Windows of Mac

Wat is beter, Windows of Mac? Deze vraag hoor je regelmatig om je heen. En heel terecht aangezien beide besturingssystemen erg goed zijn. Maar welke van de twee steekt er nu bovenuit? Dit is een vraag die veel fotografen en designers elke dag bezig houdt. Het antwoord is alleen niet zo simpel aangezien dit heel afhankelijk is van je persoonlijke voorkeuren.

Goede camera met goede computer

Je hebt een goede camera aangeschaft, een lens erbij gehaald waar je U tegen mag zeggen maar je computer staat nog steeds onder het stof? Dan is het echt tijd om hier verandering in te brengen. Zeker als je veel van je foto’s bewerkt zul je ervoor moeten zorgen dat je computersysteem up to date is. Zo voorkom je veel irritaties door een mooie snelheid. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een betere videokaart te kopen die zorgt dat je meer kan inzoomen op je foto’s. Waardoor je weer meer in detail kunt bewerken.

PC VideokaartWanneer je met een computer wil gaan bewerken is het belangrijk dat je een snelle computer hebt. Hier spreken we voornamelijk over een computer met minimaal 4 gigabyte RAM geheugen, minimaal een Quad Core Intel of AMD processor en een goede videokaart. Mocht je niet teveel geld uit willen geven kun je het geld beter investeren in een goed beeldscherm. Uiteraard zal dit de computer niet sneller maken maar wel de kwaliteit van je foto’s verbeteren.

Photoshop en Lightroom prestatie

Wanneer je naar de prestatie van Photoshop en Lightroom kijkt op beide systemen is dit gelijk. Ze hebben beide dezelfde problemen en voordelen in de software zitten. Het kan af en toe voorkomen dat een probleem zich alleen voordoet bij een Mac of bij een pc. Dit komt echter zo weinig voor dat dit niet noemenswaardig is. Kijk je dus puur naar prestatie? Dan zijn beide systemen gelijk. Want met zowel Lightroom als met deze Photoshop CC tips kun je prima foto’s maken en bewerken.

Beeldscherm kwaliteit en kalibratie nauwkeurigheid

Wanneer je op een computer foto’s gaat bewerken en het daarna op een ander scherm nogmaals bekijkt bestaat er een grote kans dat de kleuren niet gelijk zijn. Dit komt omdat elk beeldscherm gekalibreerd moet worden. Voor zowel een Mac als Pc is het belangrijk dat je een IPS scherm aanschaft. Dit scherm zorgt ervoor dat wanneer je vanuit een hoek kijkt de kleuren hetzelfde blijven. Daarna is het belangrijk dat je het scherm gaat kalibreren met één van de kleurmeters. Hier kun je meer over lezen in een later artikel.

Foto's bewerken met macWanneer Apple een beeldscherm of laptop verkoopt zit er een heel marketing verhaal omheen gebouwd. Hier wordt het ook hoog aangeprezen als gebruik voor fotobewerkingen. Toch hebben Apple monitoren niet een nauwkeurige kalibratie waardoor de kwaliteit van het beeldscherm tegenvalt. Daarnaast heb je vaak alleen maar controle over de helderheid terwijl je voor een perfecte kalibratie ook contrast moet hebben. Ook is het scherm vaak niet matte maar heeft het een reflecterend oppervlak. Dit is iets wat je beslist niet wilt hebben wanneer je foto’s aan het bewerken bent. Hierdoor wordt het bewerken via een Mac ook vaak op een ander beeldscherm gedaan. Mocht je zelf ook voor deze optie kiezen zul je dus alsnog een duurder scherm moeten aanschaffen.

