7 tips voor betere foto’s in het donker

Een mooie foto maken in het donker is niet iets wat je zomaar doet. Doordat je weinig licht hebt zul je creatief met de situatie om moeten gaan om toch het gewenste resultaat te krijgen. Een goede camera kan hierbij helpen. Maar het draait voornamelijk om de technieken en instellingen die je gebruikt. In dit artikel beschrijven we 7 tips voor betere foto’s in het donker.

Foto’s in het donker maken met hoge ISO

Wanneer je in het donker gaat fotograferen, is het soms nodig om een hoge ISO te gebruiken. Hoewel je misschien vaak hebt gelezen dat een hoge ISO niet goed is, is het bij foto’s in het donker juist wel verstandig. Zeker wanneer je anders bijna niks van de foto ziet. Door de ISO waarde omhoog te schroeven kan het zijn dat de foto wat korrelig wordt. Achteraf kun je dit nog een beetje bijwerken in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Een wazige foto kun je helaas niet aanpassen.

Wanneer je een goede camera hebt kun je prima je ISO-waarde op 1250 zetten zonder enige problemen. In hele donkere situaties kun je ook proberen om op verschillende waardes de foto’s te maken. Meestal is het maximum hiervan wel 6400 ISO. Zo kun je de sluitertijd hoger zetten zodat je zeker weet dat de foto scherp is.

Maak gebruik van een statief of Monopod

Wanneer je ‘s nachts gaat fotograferen maak je gebruik van lange sluitertijden om het beeld verlicht te maken. Wanneer je dan een foto vanuit de hand maakt zal het beeld onscherp zijn. Dit kun je voorkomen door een statief of monopod te gebruiken. Zo weet je zeker dat je camera stilstaat en het beeld scherp is. Schroef de sluitertijd alleen niet te hoog op, lichten kunnen dan namelijk gaan flikkeren waardoor niet elk licht hetzelfde eruit ziet. Heb je geen statief of monopod in de buurt? Dan kun je ook gebruikmaken van een muurtje of andere stabiele ondergrond. Daarnaast kun je je ellebogen in je zij doen om een stevige houding te creëren. Hier lees je meer over in het artikel camera vasthouden.

Zodra je gebruikmaakt van een statief of monopod is het ook verstandig om een zelfontspanner te gebruiken. Door een afstandsbediening als zelfontspanner te gebruiken weet je zeker dat de camera niet per ongeluk bewogen wordt. Een perfecte oplossing wanneer je gebruikmaakt van langere sluitertijden.

Cameranu - Algemeen

Foto's in het donker met statief

Gebruik motion blurs bij foto’s in het donker

Hoewel het meestal de bedoeling is om een scherp beeld te creëren, is het soms ook mooi om vervaging toe te voegen aan de foto. Dit wordt ook wel motion blur genoemd. Je maakt foto’s van bewegende objecten of beweegt zelf een camera om een bewegingsonscherpte te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld inzoomen terwijl de sluiter nog open is of kun je je camera tijdens dezelfde periode een kwartslag kantelen. Dit kan een prachtig effect creëren dat zeker foto’s in het donker mooi kunnen maken. Dit komt voornamelijk omdat hetgeen wat belangrijk is scherp blijft en alles daaromheen zijn details verliest. Pas je dit goed toe? Dan kan je op een simpele manier de aandacht trekken ondanks dat je in een donkere situatie zit.

Motion blur

Schieten tijdens de schemering

Foto’s maken in het donker hoeft niet per se in de nacht te zijn. Je kunt prima gebruikmaken van de schemering, ook wel het blauwe uur genoemd. Tijdens dit moment kun je gebruikmaken van de snellere sluitertijd waardoor je een compleet ander beeld krijgt. Daarnaast heb je vaak een mooie blauwe lucht aan de horizon wat de foto een extra sfeer meegeeft. Wanneer je foto’s in het donker wilt maken kun je het beste beginnen tijdens het gouden uur. Zo kun je elk moment vastleggen en achteraf bepalen welke foto het mooiste is. Doe je dit op een statief? Dan kun je ook verschillende foto’s combineren zodat je nog een betere afbeelding krijgt. Je moet er dan wel zeker van zijn dat camera en het statief niet bewogen is.

