Het fotograferen van een kerstboom is een leuke uitdaging voor de decembermaand. Toch brengt het bij veel mensen ook de enige frustratie met zich mee. De kerstsfeer vastleggen is namelijk niet makkelijk. Dit komt doordat je veel met lichten werkt. De kerstverlichting maar ook de andere lichten in het huis kunnen botsen. Hieronder beschrijven we 10 tips om een kerstboom fotograferen zo leuk mogelijk te maken.
Inhoud
Gebruik geen flitser en fotografeer in het donker
Een kerstboom die je met flits fotografeert maakt dat de hele sfeer rondom de foto weg is. Ditzelfde effect krijg je als je overdag een foto maakt. Vandaar ook dat de eerste tip op deze lijst hier over gaat. Net zoals straatverlichting en andere lichteffecten fotografeer je ook een kerstboom met verlichting in het donker. Zo heb je alle controle over hoeveel je van de boom zichtbaar wil maken en kun je de achtergrond zoveel mogelijk zwart houden. Hierdoor gaat alle aandacht naar het onderwerp toe, namelijk de boom. Heb je geen kerstverlichting in de boom? Ook dan is het beter om de boom in de avond te fotograferen. Door het licht van lampen krijg je een betere sfeer en hiermee kun je dan weer veel spelen.
Door te spelen met de instellingen kun je ervoor zorgen dat de boom ook zonder een flitser er mooi uit gaat zien. Maar door een flitser te gebruiken gaat het witte licht botsen met het gele licht van de omgeving. Mocht je om welke reden dan ook wel een flitser willen gebruiken is dat wel mogelijk, maar het geheel wordt hierdoor wel een stuk lastiger. Zorg dat de flitser op de laagste stand staat en schaf een warme opzetkap voor de flitser aan. Zo krijg je tijdens het fotograferen toch het goede licht en kun je alsnog een flitser gebruiken. Dit is voornamelijk handig als je jouw familie of hond voor de boom wil fotograferen. Voor alle andere gevallen geldt altijd dat het beter is om zonder flitser de boom vast te leggen.
Fotograferen van een kerstboom met statief
Om een foto te maken in een donkere situatie kunnen we het beste spelen met de sluitertijd. En aangezien een kerstboom in huis niet beweegt is het mogelijk om de sluitertijd flink omhoog te schroeven. Wanneer je dit doet is het niet meer mogelijk om uit de hand te fotograferen aangezien je dan onscherpe, bewegende foto’s krijgt. Door een statief te gebruiken haal je alle beweging uit de foto en kun je een langere sluitertijd gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om de ISO waarde zo laag mogelijk te houden zodat de foto ook minder ruis bevat.
Wil je mensen naast de boom fotograferen? Dan is een sluitertijd van 1/80e tot 1/120e noodzakelijk. Dit voorkomt dat de beweging van de mensen zichtbaar is. Om dan zonder flitser een mooie foto te krijgen zul je de ISO waarde omhoog moeten schroeven. De ISO zal dan ongeveer tussen de 1250 en 2500 liggen. Wel zal er hierdoor een stuk meer ruis zichtbaar zijn.
Een zelfontspanner bij kerstboom fotograferen
Een zelfontspanner zorgt ervoor dat je de camera niet meer hoeft aan te raken om de foto te maken. Zet vooraf de camera op de juiste plek en druk daarna op de knop van de zelfontspanner om de foto te maken. Op deze manier is het mogelijk om zelfs minuten lang de sluitertijd open te houden. Dit is bij het fotograferen van een kerstboom natuurlijk niet nodig. Hier zal in de meeste gevallen 1/30e tot 4 seconde voldoende zijn. Dit is volledig afhankelijk van jouw verlichting. Probeer de ISO waarde op 100 te houden met een maximum van 400 zodat je zo weinig mogelijk last hebt van ruis.
Let op de achtergrond
Een gescheurd behang, rare vlek of een gang waar allemaal troep in staat: het is beter dat je al deze dingen zoveel mogelijk uit de foto laat. Het kan zijn dat je de achtergrond niet ziet maar wanneer je een foto maakt waar het wel zichtbaar is, is het altijd beter om hier even extra aandacht aan te besteden. Vooraf de ruimte opruimen of een doek als achtergrond ophangen scheelt je in het bewerken ontzettend veel tijd. Daarnaast maak je de foto meestal ook nog mooier. Kijk dus voordat je op de zelfontspanner drukt altijd even goed om je heen. Ligt er geen rommel op de achtergrond? Staat alles op de mooiste manier of moet ik nog wat aanpassen aan de kerstboom voordat ik de foto maak? Een paar seconden controleren zorgt er al snel voor dat je een half uur bespaart aan al je foto’s bewerken.
Kerstboom fotograferen: kom dichterbij
Een foto van de hele kerstboom: daar draait het natuurlijk om. Maar een kerstboom fotograferen van dichtbij kan ook zeker mooie effecten opleveren. Neem bijvoorbeeld een kerstbal als onderwerp en ga spelen met de lichten in de achtergrond om het geheel nog leuker te maken. Door te spelen met het diafragma maak je de achtergrond scherp en minder scherp. Zo speel je met de bokeh en laat je de bal er nog meer uitspringen. Ook de takken met al het groen erop kan een interessante foto opleveren. Zeker als je een echte boom in huis hebt is het een aanrader om hier eens mee te spelen. Door steeds verder weg en dichterbij te gaan staan zie je gelijk welke positie het mooiste resultaat oplevert. Hierbij is variatie wel het sleutelwoord. Dus naast de foto’s van dichtbij is een middenweg en veraf ook zeker het proberen waard.
