Beter leren fotograferen

Beter leren fotograferen is, net als andere hobby’s en beroepen, iets wat lastig is. Het is iets waar je echt tijd in moet steken. Je moet constant je vaardigheden verbeteren. Gebieden waar nog ruimte is om te groeien zijn dan ook de belangrijkste plekken om aan te werken. Toch vinden mensen het vaak moeilijk om hun fotografische vaardigheden te verbeteren. Dit komt vaak doordat je een gewoonte hebt gecreëerd met je eigen stijl. Wanneer je altijd op dezelfde manier te werk gaat zul je dan ook moeilijk beter kunnen worden. Door deze onderstaande trainingsmethoden en ideeën kun je toch beter leren fotograferen.

Gebruik alleen prime lenzen

Beter leren fotograferen prime lensPrime lenzen zijn lenzen met een vast brandpuntsafstand. Je kan er dus, in tegenstelling tot zoomlenzen, niet mee in of uitzoomen. Dit beperkt je waardoor je creatiever moet nadenken. De meeste mensen kiezen voor zoomlenzen omdat deze meer flexibiliteit bieden. Je hoeft namelijk niet te bewegen en als je net dat mooie shot in de verte ziet is de foto snel op de juiste manier gemaakt. Een prime lens hoeft niet duur te zijn want voor 120 euro heb je al een mooie F1.8 te pakken.

Hoewel de prijs ontzettend goedkoop is, is de lens juist erg goed. Wil je het beste van het beste? Dan zul je naar andere opties moeten kijken. De Canon 50mm F1.8 of de Nikon 50mm F1.8 zijn de goedkoopste opties die je kan kopen. Wil je het beste van het beste op 50mm gebied? Dan kan je de Canon 50mm F1.2 of de Nikon 50mm F1.4. Uiteraard is het ook mogelijk om voor één van de andere populaire prime lenzen te gaan. Een overzicht hiervan vind je hier.

Het voordeel van prime lenzen

Het voordeel van prime lenzen is dat je juist actief moet bewegen om de foto te krijgen die je wilt vastleggen. Doordat je veel beweegt zul je ook nieuwe invalshoeken zien die soms zelfs een mooiere foto opleveren. Daarnaast kom je meestal dichterbij je onderwerp. Zeker met personen kan dit ervoor zorgen dat je meer in contact moet komen. Dit kan zorgen voor interessantere foto’s maar kan ook gelijk een ongemakkelijkheid bij jouzelf naar boven brengen waar je aan kunt werken.

Cameranu - Algemeen

Door alleen prime lenzen te gebruiken leer je anders naar foto’s te kijken. Je ontdekt nieuwe hoeken die zelfs jou kunnen verassen. Daarnaast leer je op een andere creatieve manier om je apparatuur te gebruiken. Door dit alles leer je jezelf en de camera beter kennen. Werk je altijd al met prime lenzen? Probeer dan eens een tijdje met zoomlenzen of macro lenzen te werken.

Fotografeer in de slechtste omstandigheden

Zodra je weet wanneer je moet fotograferen zul je merken dat je altijd met het mooiste licht bezig bent. Je bent bijna nooit buiten te vinden met regen en als de zon op het hoogste punt is, zit jij in de schaduw. Eigenlijk is dit zonde omdat je voor de makkelijkste oplossing gaat. Of je nu een hobbyfotograaf of professional bent: er komen momenten dat jij in slechte weersomstandigheden een foto wil maken. Dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je hier mee om moet gaan. Train jezelf dus vooraf en ga bijvoorbeeld eens om 12 uur in vol licht fotograferen in plaats van tijdens het gouden uur/ golden hour.

