. Met de beeldende kunst die hij heeft vastgelegd, heeft hij laten zien dat je ook anders kunt fotograferen. Vandaar ook dat hij wordt gezien als één van de bekende fotografen die tot nu toe geleefd heeft.

Steve McCurry

Steve McCurry staat vooral bekend om zijn freelance werk en fotojournalistiek. Zo ken je hem misschien wel van de wereldbekende foto van het Afghaanse meisje. De groene ogen spreken werelddelen en dat is waar deze fotograaf dan ook bekend om staat. Hij heeft vele onderscheidingen binnen gesleept waaronder de Photographer of the year en World Press wedstrijden in 1985 en 1992. Geboren in Amerika in april 1950 fotografeert hij nu zelfs voor National Geographic. Een fotograaf van wereldklasse dus waar we allemaal nog veel van kunnen leren.

Beroemde fotografen: Eliot Porter

Geïnspireerd door het werk van Ansel Adams begon Eliot Porter foto’s te maken. Al vanaf jonge leeftijd was hij landschappen en vogels aan het vastleggen. En dit bleef hij daarna ook voortzetten. Hij begon in 1930 met een Leica maar al snel ging hij naar een grootformaat camera toe om de kwaliteit te verbeteren. Zo is ook hij één van de beroemde fotografen met zeer interessante fotocollecties waar wij vandaag de dag nog steeds van kunnen genieten.

Don McCullin: bekende fotografen in oorlogsfotografie

De Britse journalist Donald McCullin stond voornamelijk bekend om zijn oorlogsfotografie. De strijd in de streden en het geweld maar ook het verdriet legde hij op een bijzondere manier vast. Met name de arme mensen die werkloos en onderdrukt waren, was hetgeen waar deze man zijn fotografie op richtte. Het maakte niet uit waar de oorlog of het verdriet was, hij ging erheen en legde het vast. Zo is hij in Azië en Afrika geweest maar heeft hij ook de armoede in Engeland vast kunnen leggen. Hoewel dit het hoofdonderwerp was waar hij zich op richtte, was dit niet het enige. Naast dit alles legde hij ook regelmatig normale portretten, stillevens en landschappen vast. Toch is dit wel hetgeen wat het meeste impact heeft gemaakt en waar deze fotograaf bekend om staat.

Beroemde fotografen

Mario Testino

Vogue, Vanity Fare, V magazine: waarschijnlijk wel tijdschriften waar je ooit eens van gehoord hebt. Maar ook Gucci, Chanel en Estée Lauder zijn merken waar deze fotograaf regelmatig foto’s voor schiet. Mario Eduardo Testino Silva wordt beschreven als ‘s werelds productiefste fotograaf als het gaat om tijdschriften en modehandel fotograferen. Maar ook naast zijn fotografie is hij heel actief. Zo is hij creatief directeur en gastredacteur in films, heeft hij een museum en is het een echte kunstverzamelaar. Een actieve ondernemer dus uit Peru geboren in oktober 1954. Het is dan ook niet zo gek dat behoort tot de bekende fotografen van de wereld.

Edward Western: bekende fotograaf voor stilleven

Het fotograferen van stilleven is niet gemakkelijk maar om hiermee beroemd te worden is nog eens een stuk moeilijker. Toch is het Edward Henry Western gelukt. Hij fotografeerde naast stillevens ook portretten en landschappen. Hiermee trok hij de aandacht naar lijnen en patronen. Nadat hij een tijd in Californië de natuur had vastgelegd ging hij zich richten op portretfotografie. In deze tijd produceerde hij in 2 jaar maar liefst 1400 negatieven. Dit houdt in dat hij dus bijna elke dag 2 foto’s maakte. Met zijn werk ontving hij als eerste fotograaf de Guggenheim fellowship in 1937.

André Kertész

André Kertész leefde van 1894 tot 1985. Hij was een Hongaarse fotograaf die begon als straatfotograaf. Met zijn bijzondere camerahoeken trok hij al snel de aandacht. Dit heeft er voor gezorgd dat hij composities heeft gemaakt die tot nu toe nog niet vaak gezien of gebruikt worden. In zijn leven was hij een gewone fotograaf die weinig erkenning had. Vandaag de dag is het tegenovergestelde hiervan waar en wordt hij gezien als één van de makers van fotojournalistiek. Een passie voor compositie die veel mensen in beweging heeft gezet: dat is wat André onder de bekende fotografen voor elkaar heeft gekregen.

Paul Strand

Paul Strand was voornamelijk populair om zijn kunstvorm en straatportretten. Hij werkte veel samen met Lewis Hine die een beroemde documentairefotograaf is. In het begin van de 20e eeuw begon deze Amerikaanse fotograaf te reizen naar Europa en Afrika. Hierin legde hij voornamelijk de drukte van de steden vast. Samen met de straatportretten die hij gemaakt heeft behoort zijn werk ook vandaag de dag nog steeds tot de beroemde fotografen.

Robert Frank: beroemde, productieve fotograaf

Als je de productiefste fotograaf ooit zoekt, dan kan het best zijn dat je hem nu gevonden hebt. Robert Frank was een modefotograaf in 1947 en richtte zich voornamelijk op straatfotografie en fotojournalistiek. Hij werkte samen met Walker Evans en ook met de Guggenheim Fellowship mocht hij door het land heen reizen. Dit zorgde ervoor dat hij prachtige foto’s kon vastleggen. Zijn bekendste werk is The Americans. Maar ook daarnaast heeft hij nog veel bijzonder werk geleverd. De foto werd niet normaal afgeleverd. Rechtstreeks op de negatieven en prenten plaatste hij gelijk tekst voor publicatie.

