Tulpen fotograferen: bollenvelden vol met prachtige kleuren. De tulpenvelden trekken in Nederland veel bekijks. Terecht natuurlijk aangezien je dit nergens anders tegenkomt dan hier in ons kleine kikkerlandje. Wanneer het weer wat warmer wordt schieten de bloembollen uit de grond en krijgt het grauwe landschap weer wat kleur. Maar hoe fotografeer je deze omgeving nou het beste, waar moet je rekening mee houden en waar vind je de beste locaties? In dit artikel vertellen we alles over de bloemvelden met tulpen die elk jaar weer veel toeristen naar Nederland trekt.
Inhoud
Waar kun je tulpen vinden?
Voordat we ook maar één tulp op de foto kunnen zetten moeten we ze eerst vinden. Er zijn in het gehele land verschillende mooie locaties, de bekendste hiervan is De Keukenhof. Deze locatie is alleen open in de lente en heeft elk jaar weer duizenden bezoekers. Doordat het hier erg druk is kun je deze plek als fotograaf beter vermijden. Hier vind je namelijk niet de mooiste velden die kilometers lang zijn. Dit is echt een trekpleister voor toeristen. Voor de echte tulpenvelden zul je iets verder moeten kijken.
Woon je in de buurt van De Keukenhof? Rijd dan wat rondjes in deze omgeving bij Lisse. Dan zul je al snel wat van deze mooie stroken bloembollen tegenkomen. Woon je iets meer in het Zuiden? Pak dan je auto en rijd rond de Goeree-Overflakkee. Hier zul je namelijk meerdere tulpenvelden tegenkomen.
De Flevopolder en Tulip Car Route
Niet alleen in het Zuiden kom je tulpenvelden tegen. Tulpen kun je ook prima vinden bij de Flevopolder. Doordat hier veel ruimte is en het land zeer gunstig is vind je hier veel bollenvelden. Het leuke aan deze locatie is dat het een stuk rustiger is waardoor je juist de complete natuur op de foto kunt zetten.
Als je nog iets meer naar boven rijdt kom je in de omgeving van Urk. Hier is een speciale Tulip Car route oftewel de tulproute die voor de auto gecreëerd is. Daarnaast vind je hier ook fietsroutes en wandelroutes langs de velden voor de actieve natuurliefhebbers. Al deze routes staan hier aangegeven en kunnen tussendoor ook prima onderbroken worden. Via deze wegen kom je langs de mooiste locaties als het gaat om tulpen. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan is het zeker de moeite waard om eens te proberen. De routekaarten kun je via de website van tulpenroute Flevoland downloaden. In het Noordwesten van Nederland vind je in de omgeving van Schagen het laatste bekende tulpengebied. Deze is wel een stuk kleiner dan alle overige locaties.
Wanneer kun je het beste de tulpen bekijken?
Hoewel tulpen en andere bloemen afhankelijk zijn van het weer is de kans dat je ze ziet het grootst van 14 april tot en met 5 mei. Wanneer het flink geregend of gehageld heeft zul je merken dat de bloemen wat slapper staan. Daarnaast zijn lange zonnige dagen zonder regen ook weer niet goed. Houdt dus echt het weer in de gaten en let op een drietal dagen dat het mooi zonnig is geweest. Dat is de beste timing om op tulpenjacht te gaan.
Het tijdstip en de richting
Het tijdstip om te fotograferen is ook erg belangrijk. Dit kun je het beste doen tijdens het blauwe of gouden uur. Dit is 1 uur voor de zon volledig opkomt of ondergaat. Op deze momenten komt er bij helder weer een gouden gloed over de aarde heen. Dit licht is minder hard waardoor kleuren beter tot hun recht komen. Fotografeer altijd in de tegenovergestelde richting van de zon zodat hetgeen wat je fotografeert belicht wordt door de zon. Dit betekent dus dat de zon altijd in je rug zit. Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regel maar over het algemeen krijg je op deze manier de mooiste plaatjes.
Wanneer je voor het gouden uur kiest kun je het beste op een dag gaan wanneer de lucht helemaal helder is, maar een wolkje hier en daar kan ook wonderen doen! Zeker wanneer je dimensie wil brengen in een overzicht van verschillende velden bij elkaar.
