Bijna iedereen die begint met fotograferen pakt zijn of haar camera op en zet op een gegeven moment de natuur erop. Zo worden de bloemen op de foto gezet en zo leer je Scherptediepte in bloemenfotografie zonder dat je het zelf doorhebt. Doordat bloemen er altijd mooi uitzien letten veel mensen niet op compositie en andere zaken. Toch is dit ook bij deze tak erg belangrijk!
Wanneer je bloemen gaat fotograferen kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Denk hier bijvoorbeeld aan de frisheid, artistiek, de felle kleuren of juist de takken die langzaam verdorren. Op deze manier kan je uit een simpel object een verhaal neerzetten dat veel meer waarde heeft. Zo heeft een roos bij een kaars een geheel andere betekenis dan een bruidsboeket.
Wat je ook vast probeert te leggen, de scherptediepte in bloemenfotografie is ontzettend belangrijk. Vandaar dat we in dit artikel daar extra aandacht aan gaan geven.
Voorgrond en compositie
Wanneer je bloemen fotografeert zijn scherptediepte, kleuren en compositie heel belangrijk. De keus die je maakt om het belangrijkste deel linksboven of rechts onderin te leggen kan heel veel uitmaken voor de sfeer van de foto. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij het gevoel krijgt dat er iets mist. Voor de compositie is het meestal wel beter om gebruik te maken van de regel van derden. Toch merk je al snel dat je ook een uniek beeld krijgt als je juist een bloem maar half op de foto zet. Zeker als je meer met macrofotografie zult gaan doen zie je dat je met minder onderdelen in beeld een mooiere foto creëert. Dit geldt ook voor de voorgrond en achtergrond.
De voorkant van de afbeelding is even belangrijk als de achterkant. Met deze twee kanten kun je simpel een foto veranderen. Zet je het object ver naar voren of is het juist wat verder weg goed aanwezig? Door het gebruik van scherptediepte, bokeh en onscherpte maak je het geheel nog aantrekkelijker. Wanneer je alleen een plant hebt met een wazige achtergrond zal jouw focus op de plant zijn. Heb je twee objecten op dezelfde scherpte? Dan geeft dat gelijk een minder interessant beeld. Vandaar ook dat een hoog diafragma, oftewel een lage F-stop meestal bij scherptediepte in bloemenfotografie wordt toegepast.
Een kleine draai maakt het verschil
Fotografeer je geen veld maar juist een losse bloem? Probeer de camera dan eens naar verschillende posities te draaien. Doe je camera op een statief iets boven tafelhoogte en leg je bloem op deze tafel neer. Zorg dat de bloem scherp is en de voor en achtergrond niet. Draai nu de bloem van links naar rechts en maak bij elke verandering een foto. Probeer het object eens op de kop te zetten, plaats het helemaal horizontaal of verticaal. Maak het uniek en zorg dat elke foto anders is. Zorg je nog steeds dat de focus correct is?
Scherptediepte in bloemenfotografie: een bloemenveld
Wanneer je door een bloemenveld loopt heb je verschillende opties. Je kunt een foto van boven nemen of juist een aantal bloemen apart. Je kunt er ook voor kiezen om macro fotografie toe te passen of het geheel vast te leggen. Wanneer je het geheel vast wil leggen zul je een andere scherptediepte gebruiken dan bij de overige opties. Je wil namelijk dat een groter gedeelte van de foto scherp is. Vaak wordt er bij landschappen gekozen om een diafragma van minimaal F8 te gebruiken. Op deze manier heb je een best groot stuk in focus waardoor je een rustiger beeld krijgt.