De aperture priority modus is een handige cameramodi op de camera die jou kan helpen bij het fotograferen. In het Nederlands wordt het ook wel eens de diafragmaprioriteit modus genoemd. De camera stelt zo een aantal instellingen zelf in waardoor jij heerlijk kan focussen op het fotograferen. Maar wat is de Aperture priority modus eigenlijk en wanneer kan ik dit het beste gebruiken? Hieronder leggen we alles over de A of AV camera stand uit en laten we zien hoe je het kunt toepassen.
Inhoud
Wat is de Aperture Priority modus?
De Aperture priority modus is een modus die je op jouw camera vind. De meeste spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s hebben een draaiknop waar je de P, A of AV, Tv of S en de M op ziet staan. Dit zijn de knoppen om naar de Manual modus te gaan of op de volledige automatische stand te fotograferen. De diafragmaprioriteit is de A bij Nikon camera’s of de letter AV bij Canon camera’s.
Wanneer je je camera op deze optie zet zal de camera zelf de sluitertijd bepalen. Jij kunt zelf het diafragma en de ISO bepalen. Maar zodra je deze hebt ingesteld en het licht verandert zal de camera de sluitertijd aanpassen om de juiste belichting te krijgen. Ontzettend handig dus: zeker als je zeker weet welk diafragma je wilt gebruiken voor het fotograferen op een locatie. Zo hoef je alleen rekening te houden met het diafragma en laat je de rest over aan de camera. De sluitertijd kan je in deze stand niet aanpassen, mocht dat wel nodig zijn kun je het beste gebruikmaken van één van de andere opties.
Voordeel van de AV stand
Het voordeel van deze modus is dat je snel en eenvoudig het diafragma kunt instellen. Met een draai aan de knop heb je alles zo ingesteld als jij wil en kun je weer fotograferen. Met het diafragma bepaal je hoe onscherp of scherp de omgeving is. Hoe groter het diafragma getal, hoe meer er scherp in beeld is. Dus zeker bij het fotograferen van stille objecten zoals macrofotografie en landschappen wordt er door fotografen wel eens gebruik gemaakt van deze instelling. Of het voor jou ook een mooie keuze is, dat kunnen wij natuurlijk niet bepalen. Hiervoor zul je het echt een tijdje moeten uitproberen. Wel leggen we in de fotografie cursus meer uit over deze standen en geven we ook vele voorbeelden hiervan. Want in veel situaties is het wel ontzettend handig om dit in te zetten. Je voorkomt namelijk dat je mogelijk het moment mist doordat de belichting door de sluitertijd niet juist is ingesteld.
Verschil tussen Manual modus en Aperture priority
Veel fotografen kiezen ervoor om de semi automatische stand te gebruiken, oftewel de P modus of de Manual modus (M) om volledig handmatig te fotograferen. Veel fotografen vertellen ook dat de handmatige stand de stand is die jij moet gebruiken. Maar het tegendeel is in veel situaties waar: er is nooit een juiste stand om voor te gaan. Zodra jij alle instellingen kunt aanpassen die nodig zijn en de foto kan maken heb je de juiste stand gekozen. In de handmatige stand heb je alle controle. Dit is vaak erg handig aangezien je alles precies zo kunt instellen als jij het in gedachte hebt. Maar het kan ook een tijdrovende klus zijn, en daar heb je niet altijd de tijd voor. Je hebt zowel controle over de sluitertijd als het diafragma en moet al deze onderdelen ook zelf instellen.
Met de P stand, oftewel de Semi automatische stand kun je nog steeds alles zelf instellen. Maar mocht je even gewoon snel willen fotograferen kun je dit alsnog doen. Met de Aperture priority ligt de focus op het diafragma. Hier kun je dus ook alleen wijzigingen in aanbrengen, de sluitertijd wordt echt door de camera zelf gedaan. De camera doet dus het meeste werk en je hoeft alleen maar te kijken of het diafragma juist staat en de foto gelukt is. Wanneer je zelf van de automatische stand komt is dit een mooie tussenstap. Niet alle instellingen worden meer automatisch gedaan en je kunt leren wat voor invloed deze instellingen hebben. Ook is het een mooie manier om scherptediepte en alles wat hier omheen draait te leren zonder veel te hoeven te doen met de rest van de camera. En dat is ook de grootste reden waarom deze stand zo ontzettend handig is voor de beginnende fotograaf.
Wanneer gebruik ik de Aperture Priority modus?
Eerder hadden we al aangegeven dat het niet altijd even handig is om de Aperture priority modus in te zetten. Maar wanneer gebruik je het dan wel? Er zijn genoeg situaties waarbij je deze stand kunt inzetten om jouw fotografie te verbeteren. Hieronder beschrijven we een aantal om je op weg te helpen.
Vaste scherptediepte, ongeacht belichting en omgeving
Wanneer je het diafragma vastzet, maak je ook gebruik van een vaste scherptediepte. Dit betekent dat al jouw foto’s gebruik maken van dezelfde scherptediepte. Dit is voornamelijk handig bij fotoshoots. Zodra je een portretfoto schiet met een diafragma van F4.0 heb je een onscherpe scherptediepte. De achtergrond is wazig en de persoon die jij fotografeert springt er als het ware uit.
