Waarschijnlijk ben je als beginnende fotograaf niet direct op het idee gekomen om architectuurfotografie uit te proberen. Toch is het zeker de moeite waard om ook dit aspect van fotografie eens te onderzoeken. Je leert namelijk om op een andere manier naar gebouwen en objecten te kijken. Door de juiste technieken toe te passen kun je dus met perspectieven spelen en zo steeds weer creatief te werk gaan. Wij vertellen je hieronder graag meer over architectuurfotografie en de unieke technieken voor deze stijl.
Inhoud
Wat is architectuurfotografie?
Contrast, lijnen, structuren en gelijkheden zo op de foto zetten zodat het interessant eruit ziet. Dat is in het kort waar architectuurfotografie om draait. Het hoeft niet zo te zijn dat je zelf een architect bent om je hier mee bezig te houden, integendeel zelfs. Veel mensen die het leuk vinden om naar gebouwen te kijken gebruiken fotografie om hier door nog een creatievere hoek naar te kijken. Het leuke aan gebouwen is dat ze er allemaal verschillend uitzien. Zeker als je naar een ander land gaat zie je ook verschillende bouwstijlen. Maar ook in Nederland moet je je niet vergissen. Zo zijn er verschillende locaties waar je huizen projecten tegenkomt die compleet anders zijn. Denk aan glazen huizen of een huis die op zijn kant is gezet. Unieke dingen die interessant zijn om op de foto zetten.
Fotograferen door een glazen bol
Wanneer je lekker creatief met architectuurfotografie wilt spelen is deze techniek heel leuk om uit te proberen. Neem een glazen bol mee naar de locatie die je vast wilt leggen. Wanneer je door de glazen bol heen fotografeert levert dat namelijk een heel ander beeld op dan wanneer je normaal fotografeert. De glazen bol zorgt voor een bolling die je ook terugziet in foto’s die gemaakt zijn met een fish-eye lens. Bij deze lens heb je dezelfde bolling als je bij de glazen bol ziet. Je hebt vast weleens van die foto’s gezien waarin een object of gebouw in het midden in een ronde vorm scherp is en dat de rest er omheen heel wazig is. Dat is dus het effect wat je creëert met een glazen bol.
Ga op zoek naar een mooie locatie met architectuur waar je de bol kunt neerleggen. Houd er rekening mee dat het nog best een lastige effect is om te leren. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk dat de bol stevig ligt of dat je het goed vast houdt zodat het niet weg kan rollen. Daarnaast moet je hetgeen je wilt vastleggen in de glazen bol centreren. Alleen op deze manier krijg je de architectuur in beeld zoals je dat graag wilt vastleggen. Een aspect dat jou misschien wel zal verrassen is dat het beeld in de bol omdraait. Let dus goed op deze punten wanneer je de techniek met de glazen bol wilt toepassen. Zeker als je het beeld later wil omdraaien en de omgeving erbij wil houden.
Glazen bollen zijn niet allemaal van even goede kwaliteit. Vandaar dat het beter is om niet voor een goedkoop merk te gaan. Wil je zeker zijn van goede kwaliteit? Koop dan hier je bol in verschillende maten. Welke maat je het beste kan kopen is echt afhankelijk van wat je wil. Voor de meeste mensen is de Caruba lensbal 80mm voldoende.
Maak gebruik van kaders
Net als bij andere vormen van fotografie is het belangrijk om gebruik te maken van kaders. Dit kan in het begin best lastig zijn maar met architectuurfotografie moet je echt kijken hoe je jouw object in een kader zet. Wanneer je op zoek gaat naar kaders in je omgeving zal ook dit weer je creatieve denken stimuleren. Kaders hoeven overigens niet alleen vierkanten of rechthoeken te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook prachtig gebruikmaken van stenen muren met een doorkijk en deuren met een gebogen opening. Op die manier krijgt jouw foto namelijk ook direct iets meer vorm. Of fotografeer door de gaten van een hek heen. Daarnaast kun je er voor kiezen om zelf iets voor je camera te houden om zo met een kader te werken.
Infraroodfotografie
Een ander onderdeel dat je in architectuurfotografie kunt gebruiken is infraroodfotografie. Hier heb je vaak een speciale infraroodcamera voor nodig omdat veel normale camera’s juist een infraroodfilter gebruiken. Door dit filter krijg je dan niet het effect waar je naar op zoek bent.
