Wanneer je veel foto’s aan het bewerken bent is het belangrijk dat je over een goede monitor beschikt. Hiermee weet je zeker dat al jouw foto’s met de juiste kleuren bewerkt worden. Daarnaast kun je beter op de details inzoomen en kun je uiteindelijk ook sneller door je fotolijst heen gaan. Hieronder beschrijven wij wat belangrijk is voor de beste monitor voor fotobewerking. Daarnaast geven we een top 5 lijst met goede aankopen die geschikt zijn voor fotografen.
Overzicht beste monitor voor fotobewerking
Hieronder geven we een klein overzicht van de beste monitoren voor fotobewerking op dit moment. Wij raden nog steeds wel aan om ook de rest van het artikel te lezen. Hierin leggen we namelijk uit waar je op moet letten om een goede keuze te maken. Toch merken we zelf ook dat het fijn is om een simpel overzicht te hebben van de beste aankoop. Kijk naar je eigen budget en minimale specificaties. Dan gaat het vast lukken om uit deze opties een keuze te maken. De Eizo is de enige die 24,1 inch is, de overige opties zijn allemaal 27 inch.
Voor het bewerken van foto’s is het aan te raden om voor de semi professionele en professionele modellen te gaan. Dit aangezien de andere geen goede adobeRGB dekking hebben. Maar mocht je echt als hobby een paar keer in het jaar een foto editen dan zijn de beginners modellen ook prima.
Naam monitor | Voor wie | Prijs | Dekking | Informatie |
---|---|---|---|---|
AOC U2790PQU | Beginner | 200-400 | 99,9 sRGB | Meer informatie |
Philips 276E8VJSB | Beginner | 200-400 | 99,9 sRGB | Meer informatie |
Eizo ColorEdge CS2420 | Semi professional | 500-700 | 99% adobeRGB | Meer informatie |
Dell Ultrasharp U2718Q | Semi-professional | 500-700 | 99,9% sRGB en 75% adobeRGB | Meer informatie |
BenQ SW271 | Professional | 800-1200 | 99% adobeRGB | Meer informatie |
Waar op letten bij aanschaf monitor voor fotobewerking?
Er zijn verschillende factoren die een monitor voor fotobewerkingen goed maakt. Zo heb je het juiste formaat met een goede resolutie nodig maar zijn tegelijk kleuren ook heel belangrijk. Hieronder beschrijven we een aantal factoren in het kort zodat je een idee krijgt waar je bij jouw aanschaf op moet letten. De lijst met aanbevelingen die we eerder hebben gegeven voldoen natuurlijk aan deze eisen. Dus mocht je niet meer willen weten over wat een monitor zo goed maakt kun je dit gedeelte ook overslaan. Het maakt overigens niet uit of je op een Windows of Mac computer koopt. Voor beide let je op dezelfde specificaties. Voorheen kocht men een Mac beeldscherm bij een Mac, dit is nu niet meer nodig. Op dit moment is het zelfs beter om dit niet te doen aangezien de kwaliteit van andere merk monitoren beter is.
IPS paneel in plaats van TN
Eén van de belangrijkste verschillen tussen een scherm voor fotobewerking en een scherm voor andere zaken is de keuze voor een paneel. En hoewel er steeds meer IPS schermen op de markt komen is het nog wel belangrijk om hier op te letten. Vandaar dat we hier ook mee beginnen. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Je hebt twee verschillende beeldschermen die gemaakt worden. Degene met IPS en de andere met TN.
Met een IPS paneel kun je vanuit alle hoeken kijken en hetgeen wat je ziet zal hetzelfde blijven. Of je nu van boven, onder, links of rechts kijkt: de kleuren en de felheid blijven gewoon hetzelfde. Dit is bij een TN paneel niet zo. Als jij je hoofd een beetje beweegt zal het ene deel van het scherm wat donkerder worden dan het andere. En dat moet je bij het bewerken van foto’s beslist niet hebben. Een IPS paneel is daardoor noodzakelijk om goede foto’s te kunnen bewerken.