Andreas Gurksky

Ook bij onze oosterburen vind je fotografisch talent. Zo is Andreas Gurksky, geboren in 1955 niet alleen een professor bij de kunstacademie maar ook een beroemde fotograaf. Hij staat voornamelijk bekend om zijn foto’s met een hoog standpunt. Zo schiet hij regelmatig landschapsfoto’s in kleur en architectuur die van boven worden genomen. Door deze compositie en kleurcombinaties krijg je een foto die spreekt. Het bijzondere is dat zijn werk voor 1990 op geen enkele manier bewerkt of gemanipuleerd werd. Vandaag de dag is dit wel het geval en is het zelfs noodzakelijk in zijn fotografiestijl. Hiermee maakt hij de stijl deadpan fotografie: lege, raadselachtige fotografie waar geen emotie op te zien is.

Bekende fotografen uit Nederland: Frans Lanting

Zoals je aan de naam waarschijnlijk al kunt zien is Frans Lanting, geboren in 1951 een Nederlandse fotograaf. Gespecialiseerd in natuurfotografie kreeg hij de kans om in Santa Cruz in Amerika een studio op te bouwen. Hier heeft hij ook een eigen galerij en verkocht hij Stock fotografie. Door veel te reizen maakte hij prachtige foto’s van zowel dieren als natuur. Voornamelijk in Afrika en Antarctica was hij actief bezig. Zijn foto’s verschenen door de hoge kwaliteit regelmatig in het blad National Geografic waar hij ook als fotograaf voor opereerde.

Weegee: bekende fotografen in de pers

De Hongaarse fotograaf Weegee stond vooral bekend om zijn straatfotografie. Deze had namelijk geen normale stijl maar was echt gericht op het mysterieuze. Met prachtige zwart-wit foto’s kreeg zijn stijl steeds meer aandacht. Niet alleen de straat maar ook misdaad en andere zaken trokken de aandacht. Hij werkte voornamelijk in Manhattan in de jaren 30 als persfotograaf. Een unieke stijl waar we nu nog steeds veel van kunnen leren.

Robert Capa

De Hongaarse fotograaf Robert Capa is geboren in oktober 1913. Capa was eigenlijk zijn bijnaam en is het Hongaarse woord voor haai. Deze naam had hij te danken aan zijn close-ups die men in die tijd nog niet zo gewend was. Het was dan ook erg wennen dat iemand ineens van heel dichtbij een foto van je maakte. Robert was voornamelijk werkzaam als fotojournalist en oorlogsfotograaf. De Spaanse burgeroorlog is hierbij het meest opvallende werk. Daarnaast was hij erbij toen de eerste groep militairen hun landing maakte tijdens D-Day. Helaas overleefde maar enkelen van zijn afbeeldingen. De kans is groot dat Robert Capa zowel de grootste avonturenfotograaf als gevechtsfotograaf van de geschiedenis is. Een mooie aanvulling dus in de lijst met beroemde fotografen.

Bekende fotografen

Ansel Adams

Ook Ansel Easton Adams is een fotograaf die bij veel andere fotografen als groot voorbeeld werd gezien. Hij is een Amerikaanse fotograaf maar tegelijk ook een milieuactivist met een duidelijke visie. Hij maakte voornamelijk gebruik van een grootformaat camera. De zwart-wit foto’s die hij schoot waren voornamelijk natuurfoto’s van het National Park Yosemite. Met zijn werk kwam hij samen met een collega ook met het zonesysteem. Hiermee kun je het contrast van je afdruk makkelijk bepalen. Naast dit alles was hij oprichter van de toenmalige groep F/64 samen met maar liefst 7 andere fotografen. Een leuke inspiratiebron dus door de unieke levensstijl en fotografie.

Robert Doisneau: beroemde fotografen

Robert Doisneau was een Franse fotograaf die leefde van 1912 tot 1994. Vooral in de jaren 30 werd hij populair. In deze tijd maakte hij foto’s in de straten van Parijs waar hij gezien werd als meester in Humanistische fotografie. Hij was om deze reden naast Henri Cartier- Bresson ook een pionier op het gebied van fotojournalistiek. Met beelden die vooral bescheiden en speels zijn zette hij zowel de rijken als de armen op de foto. Hierdoor kwam het alledaagse leven van de mensen in Parijs goed in beeld.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er veel bekende fotografen over de hele wereld. Toch doen ze allemaal hun eigen ding en hebben ze een onderwerp waar ze zich op focussen. Ze hadden een passie waar ze voor leefden en daardoor konden ze ook de foto’s maken die ze gemaakt hebben. Of je deze beroemde fotografen als voorbeeld ziet of niet, je kunt er in ieder geval veel van leren. We hopen daarom ook dat dit artikel jou weer nieuwe inspiratie en ideeën geeft om zelf op een nieuwe manier de camera op te pakken.

Vorig artikelFotograferen door glas zonder reflectie
Volgend artikelLandschappen in de regen fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in