Condens op je lens of camera kan vele nare gevolgen hebben. Het ontstaat doordat de apparatuur kouder is dan de omgeving. Door temperatuurverschillen komt er vocht en condens. Dit kan vlekken veroorzaken die er weer voor kunnen zorgen dat je camera of lens gaat bevriezen. Uiteraard levert dit veel schade op en is het erg slecht voor de elektronische onderdelen. Maar hoe voorkom je het? En hoe bescherm je de camera optimaal?
Condens op lens voorkomen
Condens op je lens of camera is bijna niet te voorkomen. Zeker niet als je snel van een koude naar een warme locatie moet gaan. Toch kun je je apparatuur in de zomer beschermen door dit eerst naar een warmere temperatuur te brengen. Voordat je op pad gaat zet je het dus ergens neer waar het warmer is. Mocht dit niet werken kun je de camera in een luchtdichte, afsluitbare plastic zak doen. Hierdoor komt de camera of lens sneller op temperatuur waardoor je ook sneller naar buiten kunt om te fotograferen.
Condens op de camera in de winter
In de winter werkt het juist andersom. Als jij vanuit de koude temperaturen van buiten naar binnen loopt ontstaat er condens wat ook schadelijk kan zijn. Dit voorkom je door niet gelijk een warme ruimte in te lopen maar juist de camera even tijdelijk in de gang of schuur te laten staan. Wanneer de camera dus naar binnen gehaald wordt, stop je deze in een plastic zak die je goed afsluit. Mocht je een cameratas hebben kun je het voor extra bescherming ook hierin stoppen. Op deze manier warmt het apparaat sneller op maar blijft de condens aan de buitenkant van de plastic zak. Plaats daarna de camera in de gang of schuur. Na ongeveer 20 minuten of iets langer kun je de camera weer verplaatsen naar een warmere kamer.
Condens van adem weghalen
Wanneer je buiten je foto’s op jouw scherm bekijkt, kan het zijn dat hier ook tijdelijk condens op komt. Meestal gaat dit binnen een paar seconden weg waardoor je verder niks hoeft te doen. Toch zijn er momenten waar snelheid cruciaal is. Dan kun je een microfiber lensdoekje gebruiken om het snel weg te vegen. Doe dit alleen niet te vaak omdat dit ook tijdens deze situaties voor andere nare problemen kan zorgen. Uiteraard kun je de condensvorming ook voorkomen door naar beneden te ademen in plaats van omhoog. Zo zal de adem niet op je camera te zien zijn.
Vocht op je camera is echt iets wat je ten alle tijden moet voorkomen. Toch is dit niet altijd mogelijk. Maar op deze manier zorg je er in ieder geval voor dat je apparatuur veilig blijft en dat condens op jouw lens of camera geen grote schade aan kan brengen.