Rode eekhoorn fotograferen

Er bestaan verschillende kleuren eekhoorns. Zo bestaan er soorten in donkerbruin en kastanjebruin. De meeste eekhoorns hebben ook een witte buik en zijn in het bezit van een pluimstaart. In het najaar hebben ze zelfs grote pluimen op hun oren hebben. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je de rode eekhoorn kunt fotograferen. Het nieuwsgierige karakter maakt dat ze graag fraai poseren voor een foto. Maar de snelle en nerveuze bewegingen maken het weer een grote uitdaging om ze te fotograferen.

In Nederland valt de eekhoorn onder de beschermde diersoorten. Als natuurfotograaf is het dus extra belangrijk om erop te letten dat je de rust van de eekhoorns niet verstoord. Dit betekent ook dat je respectvol omgaat met hun leefomgeving. Dit is prettig voor de dieren maar ook voor andere wandelaars. Maar waar moet je op letten als je de rode eekhoorn wilt fotograferen? Daar lees je in dit artikel meer over.

Aandacht trekken door voedsel

Het grootste deel van de dag is een eekhoorn op zoek naar voedsel. Klimmend en klauterend vliegt hij van boom naar boom tot hij iets vind waar zijn maagje blij van wordt. Dit zijn voornamelijk plantaardige materialen zoals zaden en noten. Daarnaast vinden ze eieren, boomschors, paddenstoelen en fruit erg lekker. Een eekhoorn is niet alleen een planteneter: ze vinden insecten ook erg lekker. Om de aandacht van een eekhoorn te trekken kun je het beste gebruik maken van fruit, noten en zaden. Leg dit op strategische plekken neer in een gebied waar je zeker weet dat er eekhoorns zijn. Zet je camera erbij met een statief en wie weet heb jij binnenkort al een prachtige foto te pakken.

Zaden en noten eten ze niet alleen gelijk op maar leggen ze ook als wintervoorraad aan. Wil je een eekhoorn in de winter fotograferen? Dan is dit zeker mogelijk. Een eekhoorn houdt geen echte winterslaap, je kunt ze dus best een keer met sneeuw in de handen vinden. Dit eten ze namelijk in de winter om vocht binnen te krijgen.

etende eekhoorns

Van wantrouwen naar vertrouwen

Over het algemeen zijn eekhoorns schuwe beesten. Ze zijn voorzichtig en komen niet te dicht bij jou in de buurt. Toch veranderd dit wanneer er voedsel in de buurt te halen is. Ze blijven wat voorzichtig maar raken wel geïnteresseerd in het eten en ook in jou. Een rode Eekhoorn fotograferen lukt dus het makkelijkste als je eten gebruikt.

Wanneer je op een locatie bent waar vaker eekhoorns gevoed zijn zul je merken dat de dieren al wat minder bang zijn. Ze komen makkelijker naar je toe en vertrouwen de situatie ook sneller. Ben je op een locatie waar dit niet het geval is? Dan kan het tot een week duren voordat ze echt gewend zijn aan alle geluiden van de camera en het eten. Je zult dan dus wat meer geduld moeten hebben.

Rode eekhoorn fotograferen: best een uitdaging

Omdat Eekhoorns zo ontzettend snel zijn, is het nog best een uitdaging om ze goed op beeld te krijgen. Springen ze de boom in of zitten ze juist heel dicht bij jou in de buurt? Ga op onderzoek uit waar je de eekhoorns kunt vinden. Wanneer je dit weet kun je ook alvast kijken naar wat de beste compositie is. Als je dit van tevoren uitzoekt scheelt dit tijd op het moment dat je de eekhoorns kunt fotograferen. Overweeg dan ook alvast of je je standaard lens meeneemt of dat je liever werkt met een speciale zoomlens. Zorg ervoor dat jouw camera ready to go is zodat je meteen naar buiten kunt gaan. Misschien is er wel een specifieke plek waarvan je weet dat de eekhoorns daar vaker naartoe gaan. Pak je kans om mooie foto’s te maken.

Rode Eekhoorn fotograferen

De Rode Eekhoorn fotograferen: Zorg voor een goede witbalans

Wanneer je naar buiten gaat om eekhoorns te fotograferen is het natuurlijk heel belangrijk dat je werkt met de juiste belichting. Zorg dus voor een goede witbalans en werk met het daglicht dat je hebt. Hiervoor kun je het beste niet tussen 12 en 3 uur ‘s middags fotograferen. Het zonlicht is dan namelijk het felst waardoor je te maken krijgt met veel schaduwen. Je krijgt dan niet de foto’s die je wilt hebben. Je kunt het beste bij zonsopkomst of zonsondergang op pad gaan. Dit zijn de momenten dat de zon het mooiste is. Deze tijden worden ook wel het gouden uur genoemd aangezien de zon een gouden gloed heeft.

Ook om eekhoorns tegen te kunnen komen, kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag naar het bos toegaan. Op deze momenten is het licht in het bos vaak prachtig. Je kunt dan goed gebruik maken van het zonlicht dat door de bomen heen schijnt. Je kunt heel goed met dit licht spelen door de eekhoorn als silhouet neer te zetten. Of maak een foto tegen het licht in zodat de eekhoorn een mooie belichting om zich heen krijgt.