Wanneer het bewolkt is zal elke foto er anders uit zien. De ene persoon fotografeer je namelijk wanneer het lichter is en de ander wanneer de verlichting net wat donkerder wordt. Om het toch zo gelijk mogelijk te krijgen kun je het beste gebruik maken van de diafragmaprioriteit modus om het diafragma in te stellen. De camera past automatisch de sluitertijd aan en jij hoeft dus niet zelf continue de instellingen te veranderen. Zo kun je echt focussen op de fotoshoot. Wanneer je de ISO op auto hebt staan zal de camera hier ook rekening mee houden. Wil je liever dat ook de ISO hetzelfde blijft? Zet deze dan op de instelling die je wil om te voorkomen dat deze verandert om zo optimaal gebruik te maken van de Aperture priority
Leren fotograferen met diafragma
Wil je beter worden in het fotograferen met scherptediepte of wil je meer weten over het effect van jouw diafragma instellingen? Dan is het goed om deze stand te gebruiken. Het kan ontzettend stressvol zijn als je alle instellingen continue moet gaan aanpassen. En dan is het een hele opluchting dat je even deze stand kan selecteren en dan gewoon hiermee kunt oefenen. Je hebt net wat meer controle over de camera dan de automatische stand en je focus ligt echt bij de diafragmaprioriteit modus. De overige instellingen laat je even voor wat ze zijn en je gaat fotograferen.
Of je nu bezig bent met een wazige achtergrond, bokeh of een hele omgeving scherp fotograferen: dat maakt natuurlijk niet uit. Met deze instelling ben je op het juiste adres om hier even op een rustige manier mee bezig te zijn.
Diafragmaprioriteit: experimenteren en uitproberen
Wat wordt in deze situatie een betere foto: F1.8 of toch F4? Ooit voor zo’n situatie gestaan? Vast wel. Op deze momenten maak je vaak meerdere foto’s om toch maar zeker te zijn dat je alles vastgelegd hebt. Maar door een moment te kiezen dat je hiermee gaat experimenteren en bewust verschillende instellingen uitprobeert kun je hier op een leuke manier mee omgaan. Een kleine aanpassing in het diafragma kan soms voor grote verschillen zorgen. En dat is ontzettend leuk om te ontdekken. Doe je dit een aantal keer achter elkaar? Dan leer je je camera steeds beter kennen en kun je op basis daarvan ook steeds sneller de juiste keuze maken.
Aperture priority modus gebruiken
Nu we geleerd hebben wat de Aperture priority modus is en in welke situatie je het kunt gebruiken is het goed om te kijken hoe je deze op jouw camera kunt instellen om het meeste eruit te halen. Misschien weet je al hoe je het in kunt stellen en hoe de ISO er effect op heeft. Maar mocht dit niet zo zijn kun je nog even verder lezen om hier meer over te leren.
Elke camera ziet er anders uit. Maar de meeste camera’s hebben een knop waar de P, Av (of A), TV (of S) en M op staan. Wanneer je deze op de Av of A zet dan fotografeer je in de diafragmaprioriteit modus oftewel de Aperture priority mode. Zodra je de camera op deze instelling hebt staan is het nog wel belangrijk om naar de andere instellingen te kijken. Denk bijvoorbeeld aan de ISO die je op handmatig kunt zetten of op automatisch. Zodra deze op automatisch staat zal de camera de sluitertijd en ISO aanpassen.
Wanneer je de ISO liever op bijvoorbeeld 100 wilt houden voor de beste kwaliteit, kun je deze het beste ook op 100 laten staan. De sluitertijd zal hierdoor wel wat langzamer worden. Als de camera op de juiste modus staat en de ISO is ingesteld, is het tijd om het diafragma in te stellen. Dit kun je doen door aan het kleine tandwieltje te draaien die meestal bovenop de camera zit. Hierdoor kun je ontzettend snel de instelling aanpassen: ook wanneer je door de zoeker heen kijkt. Uiteraard kun je het ook via het menu aanpassen als je dit prettiger vind. Maar je zult merken dat het oefenen via het tandwieltje in de toekomst veel profijt met zich mee zal brengen.
Is Aperture priority alleen voor beginners?
Iets wat je vaak hoort is dat professionele fotografen alleen maar in de Manual modus schieten. Soms hoor je ook dat deze modus alleen voor de beginnende fotografen is. Dit is echter totaal niet waar. Je zult je verbazen hoe vaak professionele fotograferen van de Aperture priority modus gebruik maken.
Het is een snelle tool en kan op vele manieren ingezet worden zoals bij het fotograferen van groepen en portretten in de buitenlucht. Ook de sluitertijd modus die aangegeven wordt als TV of S en de Program mode zijn modussen die veel worden ingezet door professionele fotografen. Het is dus niet iets waar je alleen nu iets aan hebt: ook in de toekomst zul je hier veel profijt van hebben. Zeker als je naar de voorbeelden kijkt hoe je dit kunt inzetten om jouw fotografie te verbeteren.
Conclusie diafragmaprioriteit
Met de diafragmaprioriteit modus kun je op een makkelijke manier foto’s maken. Je hoeft niet alles zelf te bepalen en kunt leunen op je eigen camera die de instellingen voor jou uitzoekt. En of je nu al een professionele fotograaf bent of net begint: je kunt het op vele manieren inzetten om beter te leren fotograferen. Het fotograferen van landschappen wordt een stuk interessanter. En bij het fotograferen van portretten weet je zeker dat de belichting en scherptediepte hetzelfde blijft ongeacht of de belichting in de omgeving wijzigt. De Aperture priority modus is dus een mooie tool om op vele manieren in te zetten om zo jouw fotografie naar een nieuw niveau te brengen.