Het is weer die tijd van het jaar, de winter staat voor de deur en natuurfotografie begint een grotere uitdaging te worden. De sneeuw begint te vallen en de temperaturen dalen. De omstandigheden voor fotografen worden hierdoor een stuk lastiger. Maar toch kan een foto van dieren in het wild in deze omstandigheden veel meer de moeite waard zijn. Je ziet de adem van de dieren door de kou en de vallende sneeuwvlokken geven nog wat extra diepte en sfeer. Voor veel mensen is dit dan ook ondanks de kou de favoriete tijd van het jaar. In dit artikel beschrijven we 5 tips over wilde dieren fotograferen in de sneeuw.
Bereid jezelf voor op de kou
Wanneer je dieren gaat fotograferen zul je een langere tijd stilstaan. Het is niet zo dat je van de ene positie naar de andere positie kan lopen. Je houdt jezelf dus niet warm en moet de warmte dus ergens anders vandaan halen. Het belangrijkste om voor te zorgen voordat je naar buiten gaat is dus dat jij goed voorbereid bent. Zeker als je in de sneeuw op de grond gaat liggen, is de juiste uitrusting erg belangrijk. Dikke sokken, winterlaarzen, handschoenen en een muts zijn echt essentieel als het gaat om wilde dieren fotograferen in de sneeuw. Daarnaast is een thermobroek onder je normale broek en het thermoshirt geen overbodige luxe.
Uit ervaring weten we dat de warme kleding toch vaak vergeten wordt. En ondanks dat het nu misschien logisch klinkt als je het hier leest, verdient dit toch wat extra aandacht. Als het -2 is, is het uiteraard wat minder belangrijk dan wanneer het -10 is. Maar vergis je niet: zelfs met temperaturen boven de nul kun je onderkoeld raken.
Met deze tak van fotografie verbruik je veel energie door het wandelen om daarna misschien wel voor een uur in de sneeuw te blijven liggen. Je lichaam krijgt dus niet de tijd om de warmte te reguleren waardoor je al snel voor verrassingen komt te staan. Hier vooraf op inspelen is natuurlijk beter dan het perfecte shot missen.
Overbelicht foto’s bij wilde dieren fotograferen in de sneeuw
Wanneer je sneeuw fotografeert zul je merken dat de foto’s grijs overkomen. Dit komt doordat de camera altijd probeert om de middentoon neutraal grijs te houden. En aangezien de omgeving en de sneeuw wit zijn zal alles grijs worden. Normaal gezien probeer je de hooglichten altijd te vermijden. Dit omdat je anders geen details in de foto meer ziet. Maar met het fotograferen van sneeuw is het juist belangrijk dat de foto overbelicht is om het normale beeld zoals je het met je ogen ziet te krijgen. Je zult je belichting dus aan moeten passen om een goede foto te krijgen. Dit kan gewoon in de camera door de exposure één of twee stoppen hoger te zetten.
Het is verstandig om deze instelling alvast in de camera te doen en niet achteraf bij het bewerken van de foto. Zorg er alleen wel voor dat niet alles compleet overbelicht is zodat je nog wel wat ruimte hebt om de details in de foto zichtbaar te maken. Het is dus de kunst om de foto lichter te maken maar niet zover dat door al het wit de details verdwijnen. Mocht je het lastig vinden om de perfecte instellingen te kiezen kun je ook een grijskaart of kleurenkaart aanschaffen. Hiermee kun je een foto maken om achteraf de instellingen perfect te zetten. Toch is het altijd goed om zelfs in deze situatie de exposure één stop te verhogen is dat er minder kwaliteit verloren gaat bij de bewerking.
Focus instellen bij sneeuwval
Wellicht het meest frustrerende bij wilde dieren fotograferen in de sneeuw zijn de sneeuwvlokken zelf. Voornamelijk als het dikke vlokken zijn die hard naar beneden vallen is de autofocus een probleem. Het focussen op de ogen van het dier is dan bijna onmogelijk. Je zult je camera dus zelf continu handmatig scherp moeten stellen. Als je je lens in de automatische stand laat staan zal de camera altijd proberen een scherpe foto te krijgen. Maar aangezien dit meestal niet zal lukken blijft de camera maar bezig zonder resultaat.
Om dit te voorkomen zet je het knopje op je lens van AF naar MF. Zo kun je door te draaien aan de lens zelf scherpstellen. Het nadeel hiervan is dat wanneer het dier beweegt je opnieuw moet scherpstellen. En zeker als er veel beweging is of wanneer je een vogel probeert vast te leggen is dit echt een uitdaging. Toch is dit de beste oplossing die er bestaat.