Wanneer je de techniek van infraroodfotografie toepast, hoef je niet te werken met speciale perspectieven. Wel zorgt dit effect ervoor dat jouw afbeelding er meer uit gaat zien als een droomlandschap. Je kunt infraroodfotografie het beste toepassen wanneer je buiten foto’s maakt.
Let op details
Hoewel je bij architectuurfotografie vaak een hele scène in beeld brengt, kun je hier juist ook vanaf stappen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je meer op de details om je heen te focussen. Op historische gebouwen zie je vaak verschillende reliëfs afgebeeld in bijvoorbeeld daken. Ook zie je dit soort details vaak terug in kerkgebouwen en kom je regelmatig mooie reflecterende onderdelen tegen. Door hierop te letten en dit in jouw foto’s vast te leggen krijg je prachtige resultaten. Bij detailfoto’s is het heel belangrijk dat je erop let of er genoeg belichting voor de foto aanwezig is. Let er dus goed op dat de zon niet te fel schijnt. Valt hetgeen dat je wilt fotograferen te veel in de schaduw? Dan is het goed om een externe flitser te gebruiken.
Verander je perspectief
Iets dat je vaak ziet bij architectuurfotografie is dat de foto’s op ooghoogte zijn gemaakt. Het idee hier achter is dat de hoogte van de foto gelijk is aan het gebouw dat je vastlegt. Door dit te doen worden je foto’s best standaard en dus minder interessant om naar te kijken. Je kunt hier verandering in brengen door je perspectief te veranderen. Maak eens gebruik van het vogelvluchtperspectief of het kikkerperspectief. Door hier gebruik van te maken creëer je een dramatisch effect. Hieronder lees je wat beide perspectieven inhoudt en hoe je deze het beste toe kunt passen.
Vogelvlucht perspectief
Wanneer je het over het vogelvlucht perspectief hebt, is het zo dat je jezelf boven je object of onderwerp bevindt. Je fotografeert dus vanaf een hoger perspectief. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op een ladder te gaan staan en op die manier naar beneden te fotograferen. Ook een uitkijkpunt kun je goed gebruiken voor het maken van foto’s in vogelvlucht perspectief. Zoek je het liever nog iets hoger op? Dan kun je proberen om vanuit een klein vliegtuig of een luchtballon te fotograferen. Ben je in het bezit van een Drone? Dan kun je deze natuurlijk ook inzetten voor het maken van prachtige luchtfoto’s. Let hierbij wel op of het toegestaan is om met de Drone te vliegen in het gebied dat je in gedachten hebt.
Kikkerperspectief
Nu je weet wat vogelvlucht perspectief inhoud is het ook handig om te weten wat kikkerperspectief betekent. Wil je graag foto’s maken vanaf de grond om op die manier een gebouw, brug of kunstwerk vast te leggen? Dan maak je gebruik van het kikkerperspectief. Door dit effect toe te passen op jouw foto’s, wordt hetgeen je wilt vastleggen interessanter. Vaak wordt het kikkerperspectief toegepast wanneer je bijvoorbeeld hoge flatgebouwen wilt fotograferen. Wanneer je dit vanaf de grond doet, lijkt het gebouw namelijk nog hoger dan het in werkelijkheid is. Daarnaast wordt dit effect ook vaak toegepast wanneer je een persoon groter wilt laten lijken dan hij of zij is.
Schilderen met licht
Wat je ook kunt proberen wanneer je met architectuurfotografie bezig bent, is schilderen met licht. Dit levert namelijk hele mooie architectuur foto’s op. Deze techniek kun je gebruiken wanneer je met het licht je focus naar de architectuur wilt brengen. Hoe pas je deze manier van fotograferen toe? Je kunt bijvoorbeeld zelf patronen maken voor de camera of ervoor kiezen om zelf een gedeelte van de architectuur te verlichten. Deze techniek wordt een fakkel genoemd en schijnt een hele eenvoudige manier te zijn van schilderen met licht.
Daarnaast kun je ook gebruik maken van lichtstokken met LED verlichting. Door met een pixelstick te gaan zwaaien krijg je hele leuke licht effecten in jouw foto. Met architectuur op de achtergrond maakt de combinatie met licht het helemaal geweldig natuurlijk. Een kabel met lichtjes is ook een optie omdat er een herhaaldelijk patroon in zit. Omdat dit soort patronen goed werken in de fotografie, kun je deze techniek dus ook overwegen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een lichtgevende bol te gebruiken die je op de voorgrond van je architectuur plaatst.