Landschapsfotografie

Wil je als fotograaf de uitdaging aangaan en landschapsfotografie uitproberen? Landschappen op de mooiste manier fotograferen kan best een uitdaging zijn, zeker omdat je geen standaard plaatje wil maken. Als beginnende fotograaf wil je jouw omgeving waar je op dat moment bent zo goed mogelijk vast kunnen leggen. Maar waar moet je precies op letten bij het fotograferen van landschappen? Wij geven jou een aantal tips hoe jij in je vaardigheden als fotograaf kunt groeien.

Creëer je eigen landschapsfotografie stijl

Landschap fotograferenBij het fotograferen is het niet alleen belangrijk om het landschap op de foto te zetten. De kunst is juist om het gebied om je heen op zo’n manier op de foto te zetten dat het je eigen stijl wordt. Door jouw eigen stijl te ontdekken en toe te passen krijg je mooie en unieke foto’s. Iedereen kan op het knopje van de camera drukken. Maar hoe herkent men dat een foto door jou gemaakt is?

Voor het fotograferen van landschappen moet je veel geduld hebben. Dit heeft er mee te maken dat de omstandigheden van de omgeving niet altijd even goed zijn. Een wolk voor de zon, een windvlaag of regen kunnen je hele dag verpesten of juist maken. Daarom is het verstandig om meerdere keren terug te gaan naar één plek om dat shot te krijgen waar je naar op zoek bent. Misschien geeft de regen wel een extra dimensie of maken de sterren tijdens het blauwe uur het plaatje wel af. Heb je geen geduld, maar wil je toch een mooie foto? Dan is dit gedeelte van juist een goede training. Uiteraard kun je ook de onderstaande tips toepassen om nog sneller mooiere plaatjes te schieten!

Sta vroeg op

Vroeg opstaan hoort nou eenmaal bij landschapsfotografie. Misschien ben je niet zo’n ochtendmens maar door deze stap toch te nemen krijg je wel de beste resultaten. Daarnaast maak je ook optimaal gebruik van je dag. Door vroeg op te staan kun je goed gebruik maken van de zonsondergang. Uiteraard kun je hier ook de zonsondergang voor gebruiken om het Gouden uur effect te creëren. Alleen zul je merken dat het dan drukker is.

In de ochtend is de kans op mist groter. Mist geeft een mysterieus effect aan een foto. Ook geeft het de mogelijkheid om dingen die je niet wil tonen te verbloemen. Of je nou graag de zonsopkomst vastlegt, mist foto’s of andere landschapsfoto’s in de ochtend maakt: check altijd even het weerbericht. De ene dag is de lucht namelijk helderder dan de andere dag en het tijdstip van zonsopkomst verschilt per dag. Zo sta je niet onnodig vroeg op en heb je toch de kans om van het mooie weer te genieten.

Mist

Ga niet met zonnig weer op pad

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het niet handig om in de felle zon te fotograferen. Zo ontstaan er namelijk vaak schaduwen die je juist niet in je foto wilt hebben. Daag jezelf eens uit om met je camera naar buiten te gaan wanneer het bewolkt is of regent. Op regenachtige dagen kun je in je fotografie namelijk gebruik maken van de wolken en een specifieke sfeer neerzetten. Misschien krijg je wel zulke mooie resultaten dat het lijkt alsof je de foto bewerkt hebt, terwijl je in werkelijkheid optimaal gebruik hebt gemaakt van de weersomstandigheden.

Let op je omgeving

Je hebt de juiste locatie gevonden en wilt voor dat ene shot gaan. Dat is natuurlijk prima zolang je niet blind staart op één punt. Kijk ook eens verder om je heen en vergroot de kans op een originele foto. Door dit te doen ga je creatiever te werk en leer je je ogen op naar mogelijkheden te kijken. Ga daarom altijd op zoek naar een nog mooier shot dan je tot nu toe gemaakt hebt. Daarnaast is een tripod gebruiken bij landschappen altijd verstandig. Zoek een locatie waar de grond stevig is en zet het statief hier op. Zo heb je nog meer mogelijkheden om deze plek op een mooie manier vast te leggen.

Landschapsfotografie: De juiste belichting

LandschapsfotografieZoals het bij studiofotografie belangrijk is om goede lampen te gebruiken, is het is de natuur niet heel anders. Licht is één van de belangrijkste onderdelen als het gaat om landschapsfotografie. De belichting die je gebruikt voor jouw foto zet namelijk de sfeer neer. Wil je iets op een droevige manier uitbeelden? Dan kun je het beste gaan fotograferen wanneer de wolken donkerder zijn of gebruikmaken van schaduwen. Wil je juist een heel vrolijk beeld neerzetten? Dan is het verstandig dat er een lichtbron op je gezicht komt zodat deze iets feller is dan de rest. Dit hoeft niet veel te zijn, een klein beetje is al voldoende. Door deze technieken toe te passen kun je in een saaie omgeving toch een prachtige foto maken. Het is even oefenen maar wanneer je dit onder de knie hebt, ben je alweer een stuk gegroeid in jouw fotografie vaardigheden.

Maak je niet druk om perfectie

Hoewel het goed is om te streven naar het maken van prachtige foto’s, is het niet erg als het niet gelijk lukt. Fouten maken mag want daar leer je van! Wanneer je het lastig vind om met daglicht te werken kun je ND filters gebruiken. Deze zorgen er namelijk voor dat er niet te veel licht in je cameralens komt. Toch neemt jouw lens nog wel voldoende licht op om zo een prachtige foto te kunnen maken. Het ND filter dempt dus wat licht maar zorgt er ook voor dat de kleuren mooier worden. Uiteraard kun je achteraf op de computer ook nog wat aanpassingen maken als het gaat om belichting.

PerfectieWanneer je een foto maakt is het verstandig om gelijk de belichting goed in de camera vast te leggen. Dit scheelt achteraf namelijk een hoop gedoe. Lukt het je na meerdere keren nog steeds niet om dit goed voor mekaar te krijgen? Geef dan niet op en onthoud dat je aan het leren bent. Het belangrijkste is om tijdens je fotografiemomenten te genieten van waar je naar toe wilt. Op deze manier worden de opdrachten leuk en is het leuk om creatief aan het werk te zijn.

Conclusie landschapsfotografie

Eén van de mooiste aspecten van fotografie is dat je zelf bepaalt hoe jouw foto eruit moet komen te zien. Jij bent namelijk de verteller van de foto. Houdt hierbij wel rekening met de veranderingen van het zonlicht en ga de uitdaging aan om ook bij regen of bewolking foto’s te maken. Bedenk goed wat je wil vastleggen en probeer het daarna vanuit verschillende perspectieven.

Wat is het onderwerp dat je in beeld wilt brengen? Waar gaat jouw verhaal over? Maak dit zonder woorden duidelijk door het landschap op zo’n manier in beeld te brengen dat jouw foto zorgt dat iemand dit gebied wil bezoeken. Landschapsfotografie: niet gemakkelijk, maar toch oh zo leuk als het gelukt is.

Vorig artikelVogels
Volgend artikelTulpen fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in