Vulkaan en lava fotograferen

Voor de echte avonturenzoekers onder ons is het fotograferen van een vulkaan en lava een leuke uitdaging. Je werkt in bijzondere omstandigheden en krijgt hierdoor ook interessante resultaten. Het vuur dat uit de vulkaan spuwt en de omgeving kan er prachtig uitzien. Daarnaast is het landschap door zijn vruchtbaarheid vaak fenomenaal. Om dit op een veilige manier vast te leggen is een goede uitrusting en voorbereiding noodzakelijk. In dit artikel leggen we hier wat meer over uit en geven we tips om een vulkaan en lava te fotograferen.

Fotograferen van vulkanen: kleding en apparatuur

Wellicht heb je weleens in een documentaire of op tv iemand gezien die op de lava aan het fotograferen is. Soms staat het statief gewoon in brand en zie je ook het vuur om de schoenen slaan. Het magma stroomt hard naar beneden en het geheel is niet heel veilig te noemen. Dit zijn geen situaties waar je in terecht wil komen zonder de juiste kleding en apparatuur bij je te hebben. Het belangrijkste is eerst natuurlijk dat je jezelf goed beschermt. Het blijft een risico om hier op pad te gaan, zeker als je dichtbij probeert te komen. Maar het resultaat mag er dan ook vaak wel wezen.

Met bijvoorbeeld een telezoomlens kun je het wel wat aangenamer en veiliger maken. Het belangrijkste is dat je duurzame apparatuur gebruikt die wel tegen een stootje kan. We zullen hieronder kijken naar de verschillende onderdelen zodat je een idee hebt wat je voor deze tak van sport moet aanschaffen.

Veiligheid

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het fotograferen van vulkanen erg gevaarlijk. Zeker wanneer ze actief zijn en ook nog eens lava en as uitspuwen. In deze situaties is het afhankelijk van hoe de vulkaan er aan toe is, nodig om wat beschermingsmaatregelen te nemen. Het blijft verstandig om een telelens te gebruiken en van een afstand te fotograferen. Maar ook op een afstand is het soms nodig om veiligheidsmaatregelen te nemen. Let erop dat dit niet beschermt tegen alle situaties zoals bijvoorbeeld een uitbarsting of pyroclastische stroming. Maar het zal in veel situaties wel de bescherming bieden die je op dat moment nodig hebt.

Cameranu - Algemeen

Vulkaan fotograferen

Helm – vallende rotsen en lavabommen zijn de grootste gevaren wanneer je bij een actieve vulkaan aan het fotograferen bent. Dit is dan ook hetgeen waar je je het beste tegen kunt beschermen. Een helm is daarom altijd aan te raden om zo enige bescherming aan jezelf mee te geven.

Gasmasker – Neem ook altijd een gasmasker mee. In de buurt van een vulkaan zijn vaak levensbedreigende gassen aanwezig. Deze beschadigen niet alleen je lichaam maar kunnen ook erg dodelijk zijn. Draag deze dus zodra je dichter naar het onderwerp toe gaat.

Hittebestendige kleding – Hittebestendige kleding beschermt je gedeeltelijk tegen de warmte. Daarnaast voorkomen ze vaak dat je vlam vat. Let erop dat ze niet bestand zijn tegen extreem hoge temperaturen en dus ook maar een beetje bescherming in de omgeving bieden. Het blijft wel goed om deze over je eigen kleding te dragen: zeker als er vuurlicht of onderdelen door de lucht vliegen.

Wandeluitrusting bij lava fotograferen

Om bij een vulkaan te komen zul je eerst een flinke wandeling moeten maken. Sommige zijn wat makkelijker te bereiken dan andere. Maar vaak heb je wel het enige nodig om hier goed te komen. Denk hierbij aan goede wandelschoenen, wandelstokken, water en voedsel. Iets minder voor de hand liggend is warme kleding. Je zou verwachten dat het hier warm is, maar vaak is het tegenovergestelde waar. Onderkoeling is dan ook een vaak voorkomende oorzaak waarom mensen sterven bij het beklimmen van een vulkaan.