Ben je niet zo’n fan van het handmatig scherpstellen of ben je er gewoon niet zo goed in? Dan kun je uiteraard eerst thuis gaan oefenen. Mocht dit toch niet lukken dan kun je de camera op de automatische stand zetten en de burst mode gebruiken. Dit houdt in dat je de knop van de camera inhoudt. Hierdoor worden er continu foto’s genomen totdat je de knop weer loslaat. Door deze techniek te gebruiken heb je de meeste kans dat er ook een foto tussen zit die wel goed is. Toch raden we dit niet aan en heb je er veel meer voordeel van als je leert handmatig scherpstellen.
Let op je camera en batterijen
Een andere uitdaging die je alleen in de winter tegenkomt, is het effect van de kou op je camera. De vriestemperaturen zullen de batterij sneller laten leeglopen. Het is dus belangrijk dat je meerdere batterijen meeneemt zodat je altijd de mogelijkheid hebt om te wisselen. Draag deze batterijen niet in een tas mee, maar stop ze ergens warm bijvoorbeeld in je broekzak. Je kunt er ook een heat pack omheen draaien. Let er alleen wel op dat deze niet te warm is vanwege explosiegevaar.
De camera zelf en de lenzen zijn over het algemeen goed beschermd tegen de kou. Wel is het verstandig om tegen de vocht een camerahoes te gebruiken. Dit kan een simpele plastic zak zijn of een professionele aankoop zoals de Matin regenhoes die ook nog eens geluidsdicht werkt. Sneeuw is op zich niet nat maar wanneer het smelt op je camera kan het wel nare gevolgen hebben. En dat werkt weer vervelend bij het fotograferen van wilde dieren in de sneeuw.
Neem de tijd voordat je met camera naar binnenloopt
Het tweede waar je op moet letten bij je camera en lenzen is dat je niet zomaar gelijk naar binnen moet gaan lopen. Doordat het buiten koud is en binnen warm kan er condens ontstaan. En dit kan de hele camera kapot maken. Doordat de condens vocht is die ook aan de binnenkant van de camera kan komen moet je hiermee extra goed opletten. Leg voordat je de camera naar binnen neemt het even in de schuur of in de koude keuken zodat de apparatuur langzaam een iets warmere temperatuur kan krijgen. Na een tijdje kun je het in een iets warmere kamer neerleggen om daarop temperatuur te komen. En hiernaast tijd om het weer de huiskamer in te nemen.
Dit proces vergt wat tijd, we raden in ieder geval 1 tot 2 uur aan, en het kan best wel vervelend zijn. Maar doe je dit niet dan zul je er zeker spijt van krijgen. Er zijn genoeg mensen die hierdoor een dure camera in de prullenbak hebben moeten gooien. Wees dus verstandig en houdt rekening met de kou. Bescherm je camera en je batterijen goed en let ook achteraf goed op wat je ermee doet.
Sneeuw gebruiken in je voordeel
Normaal gezien is het vinden van dieren heel lastig. Er zijn geen sporen te vinden en mocht je er wel één gevonden hebben dan is het maar de vraag hoe oud deze is. Met sneeuw is dit niet het geval en kun je gelijk zien of er dieren hebben rondgelopen. Zeker met verse sneeuw is het geen uitdaging om de dieren te vinden. Gebruik dit dus in je voordeel om de dieren te vinden die je wil fotograferen.
Of je nu in Nederland of in het buitenland het bos in gaat om wilde dieren in de winter te fotograferen: dat maakt niet uit. Vooraf kun je kijken hoe de sporen van de dieren die je zoekt eruit zien. Zo kun je op een makkelijke manier zelf onderzoek doen en kan het zelfs zo zijn dat je een gedrag gaat herkennen. Een slaapplaats, de plek waar ze jagen en drinken vallen op door de sporen. Zo hoef je geen uren op zoek te gaan en kun je de sporen in de sneeuw in jouw voordeel gebruiken.
Bescherm de leefomgeving van de dieren
Het fotograferen van wilde dieren is leuk, maar dat moet niet ten koste gaan van hun leefomgeving. Houd dus altijd voldoende afstand en stoor ze niet in hun patroon. Je zou het zelf ook niet fijn vinden als jouw leven steeds verstoord wordt. Door een goede zoomlens te gebruiken is het ook niet nodig dat je in de buurt van de beesten komt. Mocht dit wel nodig zijn doe dit dan rustig zodat ze het ook niet opmerken. Zo schrik je hen niet weg en behoud je de rust die zij in de winter nodig hebben.
Heb je een leuke foto gemaakt van wilde dieren in de sneeuw? Plaats ze dan onder dit artikel zodat ook andere mensen hierdoor geïnspireerd kunnen raken. Wij zijn benieuwd naar de creaties die jullie met deze tips allemaal maken.