De juiste camera instellingen voor tulpenvelden
Wanneer je aan landschapsfotografie doet kom je over het algemeen wel op dezelfde instellingen terecht. Doordat dit ook nog eens in de volle zon wordt gedaan heb je ook geen last van donkere situaties. Vandaar dat je ISO waarde altijd op 100 blijft staan. Probeer de sluitertijd boven 1/100e te houden en het liefst zelfs boven 1/320e seconde. Dit voorkomt dat je bij wind een wazige afbeelding krijgt. Wordt de foto hierdoor toch iets te donker? Probeer dan de sluitertijd iets lager te zetten.
Als laatste stellen we het diafragma in. Wil je een overzicht foto maken? Dan is het goed om een diafragma van F10 tot F16 te gebruiken. Zo is een groot gedeelte scherp en is het gehele plaatje goed zichtbaar. Wanneer je juist op één bloem focust en een bokeh effect wilt creëren zul je de F waarde iets lager moeten instellen. Denk hier dan bijvoorbeeld aan F2.8 of F4.0. Ga iets eerder op pad dan het gouden uur en probeer alle instellingen eens uit totdat je het gewenste resultaat hebt. Zo leer je het snelste de instellingen te begrijpen omdat je ziet wat het met de foto doet.
Wil je meer weten over de instellingen van een camera bij een tulpenveld? Dan kun je hier meer over lezen in scherptediepte in bloemenfotografie. Hier wordt ook meer uitgelegd over de verschillen per afbeelding.
Groothoeklens en Telelens
Zowel een groothoeklens als telelens kun je prima gebruiken bij het fotograferen van bollenvelden. Een telelens gebruik je voornamelijk voor het algehele plaatje. Schiet je vanaf een statief? Dan is deze lens de juiste keuze. Zo kun je dichtbij de bloemen komen en rustig het beste moment vastleggen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om ook veraf het gehele plaatje te schieten. Doordat je inzoomt lijken de bloemen dichterbij. Als je een goede compositie gebruikt zie je dat de lucht en bloemen bijna samenkomen.
Met een groothoeklens leg je juist die ene specifieke bloem vast. Dit is meer bedoelt voor macrofotografie en maakt ook letterlijk de bloemen groter. Wanneer je de zon bijvoorbeeld achter een bloem zet en heel laag fotografeert lijkt het net of de tulp licht geeft. Een groothoeklens brengt een foto anders tot leven dan een telelens. Beide lenzen zijn dan ook leuk om uit te proberen. Beschik je alleen over een standaard kit lens? Dan kun je het hiermee uitproberen door volledig in te zoomen en daarna een stap naar voren te zetten. Probeer dan vanaf deze locatie precies hetzelfde shot volledig uit gezoomd op dezelfde manier te maken. Zie je het verschil al?
Tulpen fotograferen: ga door de knieën
Wanneer je een tulpenveld ziet zul je merken dat deze bloemen niet heel hoog staan. Ze komen meestal tot kniehoogte. Dit is gelijk ook de reden waarom het mooi is om op deze hoogte foto’s te maken. Door dit perspectief zie je de bloemen van dichterbij en krijg je gelijk een vorm van diepte. De bloemen in het midden of aan de voorkant gebruik je als scherpstelling en de achterkant laat je iets waziger worden. Je kunt er voor kiezen om de stengels ook erop te zetten om zo wat kleurcontrast te creëren. Wil je dit liever niet? Zoom dan iets verder in om het eerste deel van het bollenveld er niet op te zetten.
Tulpenveld: gebruik een statief of trapje
Nu je een aantal foto’s van een laag perspectief hebt genomen is het tijd om het hogerop te zoeken. Pak een statief of neem een trapje mee en houdt de camera op de hoogste stand. Elk veld is anders waardoor je overal de camera anders moet houden. Fotografeer daarom eerst recht vooruit en daarna iets scheef naar beneden. Bekijk als dit kan het resultaat op je schermpje. Vind je de foto naar beneden het mooiste of juist het complete overzicht? Varieer daarna op het resultaat dat jij het mooiste vind totdat je het money shot hebt geschoten! Zet het statief en trapje niet in het tulpenveld maar houd deze aan de buitenkant zodat de bloemen in tact blijven.