Wanneer je meerdere dagen gaat en terug gaat naar een startpunt is het verstandig om ook een tent en slaapuitrusting mee te nemen. Daarnaast is een EHBO doos ook geen overbodige luxe. Dit is natuurlijk niet genoeg voor de ernstige gevallen, maar kan wel helpen tegen blaren en wonden die je al bij de wandeling oploopt. Zo voorkom je al een groot deel van de problemen en blijf je op de locatie waar het gevaarlijker wordt ook scherp en actief.

Vulkaanuitbarsting

Fotografie apparatuur

Veel fotografen focussen zich zoveel op het fotograferen dat ze eerst de fotografie apparatuur inpakken. Maar aangezien het fotograferen van een vulkaan zo gevaarlijk is, is het aan te raden dit niet te doen. Zorg eerst dat je de rest op orde hebt en focus je daarna pas op het fotograferen. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden voor het fotograferen van een vulkaan.

Camera en lenzen

Een goede camera en lens die beide stof en weerbestendig zijn is erg belangrijk. Hiermee voorkom je de grootste problemen en blijft de apparatuur het ook in barre omstandigheden doen. Voor de lens raden we een 70-200mm lens aan. Daarnaast kun je ook een 24-70 of 24-105mm lens meenemen. Wel is het belangrijk dat je deze niet op locatie wisselt. Dit om te voorkomen dat er stof en ander vuil in jouw camera of lens terechtkomt. Hiermee beschadig je je lens en het kan ervoor zorgen dat je hierdoor dus geen goede foto’s meer kunt maken. Neem je dus twee lenzen mee? Dan is het beter om ook twee camera’s mee te nemen zodat je tussen deze twee kunt wisselen. Zo heb je ook altijd een back up mocht één van de twee stuk gaan.

actie

Statief en filter

Lava fotograferenEen statief is erg belangrijk. Zo kun je makkelijk fotograferen op zowel lange als korte sluitertijden. Daarnaast is het mogelijk om bracketing toe te passen om nog mooiere foto’s te maken. Het is verstandig om een statief te kopen die bestand is tegen hitte. Koop dus geen goedkoop plastic ding, maar geef wat meer uit zodat je deze het hele avontuur kunt gebruiken.

Voor het beschermen van jouw camera kun je ervoor kiezen om een UV filter te gebruiken. Dit beschermt het glas tegen bijvoorbeeld steenslag en voorkomt dat je gelijk een nieuwe lens moet aanschaffen.

Stofdoekje en reinigingsmateriaal

Als laatste is het verstandig om in ieder geval een stofdoekje mee te nemen die geschikt is voor de camera. Daarnaast kan het handig zijn om een blazer mee te nemen om zo het stof van de camera af te blazen. Zeker voor het fotograferen van jouw compositie is het goed om de voorkant van de lens schoon te maken. Want doe je dit niet, dan kan het zomaar zijn dat jouw beeld wazig is. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Waar zijn de beste vulkanen om te fotograferen?

Waarschijnlijk heb je als je dit artikel leest al iets op het oog. Maar mocht dit nog niet zo zijn dan kan het handig zijn om nog even verder te lezen. Vulkanen zijn niet overal aanwezig. Toch heb je wel een gebied waar de meeste vulkanen aanwezig zijn. Hier heb je dus ook de beste kans om qua locatie foto’s te schieten. Dit zijn onder andere gebieden in Nieuw zeeland, Indonesië, Japan, Alaska, delen van Amerika, Kamchatka en de Filipijnen. Iets dichter in de buurt vind je ook een aantal mogelijkheden. Zo kun je naar Afrika gaan of het in IJsland of Italië zoeken. Zo hoef je dus niet ver te reizen om hier actieve foto’s te maken.

Voordat je naar een locatie gaat is het wel verstandig om de geschiedenis van deze vulkaan uit te zoeken. Is hij al een keer uitgebarsten en wanneer was de laatste uitbarsting? Zo kom je voorbereid op de locatie aan en weet je vaak ook al grotendeels wat je te wachten staat.