Resolutie monitor voor fotobewerking
Hoe hoger de resolutie, hoe meer er op jouw scherm zichtbaar kan zijn. Dit betekent dat je schermen kleiner kunnen zodat jouw foto die je bewerkt groter zichtbaar is. Ook kun je meer details en pixels zien wanneer je inzoomt. Voor het bewerken van foto’s is het verstandig om minimaal een Full HD monitor van 1920×1080 aan te schaffen. Maar hoe hoger dit getal is, hoe beter het zal zijn. Koop je een 24 inch scherm? Dan is Full HD prima. Maar wanneer je een 32 inch scherm koopt is het beter om 1440p, oftewel 2560×1440 te kopen of zelfs een 4K monitor. De prijs stijgt hierdoor wel enorm en ook qua stroomkosten kun je wel een verschil merken. Dus hierbij blijft de vraag wat voor jou noodzakelijk is.
Het juiste formaat
Hoe groter je monitor is, hoe beter je de details kunt bekijken. Het is alleen wel belangrijk dat je dan niet dichtbij je monitor gaat zitten maar wel de afstand neemt. Deze afstand moet tussen de 35 en 75 cm zijn. Dit is afhankelijk van contrast, helderheid, grootte en je eigen leeftijd. Om toch een maatstaf te pakken raden we aan om een beeldscherm te kopen van 24 tot 32 inch. Dit is groot genoeg om al je werk goed op te bekijken. Daarnaast is het niet zo groot dat je je hoofd al te veel hoeft te bewegen om de details te zien.
Mocht je wel meer ruimte willen gebruiken is het beter om een tweede scherm aan te schaffen. Deze kun je dan naast elkaar plaatsen om zo van het ene scherm naar het andere scherm te gaan. Dit is ergonomisch meer verantwoord en dus ook beter voor je lichaam.
Kleuren sRGB en RGB
Zoals je waarschijnlijk zelf ook al kunt bedenken zijn kleuren in een beeldscherm ontzettend belangrijk. En zeker bij de beste monitor voor fotobewerking is dit iets waar je extra op moet letten. Maar waar let je dan op? Het belangrijkste waar je naar moet kijken is de AdobeRGB en sRGB kleuren. In het kort: een beeldscherm bestaat uit miljoenen puntjes, oftewel pixels. En deze kunnen allemaal kleuren weergeven maar bestaan uit de kleur rood, geel en blauw. Om zoveel mogelijk de juiste kleuren weer te geven is het belangrijk dat het spectrum gedekt wordt. sRGB geeft een kleinere weergave van alle kleuren maar wordt wel ontzettend veel gebruikt door software en computers.
De AdobeRGB heeft een grotere kleurenspectrum en wordt dus ook gebruikt door bijvoorbeeld Adobe Photoshop en Lightroom. Daarnaast heb je nog de ProPhotoRGB. Deze is nog groter maar wordt bijna niet gebruikt aangezien de bestanden dan ook een stuk groter worden. Deze bestaat ook uit meerdere kleuren waardoor alles ook betrouwbaarder wordt. Meer over hoe dit precies werkt lees je in een later artikel. Wat voor nu in dit artikel belangrijk is, is dat je een beeldscherm koopt met minimaal 75% dekking op AdobeRGB en minimaal 90% dekking op sRGB. Alles wat daarboven zit is uiteraard beter. Hoe hoger de dekking, hoe beter jouw kleurweergave zal zijn. Bij de meeste winkels vind je in de specificatie wat de dekking van één of beide is. Mocht het er niet staan kun je altijd de officiële website voor deze gegevens controleren.
Aanpasbaarheid van contrast en helderheid
Als laatste is het belangrijk dat je bij een monitor voor fotobewerking de contrast en helderheid aan kunt passen. Aangezien dit bij de meeste goede monitoren wel kan hebben we dit ook als laatste genoemd. Niet alleen voor je eigen werkstijl is het goed om de contrast en helderheid aan te passen. Ook voor het bewerken van de foto’s heeft het invloed. Zeker als je je beeldscherm goed wil kalibreren is het handig als je deze mogelijkheden tot je beschikking hebt. Controleer van tevoren even of je beide opties hebt en je bent klaar om je beeldschermkeuze te maken.
