Beste flitser voor elke camera

Wanneer je veel op evenementen of in donkere situaties fotografeert is een camera flitser één van de belangrijkste accessoires. Het maakt hierin dan niet uit of je nu een portretfotograaf bent of hobby aan het fotograferen bent. Vaak schaf je maar eenmalig flitsers voor je camera aan en heb je hier jaren plezier van. Vandaar dat het ook aan te raden is om gelijk een goede te kopen: zeker als je verwacht nog vele jaren te fotograferen. Zo kun je jouw flitser optimaal gebruiken in elke lichtsituatie. In dit artikel leggen we meer uit over de beste flitsers van 2021 voor elke camera.

Wat is een flitser?

Voor het geval je nog niet weet wat een flitser is, is het eerst goed om hier wat meer info over te geven. Je kunt namelijk wel iets aanschaffen, maar als je niet weet waarvoor het is dan heeft het weinig zin. Een camera flitser is een externe eenheid die je op je camera hotshoe kunt bevestigen. Dit is het punt bovenop je camera waar je onderdelen in kunt schuiven. Daarnaast kun je het via speciale apparatuur ook los van de camera gebruiken en zo meer dan drie flitsers tegelijk gebruiken.

Door de flitser aan de camera te verbinden schiet er telkens wanneer je een foto maakt een lichtflits uit de flitser. Hierdoor kun je op verschillende manieren de omgeving belichten om een nog mooiere foto te maken. En dat is voornamelijk handig als je geen goede foto kan maken met het licht dat er in de omgeving aanwezig is.

Voordelen externe flitser

Mocht je altijd gebruik maken van een ingebouwde flitser dan kun je je afvragen waarom je dit nodig hebt. Maar wanneer er geen interne flitser in jouw camera is gebouwd is de keuze al snel gemaakt. Toch zijn er ook genoeg redenen om dit aan te schaffen als je wel al een lichtflits op jouw camera hebt. Hieronder beschrijven we de grootste voordelen.

Cameranu - Algemeen

Off camera flash – Een cameraflitser kan met behulp van infrarood, radio of licht gebruikt worden zonder dat hij op de camera zit. Hierdoor kun je de omgeving op een andere manier verlichten. En dat levert vaak hele mooie foto’s op.

Richting van het licht: het licht dat uit de camera komt kan alleen recht vooruit, maar wanneer je een externe flitser gebruikt kun je deze alle kanten op zetten. En dit zorgt voor een betere belichting aangezien je geen gebruikmaakt van direct licht.

Meer vermogen: Een goede flitser heeft ontzettend veel kracht waardoor zelfs een hele donkere camera volledig verlicht kan worden. Daarnaast is het handig wanneer je op een afstand iets fotografeert. Het licht zal die afstand vaak nog steeds halen. Uiteraard is een studiolamp nog sterker dan deze optie, toch is het een goede tussenweg die veel makkelijker mee te nemen is.

Gebruik van paraplu en softboxen: doordat de flitser los te koppelen is en verder van de camera staat is het mogelijk om een softbox, paraplu en vele andere accessoires te gebruiken. Deze passen het licht aan waardoor het licht in de foto een ander effect krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld het licht meer verdelen of juist op 1 specifiek punt richten. Dit kan zowel als de flitser los zit als wanneer hij aan de camera bevestigd is.

Beste flitser

Beste flitser voor jouw camera

Om de beste flitser voor jouw camera te kiezen, zul je eerst moeten kijken welk merk camera je hebt. De meeste cameramerken maken namelijk flitsers en deze zijn over het algemeen erg goed. Je kunt uiteraard ook een ander merk kiezen, deze zijn vaak ook iets goedkoper. Toch raden we wel aan om voor hetzelfde merk als jouw camera te gaan. Hiermee heb je vaak de beste opties en verbindingen met je eigen camera instellingen. Hieronder beschrijven we voor de grootste cameramerken de beste camera flitsers. Daarnaast geven we ook een aantal alternatieven waar je uit kunt kiezen.

Canon flitsers

Canon maakt veel flitsers die specifiek bedoeld zijn voor hun eigen camera. Dit betekent dat ze dus niet werken op andere cameramerken en zelfs deze kunnen beschadigen als je het wel probeert. Ze maken gebruik van infrarood om met elkaar te communiceren. Hierdoor is het mogelijk om deze los te koppelen van de camera en te verbinden met meerdere units. Hieronder beschrijven we de beste flitsers voor Canon op dit moment.

Canon Speedlite 600EX II-RT

De Canon Speedlite 600EX II-RT is de beste en uiteraard ook de duurste cameraflitser die nu te koop is. Het is een goed product die een ontzettend hoog flitsvermogen heeft. Hierdoor kun je het dus in bijna alle situaties gebruiken. Uiteraard is dit vermogen ook te verminderen indien dit nodig is. Hierdoor verleng je tegelijk ook de levensduur van de batterij. Deze is al ontzettend goed, er wordt zelfs gezegd dat dit model 50% minder stroom verbruikt dan de voorgaande modellen. Het heeft een draaibare knop waardoor je alle richtingen op kunt schieten. Daarnaast kun je het gebruiken om meerdere flitsen achter elkaar te schieten. Het is volledig draadloos en kan via radio trigger of infrarood met andere flitsers communiceren.

