Af en toe zie je weer een prachtige foto voorbijkomen met lichtstrepen van autolichten erop. Maar hoe kun je dit nu zelf op de mooiste manier vastleggen? Wanneer je deze techniek beheerst lijkt het makkelijker dan het is. Toch vergeten veel mensen de kleine details waardoor de foto uiteindelijk toch niet zo mooi blijkt te zijn. Ben je nieuwsgierig hoe jij dit prachtige effect op de beste manier op de foto zet? Probeer het eens uit op verschillende locaties en neem gelijk wat verlichting op batterijen mee.
Inhoud
Het proces in de camera
Doordat licht een andere snelheid heeft dan alles om ons heen kunnen we licht vangen in een foto. Door een lange sluitertijd toe te passen laten we alle bewegende objecten verdwijnen uit de foto en blijft alleen de achtergrond, het licht van de auto’s en fietsen nog zichtbaar. En zo kun je op een mooie manier een auto fotograferen. Om dit zo goed mogelijk vast te leggen gebruik je de Manual (m) stand, oftewel de handmatige stand. Ook kun je gebruikmaken van de Tv- of S-stand. Deze laten jou de sluitertijd kiezen en zetten de overige instellingen direct voor jou klaar. De ISO houd je zo laag mogelijk en zet je op 100. Doordat de sluitertijd erg lang is komt er veel licht naar binnen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen en de scherpte over de gehele afbeelding zichtbaar te maken zetten we de diafragma zo hoog mogelijk tussen de F22 en F30.
Achtergrond is belangrijker dan de lichtstrepen
Zonder een mooie achtergrond hebben de lichtstrepen geen nut. Voor de meeste foto’s heb je iets interessants nodig op de achtergrond om de foto mooi te maken. Dit kan een prachtig gebouw zijn, een mooie zonsondergang of gewoon een bocht in de weg. Het hoeft niet super speciaal te zijn maar moet wel de aandacht trekken. Hoe interessanter de achtergrond of het verhaal om de lijnen heen: hoe mooier de foto zal zijn. Toch kun je hier ook creatief naar kijken. Zo kan een afdaling in de bergen of een prachtige blauwe zee ook een goede achtergrond worden. Door de sluitertijd iets langer te maken kun je een donkere achtergrond verlichten en tegelijk lichtstrepen zien. Dit zorgt voor een prachtig effect die wel wat meer vaardigheid vergt.
Lichtstrepen in een straat
Lichtstrepen van autolichten vastleggen kun je het beste doen op plekken waar veel auto’s voorbijkomen. Zo krijg je namelijk sneller het effect waar je naar uitkijkt. Hierdoor kan een drukke hoofdweg in een stad of hier net buiten een mooie locatie zijn. Woon je in een mooie plaats? Probeer het hier dan eens! Zoek een mooi gebouw in jouw woonplaats. Zet de camera op een statief en zorg ervoor dat de achtergrond er op camera prachtig uit ziet. Let erop dat je wel met de weg meekijkt zodat je zowel de koplampen als achterlichten op de foto ziet. Het beste is dat het meeste verkeer van je af rijdt en dus met de achterlichten naar jou toe. Dit doe je omdat rood licht minder fel is waardoor hier ook meer van binnenkomt. Daarnaast kun je proberen om bij een verkeerseiland midden op de weg je camera neer te zetten. Zo krijg je nog meer lampen op de foto.
Fotografeer van boven
Wanneer je fotografeert vanuit verschillende hoeken krijg je ook andere resultaten. Zo ziet een foto er van bovenaf geheel anders uit dan van onderaf. Bij lichtstrepen van autolichten behaal je meestal het beste resultaat wanneer je van bovenaf fotografeert. Dit is tevens ook de makkelijkste manier. Wel moet je een locatie vinden die boven de grond is. In een stad kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een openbare ruimte op te zoeken. Denk hier bijvoorbeeld aan een café met een tweede verdieping of een garage van twee hoog. Nog mooier zou het zijn als je het vanuit een balkon kunt doen van iemand die daar woont, een brug of een ander uitkijkpunt.
