In Nederland hebben we jaarlijks te maken met regenachtige dagen. En hoewel dit niet zoveel is als de landen om ons heen, zijn er toch 240 dagen per jaar waar er wel regen valt. Doordat er zoveel regen valt is het landschap bij ons wel prachtig groen. Maar wanneer je landschappen wilt fotograferen denk je er niet aan om dit in de regen te doen. Toch kan het een unieke kans geven om een prachtige atmosferische foto te creëren. Het landschap ziet er anders uit en ook het licht eromheen brengt iets unieks met zich mee. Een landschap in de regen fotograferen is dan ook zeker leuk om uit te proberen als je even naar buiten wilt op regenachtige dagen. Wel moet je rekening houden met apparatuur en zijn er verschillende instellingen die je dubbel moet checken.
Inhoud
Met regen ontstaan er lagen
Net als bij mist krijg je met regenachtige omstandigheden een minder goed zicht. Dit kan voorkomen wanneer je in lage mistige wolken bent, bij motregen, hoge luchtvochtigheid en bij regen die net onderweg of alweer voorbij is. De directe omgeving wordt in deze situaties verborgen door een laag vocht. Dit is iets wat je op een zonnige dag niet zomaar krijgt waardoor je gelijk een mogelijkheid hebt om hier gebruik van te maken.
Wanneer je deze natuurlijke afscherming in landschapsfotografie combineert met verschillende elementen creëer je een laag. Deze laag heeft diepgang en mysterie in een foto. Je kunt dit effect makkelijk creëren in een bos. De bomen in de verte zijn dan niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor een heuvel of een kustlijn. Door de combinatie met nat weer kun je makkelijk diepte creëren waardoor de foto interessanter kan worden.
Regen fotograferen met watervallen
Ben je in het buitenland en zijn er watervallen in de buurt? Dan is het een goed plan om hier heen te gaan. Door de extra hoeveelheid water die door de regen naar beneden valt ziet een waterval er nog mooier uit. De bewolkte omstandigheden helpen om de belichting beter te krijgen. Hierdoor ligt de focus meer op de waterval en niet op de omgeving. Door een polarisatiefilter te gebruiken verminder je de reflecties en versterk je de kleuren van het bos en het water. Regent het nog erg hard? Gebruik dan geen hele lange sluitertijden. Dit om te voorkomen dat de strepen van de regen door het beeld heen gaan. Welke sluitertijd perfect is hangt af van de regen en de snelheid van de waterval. Probeer dus een aantal instellingen uit zodat je het gewenste resultaat krijgt.
Weer fronten die met elkaar botsen
Dreigende wolken die botsen met een prachtige lucht: dat maakt dat een foto spreekt. Aan de ene kant stromende regen terwijl er aan de andere kant nog geen druppel te zien is. Dit zijn inspiratiebronnen voor landschappen in de regen fotograferen. Door het tegenlicht en de wolkencombinaties kun je de veranderingen in seizoenen laten zien. Het is dus niet alleen met regen mooi om hier gebruik van te maken, ook met sneeuw en hagel kun je prachtige effecten krijgen.
Wanneer je dit soort effecten in jouw foto’s wilt laten terugkomen kun je het beste gebruikmaken van een open landschap. Ook in de bergen kun je mooie effecten creëren door bijvoorbeeld onweer en regen op een foto te krijgen. Wanneer je dicht bij de zee woont kun je ook een iets langere sluitertijd gebruiken zodat de golven en het terugtrekkende water een nog dramatischer effect geven aan het geheel. Ontzettend veel mogelijkheden dus om te spelen met de verschillende seizoenen en natuur effecten.
Regen met lange sluitertijden
Het is een feit dat regendruppels moeilijk te controleren zijn. Ze verpesten veel van de foto’s omdat ze net in de foto zichtbaar zijn op een punt waar jij dat niet wil. De beste oplossing voor dit probleem is om een lenskap te gebruiken. Deze zonnekap houdt een afstand tussen de regen en je lens zodat je niet al te veel last hebt van de regen. De voorkant van je lens blijft grotendeels droog zodat je ook niet steeds een doek eroverheen hoeft te halen. Wel kun je nog steeds last hebben van dauw waardoor een waterdichte lenskap altijd nog wat extra bescherming biedt.
