Wat is sluitertijd?

Eén van de drie basis begrippen van fotografie is de sluitertijd, de andere twee zijn diafragma en ISO. De sluitertijd is verantwoordelijk voor twee dingen. Ten eerste zorgt het voor de helderheid van je foto. Ten tweede kan het een dramatische effecten creëren door een vriesactie of bewegingsonscherpte.

In dit hoofdstuk zullen we alles uitleggen wat je moet weten over sluitertijd en diafragma.

Wat is sluitertijd en diafragma?

Wat is een camera sluiter?

De sluitersnelheid is te wijten aan iets dat bekend staat als de sluiter van je camera. Dit is simpel gezegd een gordijn voor de camerasensor dat gesloten blijft totdat de camera flitst. Wanneer de camera flitst wordt de sluiter geopend. Hierdoor wordt de camerasensor volledig blootgesteld aan het licht dat door je lens gaat. Nadat de sensor klaar is met het verzamelen van het licht, sluit de sluiter onmiddellijk. Waardoor het licht de sensor raakt. De knop waarmee je de camera activeert, heeft ook wel de naam “sluiter” of “sluiterknop”. Omdat je hiermee de sluiter opent en sluit.

Wat is de tijd en snelheid sluiter?

In het kort gezegd de tijdsduur dat de sluiter van de camera open is. Waardoor er licht op de camerasensor kan komen. In wezen is het hoe lang je camera een foto neemt. Dit heeft enkele belangrijke effecten in de manier waarop je foto’s  worden weergegeven.

sluitertijd instellen
Op deze foto kan je goed zien hoe het licht binnen komt en via de spiegels aankomt bij je zoeker

Lange sluitertijd

Wanneer je een lange sluitertijd gebruikt, zorg je ervoor dat je sensor voor een lange periode wordt blootgesteld. Het eerste grote effect hiervan is bewegingsonscherpte. Als de instelling lang is, zullen bewegende onderwerpen op je foto vervagen langs de bewegingsrichting.

Dit effect zie je vaak terug in advertenties van auto’s en motorfietsen. Hierdoor wordt een gevoel van snelheid en beweging zichtbaar bij de kijker. Dit doen ze door opzettelijk de bewegende wielen te vervagen.

lange sluitertijd

Landschapsfotografen kunnen opzettelijk lange sluitertijden gebruiken om een ​​gevoel van beweging te creëren op rivieren en watervallen, terwijl alles wat niet beweegt volledig scherp blijft. Zoals de foto hieronder.

Wat is sluitertijd

Korte sluitertijd

Aan de andere kant kan je met andere instellingen ook een compleet ander resultaat krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het bevriezen van water. Als je een bijzonder korte sluitertijd gebruikt, kan je een beweging bevriezen. Zelfs van snel bewegende objecten, zoals rondvliegende vogels, of voorbijrijdende auto’s. Als je een korte tijd gebruikt terwijl je foto’s van een water maakt, hangt elke druppel volledig scherp in de lucht. Dit is meestal niet zichtbaar voor onze eigen ogen maar kan wel mooi met de camera vastgelegd worden.

"korte

Hoe meet je sluitertijd

Sluitertijden worden meestal gemeten in fracties van een seconde. Wanneer ze onder een seconde zijn, bijvoorbeeld 1/4 betekent dit een kwart seconde. Terwijl 1/250 één tweehonderdvijftigste van een seconde (of vier milliseconden) betekent.

De meeste moderne DSLR’s en spiegelreflexcamera’s kunnen sluitertijden tot 1/4000ste van een seconde aan. Terwijl sommige veel sneller met een snelheid van 1/8000ste van een seconde en sneller kunnen. Aan de andere kant is de langst beschikbare sluitertijd op de meeste DSLR’s of spiegelreflexcamera’s meestal 30 seconden.

Effect op belichting belichting

Een andere belangrijk effect van de sluitertijd is de belichting, die betrekking heeft op de helderheid van een afbeelding. Als je een lange tijd gebruikt, verzamelt je camerasensor veel licht en zul je een heldere foto krijgen. Door een korte te selecteren, wordt je camerasensor alleen blootgesteld aan een kleine hoeveelheid licht. Dit resulteert in een donkere foto.

Dit is echter niet de enige optie die de helderheid van een afbeelding beïnvloedt. Ook diafragma en ISO zorgen voor de juiste foto. Je hebt dus enige flexibiliteit wanneer je een keuze maakt. Maar je moet je andere instellingen ook zorgvuldig kiezen.

Sluitertijd kan een essentieel hulpmiddel zijn om een ​​foto met de juiste helderheid te maken. Op een zonnige dag moet je mogelijk een korte sluitertijd gebruiken, zodat je foto niet overbelicht wordt. Of als het donker is, kan een langere tijd nodig zijn om een ​​te donkere foto te voorkomen. Hiervoor kan je ook beter een statief gebruiken vanwege bewegingsonscherpte. Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om deze instelling aan te passen. Om zo ervoor te zorgen dat je foto’s de juiste helderheid hebben.

Sluitertijd instellen

De meeste camera’s werken standaard automatisch met sluitertijden. Wanneer je de camera instelt op de modus “Auto” selecteert de camera dit zelf zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Je kunt de sluitertijd echter nog steeds handmatig instellen als dat nodig is: Bekijk hieronder video.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden wat sluitertijd nu is en wanneer je deze het beste kan gebruiken. Lees hier ook wat diafragma is.

Vorig artikelWat is diafragma bij fotografie?
Volgend artikelTop 5 beste spiegelreflexcamera’s voor een beginnende fotograaf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in