Of je nu voor een openbare ruimte of voor een privé omgeving kiest: houdt altijd rekening met de mensen om je heen. Het wordt namelijk steeds lastiger om toestemming te krijgen voor dit soort fotografie omdat veel mensen niet goed met toestemming omgaan. Dus wanneer je toestemming hebt gekregen behandel deze omgeving dan ook met respect en laat het weer netjes achter.
Fotografeer van onderen
Een andere hoek die de creatieveling naar boven kan brengen is lichtlijnen fotograferen van onderaf. Op deze manier kun je hele mooie lijnen creëren die zweven. Zelfs met de lucht als achtergrond kan dit al prachtig zijn. Wanneer je dit effect uitprobeert is het belangrijk dat je de juiste hoogte gebruikt en goed oplet dat er ook wat van de straat zichtbaar is aan de onderkant. Zorg daarnaast dat niet alleen het licht maar ook nog iets anders in de foto interessant is voor het beste resultaat.
Lichtstrepen van autolichten midden in de natuur
Ben je wel eens in het buitenland geweest op een berg in de nacht? Dan weet je hoe mooi lichten op een kronkelende weg kunnen zijn. Niet alleen hier maar ook in andere mooie natuurgebieden kun je een leuk lichteffect creëren. Belangrijk hierbij is dat je de juiste hoek kiest om de foto te nemen zodat je een groot deel van de weg erop kunt zetten. Dit hoef je niet bij compleet donker weer te doen aangezien er in de bergen altijd wel lichten aanstaan. Je kunt dus ook werken met een ND-filter. Hiermee kun je door te draaien aan het filter het licht bepalen wat in je camera binnenkomt. Zorg er wel voor dat je de goede koopt die op je lens past. Aan de voorkant van je lens rondom het glas staat de diameter. Dit filter moet je aankopen.
Lichtstrepen van autolichten bewerken
Hoewel het niet per se nodig is om een foto te bewerken is het bij deze tak van sport wel aan te raden. Het contrast en de kleuren zijn erg belangrijk en kun je eigenlijk niet gelijk goed krijgen in de camera. Het beste is dan ook om verschillende foto’s te maken en deze achteraf samen te voegen. Zo kun je delen weghalen en toevoegen totdat je het beste resultaat hebt. Ook kun je verschillende foto’s stapelen waardoor het licht op de drukste plekken feller wordt. Door in Photoshop gebruik te maken van de “lichter” optie zal alleen het licht doorschijnen en het donkere niet zichtbaar zijn.
Voor het licht is het belangrijk dat je dit wat donkerder maakt en de schaduwen iets lichter. Doe dit niet teveel: anders zul je merken dat er veel ruis in de afbeelding komt. Stel de witbalans correct in om te voorkomen dat je gele of blauwe lichten hebt, maar houdt het wel realistisch. Een beetje contrast toevoegen of juist weghalen kan ook wonderen doen. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de afbeelding. Experimenteer er dus lekker op los totdat je het juiste resultaat behaald hebt!
Tips voor nog mooiere lichtfoto’s
Hieronder geven wij jou een aantal tips die lichtfoto’s nog mooier maken. Een aantal zijn herhalingen die je hierboven al eerder hebt gelezen. Toch zijn ze net zo belangrijk als de rest! Probeer al deze tips eens uit en zie de verschillen in kwaliteit.
- Het beste uur om lichtfoto’s te maken in een stad is tijdens het blauwe uur. Dan is het licht iets feller dan in de nacht waardoor je betere resultaten krijgt.
- Zorg dat het licht van je af rijdt. Zo krijg je meer van de donkere kleuren en mogelijk ook de rode achterlichten erop.
- Gebruik altijd een statief en verstevig dit desnoods met zand aan de onderkant zodat de wind geen beweging kan toevoegen.
- De hoogte en laagte van het statief bepalen de foto: probeer hier eens in te variëren.
- Zet de sluiter op de BULB stand en gebruik een externe ontspanknop om zonder de camera te bewegen een foto te maken. Zo voorkom je dat er ongewenste beweging in een foto komt.
- Maak, als dit lukt, ook een foto zonder auto’s erop. Zo kun je de achtergrond tijdens het bewerken samenvoegen om meer contrast en kleur te creëren.