Door een lange sluitertijd van 2,5 seconde te gebruiken is het effect van de strepen regen meestal nog niet heel erg zichtbaar. Toch zal de erge regen niet zichtbaar zijn in de foto waardoor je toch nog een prachtige foto krijgt die ook mooi staat als foto op een muur in jouw huis. In de online fotografie cursus die wij op deze website aanbieden gaan we hier ook uitgebreid op in. Hier laten we namelijk zien hoe je landschappen in de regen op verschillende manieren kunt vastleggen. Daarnaast kijken we hoe je hier zowel in de ochtend, middag als avond mee om kunt gaan.
Waterdruppels
Waterdruppels op bladeren, bloemen en planten zijn altijd leuk om op de foto te nemen. Je kunt natuurlijk wachten totdat het droog is, maar ook tijdens het regenen kun je super mooie shots vastleggen. Door met macrofotografie op een blad in te zoomen is het zelfs mogelijk om een vallende regendruppel te vangen voordat het de bloem of het blad raakt. Hiervoor heb je wel een statief en een snelle sluitertijd nodig. Naast deze mogelijkheden heb je de optie om reflecties te gebruiken in rivieren, meren en waterplassen. Door de druppels die hierin vallen ontstaan er ringen die een extra mooi effect geven aan de reflecties. Al deze opties zijn het beste vast te leggen met een macrolens, maar ook met een normale lens kun je prima aan de slag gaan en al deze effecten voor elkaar krijgen.
Landschappen in de regen fotograferen: regenbogen
Na regen komt zonneschijn, maar soms heb je het geluk ook nog een regenboog tegen te komen. En hoewel het moeilijk te voorspellen is wanneer hij komt is het wel een mooie uitdaging om er één op de foto te krijgen. Een regenboog kun je het beste spotten na een regenbui wanneer de wolken open beginnen te breken. Ook bij dit prachtige verschijnsel geldt dat het mooier en beter opvalt bij een mooie achtergrond. Vergeet alleen de voorgrond ook niet: duik iets verder naar de grond om bijvoorbeeld een bloem of wat gras in het shot te bewerken.
De focus moet in de verte zijn en de sluitertijd niet al te hoog. Voordat je het weet is het effect al weer weg: je zult dus echt geluk moeten hebben om een heel mooi shot te creëren met een regenboog in beeld. En nog dubbel zoveel geluk als de gehele boog zichtbaar is! Meer informatie hierover vind je in het artikel over regenbogen fotograferen.
Je camera kit verzorgen
Wanneer je in de regen gaat fotograferen is het belangrijk dat je eerst zorg biedt voor je camera want de meeste camera’s zijn niet bestand tegen veel nattigheid. Een klein buitje kunnen ze vaak nog wel mee dealen. Maar als het al iets meer gaat regenen is je dure apparatuur niet zeker. Een goede bescherming is dus het eerste waar je op moet letten. Hieronder beschrijven we de beste oplossingen en accessoires die je zeker weten mee moet nemen bij landschappen in de regen fotograferen.
Paraplu
Hoewel je als eerste niet aan de paraplu denkt, is het toch belangrijk om deze mee te nemen. Een paraplu vasthouden tijdens het fotograferen is erg lastig, maar ondanks dat is het wel de goedkoopste oplossing om zowel jou als de camera te beschermen tegen de regen. Houdt het dicht tegen je hoofd aan en zet de stok tussen je oksels als je geen derde hand bij je hebt. Zo kun je toch met twee handen fotograferen en heb je de paraplu boven je apparatuur. Daarnaast word je zelf niet al te nat en koud wat ook de scherpte van de foto’s goed zal doen.
Camerahoezen
Water en elektronica gaat eigenlijk nooit samen. Dit geldt ook voor camera’s en batterijen. Een paraplu is een goede oplossing om het ergste te voorkomen. Maar een camerahoes beschermt je camera toch meer. In combinatie met een zonnekap om de druppels regen van het glas van je lens af te houden is dit een mooie oplossing die zelfs in modderig weer werkt. Eén van de beste oplossing hiervoor is de Thinktank regenhoes. Ze zijn duurder in de aanschaf maar zorgen er wel voor dat je altijd zonder je zorgen te maken naar buiten kunt om te fotograferen. Ze beschermen niet alleen tegen de regen maar ook vooral tegen vocht die kan ontstaan in deze situaties.
