Kerstverlichting fotograferen

Zowel binnen als buiten brengt kerstverlichting een sfeer met zich mee. Het is iets wat de donkere dagen in de winter aangenamer maakt. Het geeft een warme kleur af wat het vaak een stuk gezelliger maakt. Dit is niet alleen zo in het echte leven, dit zul je ook merken bij het fotograferen van kerstverlichting. In dit artikel leggen we hier meer over uit. We gaan kijken naar licht vanuit de omgeving en hoe je dit samen met de kerstverlichting goed kunt vastleggen.

Kerstverlichting fotograferen met een lange sluitertijd

Om kerstverlichting op een mooie manier vast te leggen is het meestal verstandig om een lange sluitertijd te gebruiken. Het licht wat deze verlichting geeft is meestal minimaal. En om toch genoeg licht voor de foto binnen te krijgen, zetten we de sluitertijd wat hoger. Hoe hoog je deze moet zetten, is afhankelijk van veel factoren. Je kunt het beste de sluitertijd eerst op 1/4e van een seconde zetten. Maak met deze instelling een foto en kijk of je nog meer licht nodig hebt. Is dit het geval? Dan kun je de sluitertijd verhogen naar 1 seconde of hoger.

Voor het fotograferen van kerstverlichting maakt het eigenlijk niet uit hoe hoog je de sluitertijd zet. Dus zodra het nodig is om deze instelling te verhogen kun je dat zo verhogen. Het is dan ook niet erg om een sluitertijd van bijvoorbeeld 20 seconde te hebben. Op deze manier kun je in ieder geval het diafragma hoog instellen om zo de gehele afbeelding scherp in beeld te krijgen. Door dit te doen is het ook mogelijk om het starburst effect te krijgen op de lichtjes wat de foto vaak nog mooier maakt.

Zet de ISO zo laag mogelijk

Wanneer je een hoge ISO gebruikt zul je afhankelijk van jouw camera zien dat er korrels in de foto zichtbaar worden. De foto wordt namelijk digitaal verlicht en dit maakt dat er ruis komt die bij een lager ISO getal er nog niet was. Zodra je een ISO van 100 of lager kunt gebruiken is dit dan ook zeker aan te raden. Helaas is dit bij kerstverlichting fotograferen niet altijd mogelijk waardoor je hem soms ook moet verhogen. Toch raden we aan om niet hoger dan 400 te gaan. Dit is het punt waar de kwaliteit van de foto bij de meeste camera’s snel achteruit gaat. Bij ISO 400 heb je toch wat extra licht terwijl er weinig schade aan de foto zichtbaar is.

Cameranu - Algemeen

fotograferen van kerstverlichting

Gebruik een statief

Omdat we gebruikmaken van lange sluitertijden is een statief wel echt noodzakelijk. Wanneer je dit niet doet, zul je merken dat er bewegingsonscherpte in jouw foto zichtbaar wordt. En dat wil je ten alle tijden zoveel mogelijk voorkomen. Met een statief verlicht je daarnaast ook je handen waardoor je de compositie makkelijk kunt veranderen. Zet de camera op een statief en plaats deze stevig op de grond. Stel de camera daarna in en maak de foto. Het enige waar je dan nog op kunt letten is hoe je de foto maakt. Doe je dit door op de camera te drukken of gebruik je ook hier weer een hulpmiddel voor?

Zodra je de camera aanraakt kan het nog steeds voorkomen dat er bewegingsonscherpte door jouw handen naar de camera gaat. Om dit te voorkomen kun je gebruikmaken van een afstandsbediening. Hiermee kun je op afstand een foto maken en hoef je de ontspanknop niet zelf in te drukken. Zo kun je dus ook een mooie kerstkaart van jezelf maken met de mooie verlichting op de achtergrond. Heb je geen statief en wil je toch zonder beweging een foto maken? Plaats dan de camera stevig op een oppervlak en zet de camera op de timer. Zo maakt de camera binnen 2 of 10 seconde een foto en kun je de camera gewoon loslaten. En hoewel een statief altijd een betere oplossing is, is dit wel een goed alternatief waar je ook gebruik van kunt maken.

Kerstverlichting fotograferen: Gebruik geen flitser

Iets wat je bij het fotograferen van kerstverlichting niet moet doen, is het gebruiken van een flitser. Zowel de flitser die in de camera zit als een externe flitser is niet geschikt voor deze tak van fotografie. Je wil namelijk dat de sfeer zichtbaar wordt. En deze verlichting die de sfeer maakt wordt door het flitslicht teniet gedaan.

Wanneer je binnen fotografeert kun je het beste meer sfeerverlichting toevoegen dan nodig is dan dat je een flitslicht toevoegt. Het licht van de flitser is namelijk wit en de sfeerverlichting vaak geel. In deze situatie kan je wel een filter op de flitser zetten om het licht geel te krijgen, maar vaak levert dit niet het gewenste resultaat op. Dit komt voornamelijk ook doordat het licht fel wordt geschoten en je hier weinig controle over hebt. Vermijd dus zoveel mogelijk de flitser waar dat mogelijk is om zo jouw verlichting mooi en sfeervol te houden.

kerstverlichting

Ook als je buiten fotografeert is een flitser af te raden. Hiermee krijgt de foto namelijk een blauwe tint en dat is niet wat de foto nodig heeft. Gebruik daarentegen een laag diafragma of een hogere ISO of sluitertijd om zo de belichting juist te krijgen. Wanneer het sneeuwt is het beter om de sluitertijd wel hoog te houden en de belichting via het diafragma en de ISO binnen te krijgen. Zo kun je dus spelen met de instellingen om zonder gebruik te maken van een flitser toch een mooie belichte foto te krijgen.

