Rugproblemen voorkomen bij fotograferen

Een zware camera in de hand of om je nek, lang lopen en staan om telkens weer door je knieën te gaan: je lichaam heeft het soms zwaar te voortduren. Rugproblemen bij fotografen kom je dan ook best wel veel tegen. Wanneer je naar de cijfers kijkt zie je dat meer dan 75 procent van de mensen wel eens last heeft van pijn in de rug. Dit komt voornamelijk door slechte spieren, artritis, conditie of leeftijd. Maar de grootste reden die dit alles veroorzaakt is een slechte houding.

Of je nu een hobby fotograaf bent of een professional: je rug moet nog vele jaren mee. Daarom is het belangrijk dat we zorgen dat onze houding juist is. Hieronder beschrijven wij 10 tips voor het voorkomen van rugproblemen bij fotografen.

actie

Rugproblemen voorkomen door te letten op je houding

Of je nu zwaar werk doet of een hele dag achter een bureau zit: iedereen moet letten op zijn houding. Als je zit zul je af en toe moeten bewegen en als je veel staat zul je veel van houding moeten wisselen. Toch valt iemand die fotografeert onder de grotere risico factor. Dit komt allemaal omdat ze veel zware attributen dragen en daarna lange uren maken achter de computer om alles te bewerken. Zeker als je een professional bent en uren hebt gestaan zul je dat de volgende paar dagen gaan voelen.

Je kunt pijnstillers gebruiken en het probleem erger maken of het probleem door een goede houding aan te leren, te verbeteren. Dit laatste lijkt ons de beste oplossing. Rugproblemen volledig voorkomen is niet altijd mogelijk, maar je kunt wel deze tips gebruiken om dit probleem voor een groot deel te vermijden en je lichaam weer sterker te maken.

Cameranu - Algemeen

1. Gebruik een rugzak of heupdrager

De meeste fotografen gebruiken een schoudertas. Dit is ook hetgeen dat het meest verkocht wordt. Het is erg handig: je gooit het over je schouder en je kan weer gaan. Daarnaast heb je altijd toegang tot je apparatuur. Voor de houding is het alleen niet goed. Het evenwicht ligt namelijk altijd aan één kant. Hierdoor raakt de wervelkolom uit balans en ga je langzaamaan ook schever lopen.

Rugproblemen kun je op dit gebied voorkomen door een rugzak of heupdrager te gebruiken. Een rugzak verdeelt het gewicht over twee schouders en geeft je ook meer ruimte om te bewegen. Wanneer je een andere camera nodig hebt kun je je tas op de grond leggen en de lens of camera wijzigen. Er zijn ook koffers waar je uit kunt kiezen, deze kan je als trolley gebruiken en mee rondrijden. Toch is dit niet zo praktisch als het eruit ziet. Als fotograaf ben je namelijk niet altijd op de stoep te vinden maar loop je ook veel door het gras en over grindpaden. Hier moet je alsnog de trolley dragen waardoor je tegen hetzelfde probleem aanloopt. Zorg gelijk ook dat je niet teveel attributen met je meebrengt maar zeker ook niet te weinig. Hoe minder je hoeft te dragen, hoe beter het voor je houding is.Gebruik een rugzak of heupdrager

2. Ga door de knieën en niet door de rug

Wanneer je vanaf de grond wil fotograferen is het zeer verraderlijk om dit even snel te doen. Je zakt door je rug en maakt dan de foto. Op deze manier creëer je een bolle rug en doe je je houding geen goed. Zak daarom altijd eerst door je knieën zodat je heup dicht bij de grond zit. Hierdoor is je houding ook steviger waardoor je betere foto’s kan maken.

Hetzelfde geldt voor het tillen van attributen. Pak je je rugzak of je camera van de grond af? Doe dit dan niet even snel maar ga door de knieën. Zo gebruik je je benen als hefboom om het gewicht te tillen.

3. Gebruik geen nekriem maar een schouderriem

Rugproblemen voorkomenWanneer je je camera niet los vasthoudt maar extra wil beveiligen maak je meestal gebruik van een nekriem. Het nadeel van zo’n riem is dat het je nek naar voren brengt waardoor er extra spanning op komt. Met een schouderriem heb je hier minder last van. Hoewel het beter is om altijd de camera in twee handen te houden is dit laatste de beste oplossing.