7 tips voor betere foto's in het donker

Portretten maken in het donker

Wanneer je foto’s wilt maken van je vrienden in de nacht zul je gebruik moeten maken van de flitser. Zet de belichting van de flitser niet te hoog maar houd deze juist op een lage stand. Op deze manier belicht je de voorgrond kort en kun je met een lange sluitertijd de achtergrond ook verlichten. Wel is het belangrijk dat de mensen die je fotografeert goed stil blijven staan.

actie

Doordat mensen vaak de neiging hebben om te bewegen als ze licht zien, is het verstandig om de flits pas op het eind te doen. Dit kun je afhankelijk van je camera en flitser instellen. De flits komt dan niet aan het begin van de foto maar aan het einde wanneer de sluiter gesloten wordt. Natuurlijk is dit milliseconden werk en merk je er zelf niks van. Toch levert het wel een beter eindresultaat op. Deze instellingen kun je helaas niet overal instellen, mocht het niet lukken is het natuurlijk ook niet erg. Vooral bij externe flitsers zie je wel eens deze mogelijkheid verschijnen waar je dan mooi gebruik van kunt maken in deze situatie. Door deze handige tip te gebruiken kun je de voorgrond onderscheiden van de achtergrond en toch het geheel combineren. Over het algemeen hebben alle nieuwe camera’s deze optie, lees de handleiding goed door om te zien of dit bij jouw camera ook van toepassing is.

Portretten maken in het donker

High Dynamic Range (HDR)

Door HDR, oftewel High Dynamic Range toe te passen op jouw foto’s in het donker zorg je ervoor dat deze meer opvallen. Daarnaast heb je achteraf meer controle over hoe jij de foto wilt hebben. Voor dit effect heb je een statief nodig. Plaats de camera op een statief en maak drie verschillende foto’s: een donkere, lichte en een normale. Sommige camera’s kunnen dit automatisch doen. Wanneer dit zo is, staat het bij de instellingen en zodra je dit uitdrukt maakt de camera automatisch drie foto’s.

Zodra je deze drie afbeeldingen hebt gemaakt kun je ze in Photoshop of in een andere bewerkingssoftware inladen en hier een HDR afbeelding van maken. Vanuit hier kun je verschillende dingen aanpassen zodat meer details zichtbaar worden. Daarnaast kun je simpel en snel de verschillende lichten aanpassen. Meer hierover kun je lezen in een later artikel over HDR.

natuur foto's in het donker

Schiet met veel verschillende instellingen

Naast het gebruik van HDR kun je ook meerdere foto’s maken met andere instellingen. Denk hier bijvoorbeeld aan de ISO-instellingen. Zodra je foto’s hebt gemaakt met ISO-waarden van 100, 1250 en 6400 kun je achteraf in Photoshop verschillende opties gebruiken. Zo kun je voor de achtergrond die toch zwart moet zijn, de ISO-waarde 100 gebruiken om ruis te verminderen en bij de lichtere delen juist de 6400 instelling toepassen. In Photoshop kun je via een script of door in te laden een smart object maken. Zo kun je zonder schade aan te richten de foto oneindig aanpassen naar eigen smaak. Door de lagen te stapelen en de instelling op mediaan te zetten krijg je vaak al een erg goed beeld. Uiteraard zul je wel wat kleine aanpassingen moeten maken.

Conclusie foto’s in het donker

Of je nu regelmatig of af en foto’s in het donker schiet dat maakt natuurlijk niet uit. Wel is het belangrijk dat wanneer je tegen een situatie aanloopt je weet hoe je moet handelen. We hopen dat je met deze bovenstaande tips een beter idee krijgt hoe je met een lastige situatie om kunt gaan. Door hier creatief mee om te gaan krijg je nieuwe ideeën die jouw foto’s weer kunnen bevorderen. Wat zijn jouw favoriete foto’s in het donker om mee te experimenteren?

Vorig artikelRode eekhoorn fotograferen
Volgend artikelBeste systeemcamera 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in