Met een brandpuntsafstand van 20mm tot 200mm kun je het ook op een specifiek punt laten focussen. Ontzettend veel controle dus, het enige nadeel is de dure prijskaart. De prijs kan in sommige situaties zelfs duurder zijn dan de camera zelf. En in dit geval is het aan jou om een keuze te maken of je dit er voor over hebt of toch voor een goedkoper model wil gaan. Onthoud wel dat wanneer je dit model hebt je voor vele jaren klaar bent. En zolang hij het blijft doen je ook echt geen nieuwe hoeft te kopen, tenzij je natuurlijk meerdere tegelijk wil gebruiken.

Klik hier voor meer informatie en de prijs van dit model.

Canon Speedlite 430EX III-RT

Canon flitserDe Canon Speedlite 430EX III-RT is een populaire flitser. Dit komt voornamelijk door de prijs, deze is echt gericht op de low budget groep. Dus mocht je niet al teveel geld uit willen geven maar toch een Canon speedlite willen hebben? Dan is dit het model voor jou! Ondanks dat je zou denken dat dit model dus niet goed zijn werk kan doen, is het tegendeel hiervan waar. Het heeft een redelijk goede flitssterkte en is goed genoeg voor de meeste situaties. Het wordt zowel professioneel als door hobbyfotografen vaak gebruikt voor het fotograferen van portretten.

Wanneer je nog niet veel gewerkt hebt met flitsers of hiermee wil beginnen is dit een goed model om te starten. Het is niet heel moeilijk en heeft ook niet teveel opties. Het spreekt grotendeels voor zich waardoor je rustig de flitstechniek kunt leren. Het heeft een draaibare kop en een brandpuntafstand van 24-105mm. Het ondersteunt zowel RF als IR triggers. Je kunt het alleen in combinatie met andere flitsers niet als master gebruiken. Het werkt natuurlijk wel als het zogenaamde: “slave”. Dit houdt in dat het wel kan samenwerken met andere flitsers maar dus niet andere kan aansturen.

Een goede flitser dus om mee te starten: zeker wanneer je hem veel op je camera hebt en zo fotografeert. Hieronder vind je een overzicht van de beste prijzen.

Canon Speedlite 470EX AI

De Canon Speedlite 470EX AI is een bijzonder model. Het heeft namelijk een soort van kunstmatige intelligentie ingebouwd waardoor het wat beter met jouw camera kan werken. Zodra je een foto wil maken knippert de flitser twee keer om het licht te meten. Een keer op het plafond, en één keer op het onderwerp. Op basis van de terugkaatsing wordt het licht bepaald dat nodig is. De andere modellen doen dit ook al op verschillende manieren. Vaak door het meten van de afstand met behulp van het infrarood systeem.

Je kunt deze flitser niet gebruiken als hoofdflitser. Dit is een flitser die je alleen in kan zetten als het zogenoemde: “slave” van de hoofdflitser. Hierdoor wordt het dus bestuurd door andere flitsers en wordt kunstmatig zo dus het licht bepaald. Deze AI werkt alleen bij flitsers die van Canon zijn. En deze moeten na 2014 zijn gebouwd. Ook deze heeft een draaibare knop en is volledig draadloos. Het heeft een goede kracht en een brandpuntafstand van 24-105mm. Het grootste nadeel is dat het geen RF trigger heeft en dus niet als cameraflitser te gebruiken is. Schaf deze dus alleen aan als je al een ander model hebt waar je de omgeving mee verlicht.

Meer informatie in de prijzen van dit model vind je hier.

actie

Nikon flitsers

Net als bij Canon heeft Nikon ook een eigen assortiment aan flitsers. Deze zijn alleen geschikt voor Nikon en kunnen niet op andere camera’s bevestigd worden. Mocht je dit wel proberen kan dit de specifieke camera zelfs beschadigen. Hieronder vind je de beste flitsers voor Nikon.

Nikon Speedlight SB-5000

Nikon flitserDe Nikon Speedlight SB-5000 is op dit moment de beste flitser van Nikon. Het werkt ontzettend snel, zeker wanneer hij is ingesteld op TTL. Het werkt als hoofdflitser in combinatie met andere flitsers. Hiervoor kun je zowel van IR of RF gebruikmaken. Voor RF heb je alleen wel extra apparatuur nodig en werkt het niet hetzelfde als Canon. Dit werkt namelijk alleen als ontvanger en met extra apparatuur kun je dit dus ook verzenden. Het heeft een goede, draaibare knop en een brandpuntsafstand van 24-200mm.