Plaats het van de ene schouder naar de andere kant. Zo kun je de camera zoveel mogelijk in het midden van je lichaam houden. Door ook te oefenen met de camera vasthouden voorkom je niet alleen bewogen foto’s maar voorkom je ook problemen in je schouders. En dat zorgt er ook voor dat jouw rug verlicht wordt.

4. Neem regelmatig een pauze en strek je lichaam

Wanneer je een hobby zoals fotografie erg leuk vind vergeet je vaak om pauzes te nemen. Je gaat continue door en raakt besef van tijd kwijt. We hebben het hier niet alleen over het moment dat je aan het fotograferen bent. Ook tijdens het autorijden en achter het bureau bij de computer heb je rustmomenten nodig. Dit hoeven geen lange momenten te zijn. Af en toe 10 minuten pauze kan al een groot verschil maken. Rust in deze tijd uit en kijk niet naar een beeldscherm. Na de pauze strek je je lichaam nog even goed en je bent weer klaar om aan de slag te gaan.

5. Rugproblemen voorkomen door te blijven bewegen

Zit je een hele tijd of sta je op een aantal punten voor een lange tijd stil? Dan is het tijd om in beweging te komen. Even een rondje lopen of de trap op zorgt er weer voor dat het bloed gaat stromen. Ben je niet in de gelegenheid om van je plek af te gaan? Dan kun je wel je gewicht tijdelijk op één van je benen plaatsen. Zo krijgt het andere been wat rust.

Blijven bewegenHoewel het tijdens het fotograferen ook zeker belangrijk is dat je goed beweegt, zul je dit echt moeten doen op de dagen dat je niet aan het fotograferen bent. Hoe meer je beweegt in het algemeen, hoe fitter je lichaam wordt. Tijdens een wandeling kun je je armen ook meebewegen zodat deze ook een kleine warming up krijgen. Zo krijg je meer energie en kun je dingen ook langer volhouden.

6. Kies voor een goede (ergonomische) bureaustoel

Wanneer je regelmatig fotografeert zit je waarschijnlijk ook regelmatig achter een bureau. Op dit moment is het dan ook verstandig om geld te investeren in een goede bureaustoel. Door dit te doen krijg je een betere zithouding waardoor je ook effectiever te werk kan gaan en later geen last van rugpijn krijgt. Een goede stoel hoeft niet duur te zijn. Er zijn genoeg goede opties waarmee je goede resultaten boekt.

Hetgeen wat erg belangrijk is, is dat je in een hoek van 125 graden kan zitten. De stoel moet dus iets naar achteren leunen voor de juiste houding. Zit je heel veel achter het bureau? Denk dan na over een ergonomische stoel. Deze stoelen zijn speciaal gemaakt zodat jij alles kunt aanpassen voor de perfecte zithouding.

7. Gebruik een tablet in plaats van een muis

Ben je echt serieus in het voorkomen van blessures? En werk je veel in bewerkingsprogramma’s? Ga je dan verdiepen in het werken met een pen en tablet in plaats van een muis. Door de jaren heen zijn we gewend geraakt aan een muis terwijl dit ergonomisch helemaal niet goed voor de hand is. Het leidt op lange termijn tot veel problemen met je vingers, hand, elleboog en schouders. Door een pen en tablet te gebruiken kun je dit grotendeels voorkomen. Met name als je veel in Photoshop of andere bewerkingsprogramma’s werkt is een tablet met pen wel echt een must. Het duurt wel ongeveer een week voordat je hier aan gewend bent maar je hebt er de rest van je leven profijt van.

8. Computerscherm op ooghoogte beschermt je voor rugproblemen

Wanneer je van een computer of laptop gebruikmaakt staat het beeldscherm meestal te laag. De bovenkant van je beeldscherm moet namelijk op ooghoogte staan zodat je recht naar voren kan kijken. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig om dit aan te passen. Een goed beeldscherm aanschaffen is hierdoor wel zeker aan te raden omdat het je helpt om rugproblemen te voorkomen. Werk je liever met fotobewerking op een laptop? Sluit ook dan een groter beeldscherm thuis aan zodat je toch hier op kunt werken. Dit zal ook de kwaliteit van de foto’s goed doen.