Bij een pc is dit natuurlijk allemaal hetzelfde. Of je nu een laptop of een pc koopt, let erop dat het een IPS scherm heeft. Koop je een laptop voor fotobewerking? Dan is het scherm wat er aan bevestigd is qua functies al voldoende. De instellingen kun je eigenlijk altijd wel hierop aanpassen, wel is het verstandig om ook hier voor een IPS scherm te gaan. Voor een pc zul je wel echt een duurder scherm moeten aanschaffen. Hoe groter het scherm, hoe meer pixels je kan zien waardoor de kwaliteit steeds belangrijker wordt. Een aantal tips over de beste beeldschermen met de mooiste kwaliteit zullen we later in een ander artikel benoemen.

IPS-beeldscherm bij Windows of Mac computer

Of je nu voor een laptop of computer kiest, dat maakt niet uit. Beide kunnen erg goed zijn. Wel is het belangrijk dat je geen TN-paneel beeldscherm neemt maar een IPS-beeldscherm. Dit is tot zover altijd standaard in een Mac, met een pc zul je hier extra goed op moeten letten. Waarschijnlijk zegt IPS en TN je helemaal niks, maar in de specificaties kun je dit altijd terugvinden.

Een TN-scherm is gemaakt voor het spelen van spelletjes. Het heeft in het kort een sneller reactievermogen waardoor je bij snelle bewegingen minder snel last krijgt van je ogen. Een IPS-scherm, ook wel H-IPS of S-IPS genoemd kun je van alle kanten bekijken zonder enige kleurverlies te zien. Wanneer je dit bij een TN-paneel doet wordt alles donkerder waardoor je perfect voor je beeldscherm moet gaan zitten om het juiste licht en de correcte kleuren met bewerken in te stellen. Meer hierover lees je in het artikel: monitor voor fotobewerking.

Foto’s bewerken met Windows of Mac

Windows of MacIn dit artikel hebben we verschillende belangrijke voor- en nadelen behandeld van beide systemen. Maar over het algemeen maakt het eigenlijk niet uit welk systeem je kiest. Ze hebben beide hun goede kant en kunnen op speciale manieren worden ingezet. Wil je echt goedkoop een goed systeem bouwen? Dan is het echt een aanrader om voor een PC te gaan.

Zoek je een laptop die lang mee gaat wanneer je al reizend foto’s schiet? Dan is een MacBook zeker een aanrader. Voor echt perfecte kleuren zul je hoe dan ook bij beide een goed scherm moeten kopen. Maar voor de algemene fotograaf is het meestal al voldoende als het een gekalibreerd IPS scherm is. Hieronder hebben we alle voor- en nadelen nog even op een rij gezet.

Voordelen foto’s bewerken met Mac

 • Gaat lang mee
 • Bijna nooit last van virussen
 • Simpel zodra je eraan gewend bent
 • Verkoopwaarde is hoog

Nadelen Mac

 • Duur
 • Geen goed scherm doordat je weinig kan aanpassen
 • Moeilijk up te graden
 • Langzamer

Voordelen foto’s bewerken met Windows

 • Sneller
 • Goedkoop in aankoop
 • Makkelijk up te graden
 • Hulp is makkelijker te vinden

Nadelen Windows

 • Sneller last van virussen
 • Moeilijker instelbaar
 • Gaat minder lang mee
 • Vaker driver problemen

Het gevecht tussen de Windows en de Mac zal altijd blijven. En ook op dit artikel zullen mensen vast hun meningen al direct klaar hebben. Belangrijk is gewoon dat je naar je eigen voorkeur kijkt en de voor- en nadelen er naast legt. Je kan bij beide systemen niet snel iets verkeerd doen. Voor een goedkoop budget zul je echt naar een tweedehands Mac of een gloednieuwe PC moeten kijken. Hoe meer geld je te besteden hebt, hoe beter beide systemen kunnen worden waardoor het verschil bijna niet meer zichtbaar is. Vind je het fijner om op een Mac te werken of ben je altijd al gewend aan een PC met Linux of Windows erop? Dan is het meestal beter om bij je huidige systeem te blijven. Zo bespaar je meestal veel tijd, geld en moeite die uiteindelijk een minimaal verschil zullen maken.

Vorig artikelOnderwaterfotografie
Volgend artikelArchitectuurfotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in