Het heeft een zeer sterke flitskracht en werkt prima draadloos als master. Een ontzettend goede flitser dus als je veel met flitsfotografie doet. Het enige nadeel is de prijs, deze is ontzettend hoog. Het kan zo dus voorkomen dat je meer betaalt voor de flitser dan voor je eigen camera. Dit is niet voor iedereen haalbaar, je moet echt voor jezelf een keuze maken of je dit het waard vind. Onthoud hierin wel dat de beste Nikon flitser wel ontzettend lang meegaat. Kijk dus ook in de toekomst of je het veel wil gebruiken of dat je het maar regelmatig wil inzetten.

Klik hier voor meer informatie en de prijs.

Nikon Speedlight SB-700

De Nikon Speedlight SB-700 is een goede flitser die vaak vergeleken wordt met de Canon 430 EX III. Dit is ook niet zo gek, aangezien het hetzelfde omhulsel heeft als dit model. Toch is het qua functies en inhoud niet te vergelijken. De Nikon SB-700 speedlight kan gebruikt worden als master. Hierdoor hoef je dus niet per se het dure model aan te schaffen om meerdere flitsers tegelijk te combineren. Daarnaast heeft het een goede, draaibare kop, een brandpuntsafstand van 24-120mm en een goed flitsvermogen. Draadloos werkt het dus als master en als slave, dit werkt wel alleen met IR en niet met RF trigger. Door de relatief goedkope prijs is dit een mooie aanschaf om mee te beginnen. Zo heb je toch een flitser van jouw eigen cameramerk en kun je gebruikmaken van alle voordelen die hierbij horen.

Beste flitser voor Sony camera

Voor Sony is er ook een flitser beschikbaar, namelijk de Sony HVLF32M. Deze is zowel te gebruiken op de spiegelreflexcamera’s als de Alpha lijn. De flitser is dus goed voor zowel budget als duurdere camera’s van Sony. Het heeft een draaibare kop en is draadloos. Hierbij wordt gebruik gemaakt van infraroodbediening. De flitser heeft wel enige nadelen. Het licht dat hieruit komt is namelijk niet heel sterk. Er zijn genoeg andere flitsers te koop die een stuk beter zijn. Maar het voordeel van deze optie is dat het echt gemaakt is voor Sony waardoor je hier ook weer veel voordeel uit haalt. Dit zie je voornamelijk terug in de flitssynchronisatie met de flitser. Of je nu voor deze optie kiest of toch voor een ander model, dat is natuurlijk geheel aan jou.

Hier vind je in ieder geval meer informatie en de prijzen van dit model.

Andere flitsers

Zoals eerder al aangegeven zijn er naast de flitsers van de cameramerken ook andere types te koop. Deze zijn ook ontzettend goed maar wel gericht op meerdere camera’s. Je zult dus eerst moeten kijken of het type ook geschikt is voor jouw camera. Is dit het geval? Dan kun je er ook voor kiezen om deze aan te schaffen. De Yongnuo YN560 IV is één van de flitsers die als alternatief een goede optie is. Zeker aangezien de prijs vaak rond de 70 euro ligt. Het is dus echt een budget flitser voor een prachtige prijs. De Yongnuo YN560 IV werkt zowel als master en als slave met een draadloze trigger. Het heeft ook een snelle flitssnelheid en redelijk veel licht dat geschoten wordt. Het blijft natuurlijk budget en een flitser van jouw eigen cameramerk blijft veel beter. Maar mochten deze te duur zijn kun je altijd nog voor deze kiezen.

Nog een ander alternatief is de Neewer NW561. Deze is rond de 50 euro nog goedkoper. Het heeft een draaiknop en de sterkte van de flitser kun je zelf instellen. Doordat de bediening eenvoudig is heb je niet veel instellingen die je kunt aanpassen. Dit maakt wel dat je makkelijk alles kunt uitzoeken als je nog nieuw bent met flitsers. Toch raden we ook deze niet aan, je kunt het beter gelijk goed leren met een eigen cameramerk dan dat je dit soort types aanschaft. Maar mocht je het toch willen proberen zijn deze twee opties wel de beste keuze.

Conclusie

Een flitser is altijd handig om te hebben. Je weet namelijk nooit wanneer je het nodig hebt. De aanschaf kan wel best wel prijzig zijn, maar zodra je er één binnen hebt zul je er ontzettend veel plezier mee beleven. Het blijft het beste om voor hetzelfde merk te gaan als jouw eigen camera. Zo krijg je de beste instellingen en opties. Daarnaast weet je zeker dat het ook voor jouw camera werkt. Een mooie manier om zo met een flitser met licht te spelen en jouw fotografie naar een nieuw niveau te brengen.

Vorig artikelAutofotografie: Hoe fotografeer ik een auto?
Volgend artikelDiafragmaprioriteit: de aperture priority modus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in