De Rode Eekhoorn fotograferen: let op een snelle sluitertijd

Omdat eekhoorns ontzettend snel bewegen is het verstandig om een snelle sluitertijd te hanteren. Omdat het bos vaak heel donker kan zijn is het een goed idee om met een lichtsterke lens aan het werk te gaan. Denk hier bijvoorbeeld aan de 50mm F1.8 lens of de dure 70-200mm F2.8 lens. Kies voor een F-stop van 2.8 zodat er genoeg licht in de camera komt. Ook is het goed om met een camera te werken die een hoge ISO-waarde aankan. Hierdoor kun je de ISO hoger zetten zonder dat de kwaliteit hier zwaar onder lijdt.

Om de instellingen van de camera op de juiste manier in te stellen begin je in dit geval met de sluitertijd. Deze moet minimaal 1/120e van een seconde zijn om de eekhoorn te fotograferen. Daarna stel je het diafragma in op F2.8 en kijk je of de scene nog wat meer belichting nodig heeft. Is dit het geval? Dan kun je de ISO waarde verhogen. Volg je dit op dan ben je klaar om foto’s van dit dier te schieten.

Geen eekhoorn te bekennen

Soms heb je de pech dat je op pad gaat en helemaal geen enkele eekhoorn bent tegengekomen. Dit is natuurlijk erg jammer. Maar geef niet op want het kan zomaar zijn dat je de volgende keer juist heel veel eekhoorns ziet rennen. Of misschien zit er wel ééntje ergens heel geconcentreerd een nootje te eten. Let er wel op dat je de eekhoorntjes rustig benaderd. Van onverwachtse geluiden kunnen zij namelijk erg schrikken. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat eekhoorns behoren tot de wilde dieren. Een camera kan daarom voor hun erg onwennig zijn, maar zodra zij de camera en jou wat meer vertrouwen kun je misschien wel een eekhoorn op je camera zien klimmen.

Als je gaat fotograferen in het bos hoef je natuurlijk niet alleen op deze dieren te letten. Soms vliegen er ook vogels langs of zie je een mooie bloem op de grond staan. Ook een paddenstoel kan mooie plaatsjes opleveren. Het hoeft dus niet gelijk een teleurstelling te zijn als je de dieren niet vind. Met een beetje creativiteit kun je alsnog wel leuke foto’s maken ondanks dat je hetgeen waar je voor kwam niet tegen bent gekomen.

Eekhoorn fotograferen

Hoe vind je een eekhoorn?

Je bent natuurlijk heel benieuwd waar je de eekhoorns kunt spotten en waar je op moet letten. Dit is op zich niet een moeilijke vraag, ze zijn namelijk heel goed in zichzelf te verraden. Vaak laten zij namelijk een spoor achter van hetgeen wat zij gegeten hebben. Een voorbeeld hiervan is de dennenappel. Om bij de zaden van de dennenappel te komen bijten ze de buitenkant eraf. Vervolgens laat het dier het hart van de dennenappel achter. Omdat eekhoorns van noten houden kan het ook zomaar zijn dat je krassen van tanden kunt zien op bijvoorbeeld hazelnoten.

De leefomgeving van een eekhoorn

Mocht je niet zo goed zijn in speuren kun je ook van hun leefomgeving uitgaan. Zo leven ze veel naald en loofbossen. Ze vinden het fijn om in naaldbomen te leven die al meer dan 20 jaar oud zijn. Dit heeft hun voorkeur omdat hier meer ruimte voor een nest te vinden is. Maar ook kunnen ze hier vaak veel voedsel vinden. De momenten dat zij hier naar op zoek zijn vinden voornamelijk in de ochtend en laat in de middag plaats. Daarom kun je een eekhoorn het beste fotograferen rond deze tijdstippen.

Hoewel eekhoorns geen winterslaap houden zijn zij in de wintermaanden toch minder actief dan de rest van het jaar. Omdat het in de winter lastiger is om aan voedsel te komen, verzamelen zij in de herfst extra eten en bouwen ze wel een vetreserve op. Eekhoorns zijn niet alleen in bossen te vinden, maar zou je ook zomaar tijdens een parkwandeling tegen kunnen komen. En wie weet vind je wel een eekhoorn in je eigen achtertuin. Het zou zomaar kunnen aangezien deze dieren echt niet alleen in de bossen leven. Integendeel zelfs.

dieren in het bos

Speel met perspectief

Als je van fotograferen houdt weet je dat het ontzettend leuk kan zijn om een foto vanuit verschillende hoeken te maken. Maak je foto interessanter door meerdere perspectieven toe te passen. Ga dus de uitdaging aan om eens verder te kijken dan je neus lang is. Fotografeer niet gewoon een eekhoorn maar ga op zoek naar hoe je de eekhoorn leuker in beeld kunt brengen. Fotografeer de eekhoorn eens vanaf de grond of zet je camera tegen een boomschors aan zodat je op de foto duidelijk ziet hoe het dier naar boven klautert. Wees creatief en kijk hoe jij de eekhoorn het mooist in beeld kunt krijgen. Dit maakt het niet alleen interessant voor de kijker maar ook voor jou aangezien je jezelf steeds weer een nieuwe uitdaging kunt geven.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is een eekhoorn fotograferen een leuke en actieve bezigheid. Je moet je wel even inzetten en geduld hebben. Maar het kan echt wel wat mooie resultaten opleveren. Ga er wel extra voorzichtig mee om: zeker aangezien het beschermde diersoorten zijn. Laat de natuur ook zo achter als het voor jouw bezoek was en geniet van de rest van de omgeving. Geniet van de frisse dennenlucht en het buiten zijn, dan komt het fotograferen vast en zeker ook wel goed.

Vorig artikelMist fotograferen
Volgend artikel7 tips voor betere foto’s in het donker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in