Speel met het diafragma voor ondiepe scherptediepte

Een wazige achtergrond, oftewel een ondiepe scherptediepte geeft vooral bij het fotograferen van kerstverlichting een mooi effect. Wanneer je dit ook nog combineert met het bokeh effect dan wordt dit nog eens extra verstevigd. Dit kun je bereiken door een laag diafragma te gebruiken, oftewel een ondiepe scherptediepte. Hiervoor zet je het diafragma op F4 of lager en maak je een foto. Je zult zien dat de kerstverlichting in de achtergrond verandert in wazige, kleine bolletjes. Door op de voorgrond een persoon, dier of onderwerp te zetten creëert deze achtergrond een gezellige sfeer. Het maakt de foto als het ware af. Door hier mee te spelen kun je hele creatieve foto’s maken. Probeer het dus eens uit en kijk hoe jij jouw achtergrond interessanter kunt maken.

Kerstverlichting bokeh

Inspiratie voor kerstverlichting fotograferen

Zoals hierboven al genoemd is het fotograferen van kerstverlichting iets wat je op vele verschillende manieren kunt doen. En hierin hebben we het tot nu toe voornamelijk over de instellingen gehad. Om je nog wat meer inspiratie mee te geven, leggen we een aantal voorbeelden uit hoe je de kerstverlichting creatief kunt fotograferen. Hierin laten we uiteraard ook weer wat voorbeelden van zien om de beschrijving en het idee nog duidelijker te maken.

actie

Bokeh effect met de kerstboom verlichting

Kerstboom verlichting

Zowel binnen als buiten kun je de kerstboom mooi fotograferen. Maar wanneer je ervoor kiest om deze onscherp vast te leggen kun je met behulp van het bokeh effect de uitlijning van de kerstboom oplichten. Dit doe je door een laag diafragma te gebruiken. Zet jouw lens op een zo laag mogelijk diafragma nummer, bijvoorbeeld F2.8 en plaats je camera op een statief. De lens zet je op handmatig scherpstellen (MF in plaats van AF) en hierna draai je de scherpstelknop op de lens. Kijk door de live view of de camera om het resultaat te bekijken. Tevreden? Dan kun je de kerstboom fotograferen door op de ontspanknop te drukken of de afstandsbediening te gebruiken.

Bokeh effect met vormpjes

Door op de voorkant van jouw camera vormpjes te plaatsen kun je het bokeh effect creëren met verschillende vormpjes. Zo is het mogelijk om de verlichting een hart effect mee te geven of een totaal andere vorm. Je kunt hiervoor vormpjes kopen, maar het leukste is natuurlijk om deze zelf te maken. Dit doe je door een zwart papiertje te pakken en jouw vormpje hieruit te snijden. Daarna kun je deze bevestigen op de voorkant van jouw lens of op het filter. Ook het fotograferen van kaarslicht of andere verlichting kan erg leuk zijn met dit effect. Het hoeft dus niet persée kerstverlichting te zijn, maar vaak levert dit wel bijzondere beelden op.

Kerstverlichting fotograferen

Portretfoto met behulp van kerstverlichting

Kerstverlichting in een boom is natuurlijk wat door ons als normaal gezien wordt. Maar de verlichting kan op vele verschillende manieren gebruikt worden. Zo kun je het bijvoorbeeld plaatsen op of langs een kast en is het bij de deur of het raam ook erg mooi. Maar wist je ook dat je het kunt gebruiken bij een portretfoto? Door de kerstverlichting om iemand heen te wikkelen of dicht bij het gezicht te houden wordt deze persoon verlicht. En zeker wanneer je in een donkere omgeving bent kan dit hele mooie foto’s opleveren. Je kunt het op verschillende manieren plaatsen langs het gezicht of langs het lichaam om deze zo op te laten lichten. En dat levert vaak interessante, maar vooral creatieve foto’s op.

Close-up bij kerstverlichting fotograferen

Vaak zijn we zoveel met de omgeving bezig dat de kleine details al snel vergeten worden. Maar ook deze zijn goed te fotograferen: zowel met de verlichting op de voorgrond als de achtergrond. Denk hier aan de dennennaalden of de lijn waar de verlichting aan vast zit. Maar ook de mooie kerstbal die in de boom hangt kun je vastleggen. Door goed in te zoomen en mogelijk zelfs een macrolens te gebruiken krijg je weer hele andere foto’s dan hoe je normaal gezien zou fotograferen. En dat is ook iets wat je zelf met jouw camera weer uit kunt proberen.

Kerst kaars

Conclusie

Bij zowel de winter als de kerst hebben veel mensen de kerstverlichting in huis hangen. En dat is een mooi moment om ook de camera erbij te pakken en deze sfeerverlichting vast te leggen. Je hebt er geen dure apparatuur voor nodig maar je kunt samen met jouw camera en de verlichting wel veel fotograferen. En met de bovenstaande tips heb je nog meer ideeën hoe je dit op een leuke, creatieve manier kunt doen.

Vorig artikelMeteoren fotograferen: meteorenregen
Volgend artikelVuur fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in