Hoe weet je of een foto goed is

Een groot probleem waar veel amateur en beginners fotografen tegen aan lopen is het kiezen van de juiste foto’s. Niet alleen in een selectie maar ook voor bijvoorbeeld een portfolio of website. Wat is nou een goede foto die het waard is om aan andere mensen te tonen?

Iedereen bekijkt foto’s op een andere manier. Hierdoor is niet iedereen het eens over de kwaliteit van een afbeelding. Toch heeft een goede foto verschillende aspecten die je terug kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan compositie, licht en kleur. Maar het meeste van de foto’s worden uniek door stijl en visie. Welke visuele sensatie geef jij aan hetgeen dat je vastlegt?

Is de foto anders?

Een foto die al bestaat is niet uniek en heeft ook niet de x-factor die anderen in een foto zoeken. Het is een kopie van een eerder gemaakte afbeelding. Soms is het goed om een foto precies na te maken. Dit is alleen niet bedoeld om aan anderen te tonen, maar om zelf van te leren. Op die manier kun jij je eigen fotografievaardigheden vergroten. Je weet pas dat je foto goed is wanneer je iets unieks hebt vastgelegd. Iets wat nog geen ander op deze manier heeft geprobeerd maar tegelijkertijd de aandacht van vele mensen trekt.

actie

Zie jij je foto al op de billboards?

Wanneer jij geen potentie in je foto’s ziet: hoe kunnen andere mensen dit dan wel doen? Daarom is het altijd goed om vanuit verschillende perspectieven te kijken. Zelfs als je niet van plan bent om je foto’s te verkopen kun je nadenken hoe deze beelden ingezet kunnen worden. Hoe zou jouw afbeelding staan op een billboard? Is het mogelijk om een ansichtkaart of flyer hiervan te maken? Wanneer dit niet het geval is kun je eigenlijk wel vaststellen, uitzonderingen nagelaten, dat deze foto niet goed genoeg is. Uiteraard passen niet alle afbeeldingen op een billboard, maar bekijk het uit het perspectief van kwaliteit.

Billboard

Cameranu - Algemeen

Blader snel door foto’s: welke valt gelijk op?

Als je snel door een kaartenspel gaat en deze schud zullen een aantal kaarten meer opvallen. Dit geldt ook voor fotografie. Als je snel door alle foto’s scrolt en stopt bij degene die eruit springt: dan weet je eigenlijk gelijk wel dat er iets unieks is aan die foto. Een foto waar jij als fotokenner een aantal seconden langer aan geeft, heeft meer waarde dan alle anderen. Het detail wat deze keuze maakt kan heel klein zijn: een kleurverschil in de bomen, een oog dat dicht zit of een scheve compositie die het geheel niet afmaakt.

Beoordeel je foto’s alsof ze door iemand anders zijn gemaakt

Foto selectieIets wat van jezelf is beoordelen de meeste mensen positiever dan iets van een ander. Op deze manier ontdek je nooit of een foto goed is. Je zult eerlijk naar je selectie moeten kijken en keihard moeten oordelen. Lukt dit niet? Dan zul je echt maatregelen moeten nemen totdat dit wel lukt. Anders kun je niet met eerlijke ogen je foto’s op de juiste manier beoordelen. Zet je liefde voor je eigen werk even aan de kant en beoordeel het vanuit de juiste ogen.

Ontbreekt er iets?

Weleens een foto gezien waar iets niet aan klopt maar waarbij je de vinger er niet op kunt leggen wat het nou eigenlijk is? Waarschijnlijk ontbreekt er iets waardoor de foto niet meer klopt. Denk aan simpele dingen zoals een afvalbak die even weggehaald moest worden of tulpenvelden in de achtergrond die ontbreken. Het zijn zowel de kleine als de grote toevoegingen die een foto maken.

Uiteraard werkt dit ook andersom. Een foto waar net dit onderdeel niet op staat kan flink wat meer waard zijn dan de afbeelding waar dit wel op staat. Zo moet je dus van beide kanten kijken: ontbreekt er iets wat nog toegevoegd moet worden en zit er iets in het beeld dat we moeten verwijderen? Zodra je hier, indien mogelijk, op locatie op gaat letten zal dit in de bewerkingsfase veel tijd schelen. Daarnaast leert het je gelijk om wat kritischer naar je eigen beelden te staren.

Zijn de technische aspecten in orde?

Een foto met een scheve horizon, onscherp focuspunt of kleuren die helemaal afwijken zijn technisch niet in orde. Dit betekent dat deze foto’s, hoe leuk ze ook zijn, gewoon niet in een portfolio thuis horen. Voorkom dit probleem en kijk bij elke foto of de kleuren kloppen, alles scherp is wat scherp hoort te zijn en of de lijnen en patronen correct zijn. Net als we in het bovenstaande onderdeel hebben uitgelegd geldt ook hier dat dit je creatiever zal maken. Ook werkt het gelijk mee aan het beoordelen van je eigen foto’s.

Vorig artikelHistogram lezen in fotografie
Volgend artikelOnderwaterfotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in