Probeer de problemen op te lossen door je creativiteit toe te passen. Zo kan je in de regen een paraplu gebruiken en met vol licht je hand dicht bij de lens houden. Sommige dingen kun je rond deze momenten juist niet perfect vastleggen waardoor je de kans krijgt om er anders naar te kijken of andere momenten te pakken. Voor elke situatie kan er een oplossing gevonden worden. Dus waar wacht je op? Probeer het uit en stimuleer je creativiteit.Beter leren fotograferen

Beperk het aantal foto’s per locatie

Eén van de grootste voordelen van digitale fotografie is dat je geen film aan het verspillen bent met het maken van een foto. In deze huidige tijd werken we met geheugenkaarten waardoor we zoveel foto’s kunnen schieten als we maar willen. Toch stimuleert dit vaak iets negatiefs: je schiet zoveel mogelijk momenten zodat er in ieder geval 1 mooie afbeelding tussen zit. Wanneer je maar 5 foto’s per locatie mag maken zal je veel selectiever zijn en zul je meer nadenken voordat je de sluiterknop indrukt. Want is het plaatje dat je in je hoofd hebt het wel waard om op de foto te zetten?

Door dit toe te passen train je jezelf in kijken. Je leert over compositie, belichting en focus doordat je voor het fotograferen observeert hoe dit eruit gaat zien. Een goede tip is dan ook om eens een geheugenkaart mee te nemen die kleiner is. Zo heb je ze in 2 gb maar ook in 128 mb. Uiteraard kan je jezelf ook gewoon limiteren om met niet meer dan 15 foto’s thuis te komen. Mocht je dit toch lastig vinden dan kun je er ook voor kiezen om regelmatig naar de 15 foto’s te kijken die je al gemaakt hebt. Zie je er een paar tussen zitten die je toch niet mooi vind? Verwijder deze dan zodat je weer een nieuwe foto kan maken. Na een tijdje wanneer je eraan gewend bent maak je dan de keuze om niks meer te verwijderen en je aan deze 15 te houden.

Probeer eens een analoge camera

Analoge cameraNaast de bovenstaande opdracht waar je maximaal 15 foto’s maakt kun je het eens uitproberen om met een analoge camera foto’s te maken. Je kunt de foto’s die je maakt namelijk niet zien en komt er pas later achter of het gelukt is. Je moet dus vertrouwen op je vaardigheden en je ogen. Heb ik de juist compositie en staat het shot wel recht? Allemaal dingen die nu simpel zichtbaar zijn maar vanaf dat moment niet meer.

Heb je geen analoge camera? Geen probleem! Je kan ook een digitale camera gebruiken en de afbeeldingen niet bekijken. Vind je het toch lastig om niet stiekem het resultaat te bekijken? Schaf dan een simpele wegwerpcamera aan en probeer hier eens foto’s mee te schieten. Hoewel je dan geen camera instellingen kunt doen, kun je wel vooral letten op de compositie en het licht. Dit zorgt er ook voor dat je gelijk weer anders naar foto’s gaat kijken. Wellicht schiet je hiermee ook een foto juweeltje.

Beter fotograferen: Bewerken is niet toegestaan

Ben jij ook zo iemand die zegt: “oh dat pas ik wel aan in postproductie”? Oftewel: dat bewerk ik later wel? Een horizon rechtzetten, een foto bijsnijden zodat de regel van derden klopt of grote kleurcorrecties en retoucheren. Het hoort er in deze tijd allemaal een beetje bij. Toch geldt “tijd is geld” nog steeds en kun je deze dingen beter gelijk correct doen. Veel mensen maken al een foto met de gedachte: “dit kan ik later wel even goed zetten”. Op deze manier hoef je niet tijd te steken in het correct neerzetten van je camera en naar de juiste compositie te kijken. Wanneer je dit wel leert toe te passen bespaar je heel veel tijd en leer je ook gelijk om beter te kijken. Dat is ook iets waar beter leren fotograferen om draait.