Sprankelende lichtjes
Normaal gezien ga je een kerstboom fotograferen op F4 tot F8. Zo is de achtergrond niet scherp en de boom juist wel. Maar heb je wel eens geprobeerd om te fotograferen met een kleiner diafragma zoals F18? Door dit te doen zie je geen ronde kerstlichtjes meer maar zijn het net mooie sterren. Door dit effect sprankelt de boom nog meer en dat kan de foto mooier maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elke foto met dit effect maakt. Toch kun je dit effect wel eens uitproberen. Door daarna een normale foto te maken kun je gelijk zien welke van de twee jij het mooiste vind. Daarnaast kun je ze ook combineren in een bewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom om van beide effecten het mooiste eruit te halen.
Out of focus bokeh
Een andere techniek heet de out of focus bokeh. Met deze tak van fotografie is het geheel juist onscherp, oftewel out of focus. Je ziet mooie rondjes verschijnen door de lichten terwijl de foto geheel onscherp is. Door de focusring te bewegen bepaal je zelf hoe scherp het geheel is. Door meerdere foto’s te maken op verschillende scherpstellingen kun je ook achteraf nog mooie aanpassingen maken in een bewerkingsprogramma. Met deze techniek is het ook leuk om een eigen 3D kerstkaart te maken die er op een bijzondere manier uitspringt. Maar ja, dan moet je er natuurlijk wel tijd voor hebben om dit in deze drukke periode nog te maken. Een leuk experiment die op veel gebieden hetzelfde werkt als een HDR foto.
De lichtjes veranderen in vormen
Je kent het misschien nog wel van vroeger. Je pakt een licht, doet er een papier met vormpjes voor en je ziet het overal verschijnen. Met een camera werkt het precies hetzelfde maar dan andersom.
Door in een papier een vorm uit te knippen en deze voor je camera te houden veranderen de lichtjes in deze vorm. Dit effect is een leuke toevoeging aan de kerstboom. Knip je meerdere vormen uit en doe je over een aantal gekleurd doorzichtig papier? Dan wordt het helemaal een feest! Op deze manier zorg je er voor dat de foto er nog meer uitspringt. De kleurvariaties en de vormpjes kunnen alleen wel iets te veel worden. Houdt het dus klein en voeg niet teveel van deze vormpjes toe.
Je eigen reflectie in de kerstbal
Een goede kerstbal reflecteert en dat kun je natuurlijk goed gebruiken bij de kerstboom fotograferen. Maar het kan helaas ook tegen je werken. Als je jezelf niet op de foto wilt hebben kun je het beste in een donkere hoek gaan staan. Hierdoor zul je zelf bijna niet of helemaal niet zichtbaar zijn. Maar bij kerstbomen fotograferen is het de kunst om ook eens anders te fotograferen. Een leuke selfie van jou met je camera hoort daar natuurlijk ook bij. Ga dichtbij de boom staan en focus op een reflecterende kerstbal. Zie je je eigen reflectie in de camera? Dan is het tijd om een leuke foto te maken!
Deze techniek kun je ook toepassen op een globe. Dit is een kristallen of glazen bal die alles in jouw omgeving reflecteert. Door deze in een boom te hangen fotografeer je dus niet alleen de boom maar ook de gehele omgeving. Gelijk een leuke tip om de gezellig kerststemming op de foto zichtbaar te maken.
Kerstbomen fotograferen: Genieten tijdens de kerst
Een kerstboom fotograferen is leuk, erg leuk zelfs! En dit is gelijk ook het grootste probleem. Vaak zie je mensen die tijdens het fotograferen zo opgaan in het onderwerp dat ze de mensen en de sfeer eromheen helemaal vergeten. Zeker wanneer het kerst is of mensen op bezoek zijn wil je de aandacht aan hun geven. Het fotograferen van de kerstboom hoort niet de sfeer te bederven: je moet zelf ook van al het moois genieten. Maak daarom een paar foto’s verspreid over een paar dagen en leg daarna de camera weer aan de kant. Dit is gelijk ook goed om weer nieuwe inspiratie te krijgen waardoor jouw foto’s er nog mooier uit gaan zien.
Pak je de camera de volgende dag weer op? Probeer dan het geheel eens vanuit andere hoeken te fotograferen. Door creatief te spelen met de omgeving en telkens weer iets nieuws te proberen worden je foto’s ook mooier.
Vergeet ook de andere spullen niet
Met kerst draait het niet alleen om de kerstboom. Ook de lichtjes voor de ramen, de versiering aan de muren en het heerlijke kerstdiner horen er helemaal bij. Toch worden vaak deze speciale dingen vergeten. En dat is natuurlijk zonde. De kerst gaat namelijk om sfeer en ook bij fotografie is sfeer ontzettend belangrijk. Probeer daarom ook wat foto’s te maken van de sfeer rondom de kerstboom.
Hebben jullie pakjes onder de boom staan? Dan is dat een goed punt om mee te beginnen. Maar ook kerststukjes, kransjes en andere verlichting rondom het huis horen er in deze tijd allemaal bij.