Wanneer je een goedkopere variant wilt hebben is dat ook mogelijk. Zo heb je ook de op/Tech rain sleeve die je kunt gebruiken. Daarnaast kun je uiteraard ook een plastic zak om je camera heen doen. De kwaliteit van de foto’s zal iets achteruit gaan aangezien er plastic voor de lens zit. Dit is echter minimaal waardoor het altijd de moeite waard is om dit te gebruiken. Mocht je het interessant vinden om ook onder water foto’s te maken, dan kan het zijn dat een goede onderwaterhoes de beste oplossing is. In het artikel onderwaterfotografie leggen we hier meer over uit.
Landschappen in de regen fotograferen: Handdoeken
Wanneer je een handdoek wil gebruiken om de camera schoon te maken moet je dat niet met een standaard handdoek doen. Deze zorgen namelijk voor krassen in het glas van de camera waardoor je minder mooie foto’s krijgt. Om krassen te voorkomen in je dure apparatuur gebruik je een microvezeldoek. Hiermee kun je lenzen, statieven en camera’s droog maken zonder enige schade.
Een microvezel handdoek is licht en eigenlijk altijd klein verpakt. Ze zijn perfect om regendruppels van je lens af te halen zodat deze niet in het beeld zichtbaar zijn. Hoewel het raar kan klinken is een microvezeldoek een must have. Je kunt eigenlijk geen landschappen in de regen fotograferen zonder deze handige accessoire.
Waterdichte cameratas
Neem je een cameratas mee? Zorg er dan ook voor dat deze waterdicht is of gooi er een hoes overheen die het tegen de regen kan beschermen. Een cameratas neem je niet alleen op je rug mee maar je zet het ook veel op de grond neer. En zelfs wanneer de regen gestopt is, is de grond nog kletsnat. Door een goede hoes of cameratas te kopen heb je geen last van een vuile of natte tas. Daarnaast blijft je kit droog en kun je zonder zorgen blijven fotograferen. Zeker wanneer de tas zwaar is kun je deze rust even goed gebruiken en hiermee rugproblemen voorkomen.
Wanneer het weer tijd is om je tas terug te zetten voelt het ook niet nat aan en thuis kun je het gelijk in de kast stoppen zonder het te hoeven drogen. Er zijn veel goede cameratassen te koop. Voornamelijk een tas die je aan de achterkant kan openen is geschikt als het om regen gaat. Of je nu een tas op de rug hebt of een schoudertas: dat maakt in dit geval niet uit. Beide kun je prima kopen in waterdichte versie of met een hoes.
Een overzicht van goede, waterdichte cameratas mogelijkheden en technieken vind je hier.
Een regenjas
Wanneer je klaar bent met het beschermen van je apparatuur, is het ook goed om naar jezelf te kijken. Vaak als je om je heen kijkt op regenachtige dagen zie je fotografen zonder regenjassen rondlopen. Dit is best wel apart aangezien je het koud gaat krijgen en je hierdoor je camera niet meer stabiel vast kunt houden. Onvoldoende kleding dragen als fotograaf is dus geen optie. Zorg ervoor dat je warme kleding aan hebt met een waterdichte jas en broek. Dit mag regenkleding zijn maar ook iets totaal anders. Zet de muts van je jas op en het is tijd om aan de slag te gaan. Je moet er wat voor over hebben om in de regen te fotograferen. Maar deze unieke ervaring wil je zeker niet missen.
Conclusie landschappen in de regen fotograferen
Zoals je hebt kunnen lezen is het fotograferen van landschappen in de regen een hele uitdaging. Het is dan ook niet weggelegd voor iedereen maar juist voor de enkeling die het zat is om met de regen binnen te zitten. Toch zie je dat je juist in deze tijd leuke effecten kunt krijgen die je bij een normale dag juist niet kunt creëren. En zeker met het fotograferen van de verschillende seizoenen is het een aanrader om dit eens te proberen.
Mocht je de mogelijkheid hebben om ergens in een mooi landschap een statief te kunnen plaatsen dan kun je al deze seizoenen en verschillende effecten ook op andere tijden vastleggen. Door dit in een bewerkingsprogramma door elkaar heen te bewerken krijg je een echte seizoensfoto. Dit vergt wel enige oefening en je zult hierin tegen veel obstakels aanlopen. Maar met bovenstaande tips kun je al ver komen. Later zullen we een artikel schrijven over de verschillende seizoenen in één foto vastleggen om je nog verder op weg te helpen. Welke foto heb jij al gemaakt in de regen?