Heb je geen statief en ook geen trapje? Op sommige locaties zijn uitkijkpunten gebouwd om van het uitzicht van de tulpenvelden te genieten. Ben je op zo’n mooie locatie en heb je geen verhoging kunnen vinden? Overweeg dan om voorzichtig op je auto te gaan staan. Doe dit natuurlijk niet als je een gloednieuwe auto hebt: de kans op een deuk is namelijk wel aanwezig. Door voorzichtig op de auto te klimmen heb je een mooi overzicht van het geheel en kun je vanuit een creatief perspectief foto’s schieten! Zo maak je foto’s die echt uniek zijn en anderen niet hebben.
Drone shots boven de tulpen
Heb je een Drone? Dan zijn er hele mooie manieren om foto’s te maken van tulpen! Wil je echt boven de tulpenvelden vliegen? Vraag dan even toestemming en laat desnoods je Drone/ vliegbrevet zien. Hoewel dit meestal niet noodzakelijk is, is het wel aan te raden om zo problemen te voorkomen. Met een Drone kun je op een makkelijke manier de hoogte in. Zo kun je in het midden van het veld vliegen met de camera naar beneden. Je ziet dan het hele veld en krijgt zo een mooi overzicht. Maak de foto niet te licht, dit levert namelijk een raar effect op!
Wanneer je een Drone hebt die al vliegend een foto kan maken, kun je de camera een beetje scheef houden en van voor naar achteren vliegen. Terwijl je dit met een redelijk tempo doet maak je snel foto’s. Op deze manier blijft een klein deel scherp en de rest om het shot heen wordt wazig. Dit is een leuk effect om uit te proberen. Heb je geen Drone en wil je dit shot wel uitproberen? Geen probleem: Pak een zoomlens en zoom in tijdens het maken van de foto. Dit vergt wat oefening maar zodra je dit in de gaten hebt kan het mooie, unieke foto’s opleveren.
Houd je aan de regels
De afgelopen jaren is er veel schade geweest aan de tulpenvelden doordat steeds meer mensen de velden in gaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Een foto kun je prima maken aan de buitenkant van een veld: hier hoef je echt niet een veld voor in. De tulpen worden geplant voor de verkoop. Wanneer verschillende bloemen afbreken gaat dit ten koste van de inkomsten van de boer. Mocht dit de komende jaren steeds meer gebeuren zullen de boeren het niet meer toestaan om te fotograferen. En wie wil er nou niet elk jaar kunnen genieten van de bloemenvelden?
Houd je dus aan de regels en ga niet zomaar zonder toestemming de velden in. Pluk geen tulpen en gebruik voornamelijk je neus en ogen in plaats van je handen. Laten we samen Nederland mooi houden zodat we er nog lang van kunnen genieten. Wanneer er hekken zijn geplaatst dan is het niet de bedoeling dat je hier doorheen gaat. Dit kan ook uit voorzorg geplaatst zijn omdat er bestrijdingsmiddelen of mest is gespoten. Hetzelfde geldt voor een slootje: wanneer er een sloot tussen het veld zit is het niet de bedoeling dat je hier overheen springt. Onthoud altijd goed dat dit iemand zijn eigendom is. En zoals jij ook zuinig bent met je eigendommen en niet wil dat iedereen eraan zit is dit hier ook het geval.
Geniet van het tulpenseizoen
Of je nu van tulpen houdt of niet: de kleuren zijn een goede training om je fotografie skills mee te verbeteren. Door verschillende composities toe te passen leer je creatief te zijn met hetgeen wat je hebt. Gelukkig lopen de tulpen niet weg dus haast bij het fotograferen heb je niet. Wind kan een foto maken en breken, afhankelijk van het doel dat jij met de foto hebt.
Probeer tulpenvelden te vinden met verschillende kleuren naast elkaar of misschien vind je wel iets waar alles door elkaar heen gepland is. Maar geniet bovenal van de prachtige natuur en de geur die hierbij aanwezig is. Want voordat je het weet zijn de tulpen alweer uit het zicht verdwenen.