Foto’s maken

Normaal gezien wanneer jij je camera in de hand hebt en een moment wilt vastleggen, ga je foto’s maken zonder al te veel na te denken. Toch zijn er een aantal punten waar je als fotograaf op kunt letten. Door deze tips en tricks toe te passen leveren jouw foto’s uiteindelijk een nog mooier resultaat op.

Foto’s maken: weet wat je wilt vertellen

Als eerste punt is het heel belangrijk om te weten wat je met jouw foto’s wilt vertellen. Foto’s zijn namelijk de moderne versie van beeldende schilderijen van vroeger. Door jouw foto’s sprekend te maken neem jij meerdere mensen mee in een verhaal. Om jouw foto zo mooi mogelijk te maken, moet je over een aantal punten nadenken. Denk bijvoorbeeld aan: hoe maak ik gebruik van een goed kader? Op wat voor manier ga ik spelen met de belichting in de foto? En ook zeker niet onbelangrijk: hoe is de compositie van de foto die ik wil vastleggen?

Wanneer je echt mooie momenten wilt vastleggen is het dus goed om in gedachten te hebben wat je over wilt brengen aan degene die de foto ziet. Wat is het doel van je foto en waarom maak je deze op de manier zoals je doet? Het hoeft niet zo te zijn dat je een serie foto’s altijd voor iemand anders maakt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je de foto’s voor jezelf maakt als een herinnering. Misschien is jouw doel wel om de emotie van dat specifieke moment vast te leggen en houd je dit liever voor jezelf.

Let zowel op de voorgrond als op de achtergrond

Focus Foto's makenNiets stoort meer dan een foto die niet gelukt is doordat er allemaal rommel op de achtergrond te zien is. Dit haalt namelijk de focus weg van waar het in de foto werkelijk om gaat. Daarom is één van de eerste lessen die je leert bij fotografie om altijd te letten op de achtergrond. Haal voorwerpen die afleiden weg uit je kader om zo een mooie beeld te creëren.

Naast het feit dat het zeer belangrijk is om op de achtergrond te letten, is het ook zeker van belang om op de voorgrond te letten. Het kan namelijk zomaar zijn dat er iets in de weg staat dat je liever niet op jouw foto terug wil zien. Wanneer je graag met scherpte-diepte werkt, is dit ook zeker een punt om goed op te letten.

Wat valt als eerste op?

Wat voor foto jij ook maakt, er is altijd wel iets dat uit de foto springt. Waar valt jouw oog als eerste op wanneer je naar een foto kijkt? Wat trekt jouw aandacht? Let er bij het maken van je foto’s op dat mensen gelijk te zien krijgen wat jij wil dat ze graag zien. Als fotograaf kun je hier ontzettend leuk mee spelen door gebruik te maken van verschillende composities. Maak bijvoorbeeld gebruik van kleuren, abstracte lijnen of andere vormen. De volgende keer dat je op pad gaat om foto’s te maken is het dus goed om dit onderwerp in je achterhoofd te houden. Hierdoor maak jij je foto’s niet alleen interessanter om naar te kijken, maar je daagt jezelf ook uit om steeds beter te worden. Door de tips regelmatig toe te passen wordt het meer automatisme om hier op te letten.

Foto's maken

Foto’s maken: de juiste belichting kiezen

Eén van de punten waar je bij fotografie op moet letten is dat de belichting klopt. Zonder goede belichting krijg je namelijk geen mooie foto’s. Ook kan het zijn dat er schaduwen ontstaan waardoor jouw foto’s heel donker worden. Het kan natuurlijk zijn dat dit juist de bedoeling is van de foto, maar meestal wil je dit niet zo hebben! Daarnaast is het ook zo dat er met geen of weinig licht veel details verloren gaan. In zo’n geval is het belangrijk dat je de ISO hoger zet en ook een langere sluitertijd instelt. Wanneer je de belichting op zo’n manier probeert op te lossen is het belangrijk om te weten dat het wel kan zorgen voor onscherpe foto’s.

Zorg er daarom voor dat je de instellingen allemaal goed hebt staan voordat jij je foto’s maakt. Ook kan het handig zijn om je camera op een statief te zetten zodat je bij weinig licht geen bewogen beelden krijgt. Is het daglicht dat je hebt niet genoeg of werk je in een studio? Dan is het handig om naar speciale camera lampen te gaan kijken. Zonder goede belichting krijg je namelijk geen mooie foto’s. Het kan zijn dat het beeld dat je wilt neerzetten anders overkomt op de aanschouwers dan de bedoeling is. Stel jezelf de volgende vragen: Uit welke hoek komt het licht? Waar ligt de hoofdbron van het licht?

De juiste afstand bepalen

AfstandWaar jij als fotograaf nog meer op moet letten is dat het onderwerp van jouw foto niet maar net in het kader past. Het object dat je fotografeert moet dus niet te dichtbij en ook niet te veraf zijn. Wanneer het te dichtbij is, is het geheel niet meer zichtbaar. Te ver af en je ziet niet meer waar het om draait. Breng daarom hetgeen dat je wilt fotograferen dichterbij door er zelf naar toe te lopen of indien mogelijk het object te verplaatsen totdat je tevreden bent over het resultaat.

Zorg voor een rechte horizon

Wanneer je aan het fotograferen bent is het van groot belang dat hetgeen dat je wilt vastleggen, recht op de foto komt te staan. Een scheve horizon is in de meeste gevallen niet wat je wilt hebben. Door er voor te zorgen dat jouw foto recht wordt, krijg je vaak een mooier effect. Is jouw kader niet helemaal recht of zijn de mensen op de achtergrond een beetje scheef in beeld? Dan worden dit meestal een hele rare foto’s. Het zou zonde zijn als je hier pas achteraf achterkomt. Check daarom altijd of jouw camera recht staat. Hiervoor kun je het beste een statief gebruiken. Afhankelijk van wat voor statief je hebt, is het mogelijk om te kunnen zien of je camera waterpas staat. De duurdere statieven hebben deze functie er vaak op zitten. Een goed voorbeeld van zo’n statief is de Manfrotto befree live. Daarnaast kun je uiteraard ook met een kader in je camera controleren of jouw beeld recht is.

Vorig artikel5 tips voor Extreme sportfotografie
Volgend artikelGoedkope macrofotografie met een omgekeerde lens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in