Nu je toch bezig bent met je beeldscherm is het gelijk ook goed om naar de afstand te kijken. De afstand van een beeldscherm moet minimaal een armlengte van je af staan. Zo weet je zeker dat je ook je ogen beschermt en je niet teveel licht binnenkrijgt. Daarnaast is het uiteraard ook goed om een monitor voor fotobewerking aan te schaffen. Dit is een monitor die zo echt mogelijk de kleuren van jouw foto’s toont.

9. Drink voldoende

HDrink voldoendeoewel je het niet snel zou denken, heeft het drinken van water veel effect op je lichaam. Jouw lichaam bestaat namelijk voor 60 tot 90 procent uit water waardoor veel van je spieren en energie hier ook hun leven uit putten. Vandaar dat het drinken van water een belangrijke bron van energie is.

Op een dag moet je minimaal 1,5 liter water drinken maar wanneer je actief bent loopt dit al snel op naar de 2 liter per dag. Wanneer je druk bent schiet drinken er eigenlijk altijd bij in. Zorg daarom dat je altijd een flesje water bij je hebt om regelmatig te drinken. Door dit goed vol te houden zul je merken dat je huid er jonger uit gaat zien en je organen beter zullen werken. Daarnaast zul je meer energie hebben en zullen bewegingen op den duur soepeler worden. Hierdoor is er dus eigenlijk geen enkele reden om geen water te drinken!

10. Een goede slaaphouding

Na een drukke dag zit er nog maar één ding op: slapen. Een groot deel van de dag brengen wij in ons bed door. Toch is dit vaak de plek waar we de minste aandacht aan houding besteden. Als we moe zijn gaan we vaak gewoon liggen in bed en vallen we in dezelfde houding in slaap. De volgende dag worden we met stijve spieren en pijn in onze rug wakker terwijl dat meestal niet nodig is. Welke houding voor jou correct is kunnen we helaas niet zeggen, dit heeft alles met je gewicht, lichaamsvorm en ademhaling te maken.

Zorg er ten eerste voor dat je een goed matras en een goed kussen hebt die passen bij jouw slaaphouding. Wanneer je een goed kussen hebt ligt je hoofd en nek evenredig aan je rug. Ben je iemand die graag op de zij slaapt? Zorg er dan in ieder geval voor dat je rug zo recht mogelijk ligt wanneer je gaat slapen zodat je minder snel last krijgt van rugproblemen en je lichaam goed tot rust komt. Wanneer je op de rug en buik ligt gebeurt dit met een goed matras automatisch. Laat je altijd door een professioneel en gespecialiseerd bedrijf informeren over de juiste matrasvorm die past bij jouw slaaphouding. Dan weet je zeker dat dit je houding in bed zal bevorderen.

Alles om je lichaamshouding te bevorderen en rugproblemen te voorkomen

De bovenstaande tips kunnen jou helpen om je lichaamshouding te bevorderen zodat je nog langer plezier kan hebben van fotograferen. Heb je nog niet veel last van rugproblemen of andere kwalen in je lichaam? Dan is dat natuurlijk hartstikke mooi. Maar juist op dit moment is het verstandig om deze veranderingen toe te passen. Wanneer je pijn in je lichaam ervaart door fotografie ben je eigenlijk al een stap te laat. Je kan er nooit te vroeg bij zijn om dit probleem te voorkomen.

Deze tips zullen je ook helpen om weer terug te komen op het punt waar je minder of zelfs geen last had van je lichaam. Het zal dan alleen wel wat meer tijd en energie kosten om je lichaam hier aan te laten wennen. Maar het resultaat zal wel langzamerhand voelbaar zijn waardoor je steeds meer kunt genieten. Het genezen en voorkomen van rugproblemen bij fotograferen is het daarom ook meer dan waard.

Vorig artikelNoorderlicht fotograferen
Volgend artikelDe beste Canon lenzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in