Fotograferen van een vulkaan

Vraag de lokale bevolking

Ben je voor het eerst op een locatie waar je wil gaan fotograferen? Dan is het altijd slim om de lokale bevolking te vragen. Zeker bij het fotograferen van vulkanen kan dit waardevolle informatie bieden. Vraag wat de gevaren zijn en hoe de dagen eruit zien. Daarnaast kun je ook kijken of het inhuren van een gids verstandig is. Zij weten vaak veel meer van de gevaren en de omgeving waar je je in bevind. Zeker als je meerdere dagen op pad wil gaan is het wijs om iemand voor één of meerdere dagen in te huren om zo meer te leren over de omgeving. Deze kennis kun je dan gelijk toepassen op jouw fotografie. En wellicht leidt hij jou wel naar de mooiste locaties om alles vast te leggen.

Vulkanen fotograferen in de nacht

Eén van de beste momenten om een vulkaan te fotograferen is in de nacht. Zeker wanneer er lava zichtbaar is kun je op deze manier mooie foto’s maken. Je kunt het beste beginnen aan het einde van het gouden uur om zo tijdens het blauwe uur de mooiste foto’s te schieten. Op dit moment is zowel de voorgrond als de vulkaan zelf mooi in beeld. En hoe later het wordt, hoe meer de vulkaan zichtbaar zal worden. De rotsen en de omgeving zullen langzaam op de foto verdwijnen maar daarvoor in de plaats komt de maan en de sterren. En ook sterrenfotografie kun je goed combineren met dit natuurverschijnsel.

Om de omgeving samen met de sterren en de vulkaan vast te leggen kun je gebruikmaken van een lange sluitertijd. Door met een zaklamp op de omgeving te schijnen wordt deze ook verlicht in de foto. Zo kun je dus ondanks dat je in het donker fotografeert toch nog een groot deel van de omgeving oplichten. Met de sluitertijd zul je even moeten spelen om de juiste instellingen te krijgen. Dit is ook afhankelijk van hoeveel licht je in de omgeving zichtbaar wilt hebben. Probeer dus verschillende instellingen uit om de foto te maken. Mocht je meer willen weten over de instellingen kun je ook het artikel fotograferen in de nacht lezen.

Vulkaan fotograferen in nacht

Slapende vulkanen fotograferen

Een vulkaan hoeft natuurlijk niet actief te zijn om deze te kunnen fotograferen. Vaak is het zelfs veiliger om een niet actieve vulkaan te kiezen in plaats van naar één te gaan die heel actief is. Een mooie tussenweg is het fotograferen van de slapende vulkanen. Deze zullen niet snel uitbarsten maar hebben wel interessante onderwerpen om te fotograferen. Je kunt deze zonder al te veel moeite beklimmen. Je ziet het vulkanisch puin nog wel liggen en er zijn zeker nog wel veiligheidsrisico’s aanwezig. Denk hier bijvoorbeeld aan gas die uit de vulkaan spuit en de ravijnen waar je mogelijk langs zult lopen. Toch kan het zeker de moeite waard zijn om dit eens te proberen.

In de omgeving heb je ook meerdere mogelijkheden voor het fotograferen van vulkanen. Zo heb je de geisers die spuiten en de zure meren waar zwavelgas zich vermengt met een kratermeer. Dit zijn plekken waar je extra voorzichtig moet zijn maar die toch een uniek beeld geven aan de omgeving waar jij nu bent.

Conclusie

Zowel het fotograferen van vulkanen als het lava vastleggen is niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Je bent op ontzettend gevaarlijk terrein en gevaar is in alle hoeken aanwezig. Met dit artikel weet je nu wel waar je onder andere op moet letten en hoe je in deze situaties foto’s kunt maken. Het blijft een avontuurlijke tocht waarbij je echt uit moet kijken. Soms is het zelfs beter om te beginnen met het fotograferen van een slapende vulkaan dan gelijk een uitbarsting vast te leggen. Maar uiteraard levert elke stijl van fotografie weer hele andere resultaten op.

Vorig artikelStaalwol fotografie lightpainting
Volgend artikelBevroren zeepbellen fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in