Besluit eens om een aantal dagen deze uitdaging aan te gaan en kies ervoor om je foto’s zo te laten zoals ze in de camera zijn. Uiteraard is het wel slim om op locatie alvast te kijken naar een foto die je geschoten hebt. Zo kun je zien of het goed is of dat je toch nog iets moet aanpassen. Kijk dan vooral of de compositie goed is en of de horizon recht is. Kun je nog ergens licht toevoegen of is het beter dat je ergens anders gaat staan? Je zult merken dat naarmate je dit steeds meer doet, je dit automatisch toe gaat passen.

Vraag anderen om opdrachten

Wanneer je fotografeert als hobby dan is dit compleet anders dan fotograferen voor een klant. Maar wanneer je de opdracht van de ander met de visie die eromheen zit vastlegt, kan dit je wel helpen met je fotografie skills. Je leert namelijk een verhaal te maken en hetgeen wat de klant zegt om te vormen naar de perfecte foto. Je legt niet jouw verhaal vast maar dat van een ander.

Zorg er voor dat je iemand vindt die je goed kent en vraag hem of haar om een opdracht. Zorg ervoor dat diegene een opdracht kiest die past bij jouw interesses en behandel het echt alsof het een professionele opdracht is. Laat daarna degene die je gevraagd hebt er naar kijken en het resultaat beoordelen. Luister naar de feedback en neem het mee in je verloop van beter leren fotograferen. Vraag bovenal of jij de opdracht in zijn volledigheid hebt uitgevoerd.

Beter leren fotograferen: Tijdslimiet

Een simpele maar efficiënte manier om als fotograaf te groeien is door jezelf een tijdslimiet te geven. Beter leren fotograferen begint zoals je hierboven al hebt gelezen, wanneer jij je anders gaat gedragen dan anders. Door minder tijd te steken in het maken van een foto zul je dus sneller moeten nadenken en handelen. Deze opdracht is niet verstandig als je niet de basis van fotografie goed doorhebt. Mocht je dit wel al begrijpen dan kan deze stap je echt een level dieper helpen.

Pak een onderwerp en probeer dat binnen 5 minuten goed vast te leggen. Gaat dit je gemakkelijk af? Probeer het dan binnen een minuut. Overhaast het niet maar zorg wel dat je binnen 1 minuut of binnen 5 minuten echt de mooiste foto op je camera hebt staan. Wanneer je het resultaat bekeken hebt kan je nogmaals proberen hetzelfde te fotograferen op een compleet andere manier. Je kan uiteraard ook gewoon een compleet nieuw object pakken om uit te proberen.

Probeer eens iets anders

Altijd al bezig met straatfotografie? Of is landschappen echt jouw ding? Door eens een tijdje totaal andere dingen te fotograferen leer je nieuwe dingen. Daarnaast leer je ook om anders met fotografie om te gaan. Het is namelijk zo dat de technieken per onderwerp kunnen verschillen. Bij landschappen heb je bijvoorbeeld alle tijd om alles perfect neer te zetten. Maar wanneer je aan sportfotografie doet moet je binnen een paar seconden de juiste foto maken.

winter beter leren fotograferenBeter leren fotograferen kun je op vele verschillende manieren doen. Door deze manier kan het zelfs zijn dat je interesse opeens verandert en je het nieuwe onderwerp ook leuk begint te vinden. Kies dus niet direct iets uit wat jouw interesse al had, maar ga uit je comfortzone en kies iets waar je niet snel aan denkt.

Beter leren fotograferen op vele manieren

Zoals je hebt kunnen lezen kun je beter leren fotograferen op verschillende manieren oppakken. Soms kan dit alles overrompelen en is het verstandig om elke week of maand gewoon één van deze punten op te pakken. Zo neem je ook echt de tijd om eens op een andere manier de wereld vast te leggen. Heb jij een andere trainingsmethode of techniek die jou beter leert fotograferen? Deel het dan met ons, misschien leren andere mensen er ook nog van!

Vorig artikelGouden uur
Volgend artikelScherptediepte in bloemenfotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in