Is een kap noodzakelijk?
Als je al wat verder hebt gezocht naar geschikte monitoren ben je vast al wat schermen tegengekomen met een kap erop. Deze zit aan de bovenkant en zijkant en zorgt ervoor dat lichtreflecties niet op jouw scherm komen. Maar is dit echt noodzakelijk of kun je ook prima zonder? Dit is voornamelijk afhankelijk van de locatie waar jouw scherm staat. Zit je bij een groot raam waar weleens zonnestralen binnenkomen? Of heb je een lamp boven je die hetgeen wat je op je beeldscherm ziet beïnvloed? Dan is het het zeker waard om naar een monitor met kap te kijken. Maar mocht dit niet zo zijn dan kun je ook prima zonder.
Het is verstandig om even een beeldscherm neer te zetten en deze uit te zetten. Ga op je stoel voor het scherm zitten en beweeg je hoofd alle kanten op. Zie je vervelende licht invalshoeken of vallen er andere dingen op? Zo kom je er snel genoeg achter of het in jouw situatie handig kan zijn. Houd er wel rekening mee dat een kap ook nadelen heeft. Zo kan het in de weg zitten of je blik verstoren. Sommige mensen hebben er echt een hekel aan en kunnen er niet mee werken terwijl andere er juist weer heel blij mee zijn. Bedenk dus van tevoren goed of je het prettig zou vinden of dat het beter is om deze lichtinvallen aan te pakken.
Beeldscherm kalibreren
Ongeacht welk beeldscherm je ook koopt, het blijft belangrijk om je monitor voor fotobewerking te kalibreren. Dit houdt in dat de kleuren van jouw monitor door een apparaat worden gecontroleerd. Daarna worden deze op de juiste kleur gezet zodat de kleur die je ziet gelijk is aan hetgeen wat je uit kunt printen. Een goed beeldscherm is vaak al gekalibreerd in de fabriek. Zeker bij de Eizo is dit al het geval. Toch blijft het goed om regelmatig het scherm te controleren en deze opnieuw te kalibreren. Hiervoor kun je een Datacolor Spyder of een X-Rite display gebruiken. Meer hierover kun je op een later moment lezen in het artikel over Beeldscherm kalibreren. Hier leggen we ook wat dieper uit waarom dit belangrijk is en wat je hiervoor allemaal kunt doen.
Video’s bewerken
Wil je naast foto’s bewerken ook nog regelmatig video’s editen? Dan is het belangrijk om deze punten even mee te nemen. Doordat video’s bewerken er net even wat anders aan toe gaat heb je een monitor nodig die aan andere eisen voldoet. Allereerst wordt ook hier aangeraden om de schermgrootte op 24 inch of groter te houden. Film je in 4K? Dan is het belangrijk dat je minimaal een 4K beeldscherm hebt of zelfs groter. Voor de helderheid is het goed om 300 cd/m2 of hoger aan te schaffen zodat je goed al je beeldmateriaal kunt bewerken. Voor de rest is het paneeltype, de kleurdekking en andere specificaties gewoon hetzelfde. In een later artikel zullen we beste monitor voor videobewerking op een rij gaan zetten.
Conclusie beste monitor voor fotobewerking
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er ontzettend veel dingen waar je bij jouw beeldscherm keuze op moet letten. Gelukkig hebben wij al een goede lijst gemaakt van mogelijke opties zodat het voorwerk al gedaan is. In combinatie met een kalibratie ben je klaar om de komende jaren je foto’s te bewerken. Een monitor voor fotobewerking hoeft dus niet gelijk duizenden euro’s te kosten. Toch hebben de duurdere modellen vaak wel veel voordelen. En dan is het belangrijk om voor jezelf een afweging van prijs en kwaliteit te maken.