Elk jaar tijdens vakanties en aan het einde van het jaar krijg je de mogelijkheid om vuurwerk te fotograferen. Maar door de slechte lichtomstandigheden, de snelle bewegingen en de menigte om je heen kan dit nog best een lastige opdracht zijn.
Het gehele jaar door vind je op verschillende locaties in Nederland en in het buitenland vuurwerkshows en festivals. Zo is er bijvoorbeeld elk jaar rond augustus een internationaal vuurwerkfestival in Scheveningen. Van mei tot september zijn er verschillende shows in Duitsland bij Rijndal. Door de krant en de media goed in de gaten te houden hoef je dus niet te wachten tot het einde van het jaar. Maar hoe maak je een prachtige foto van het luchtspektakel wanneer je een show hebt gevonden? Dat leggen we uit in dit artikel over vuurwerk fotograferen.
Goede voorbereiding is het halve werk
Vuurwerk fotograferen kun je niet even snel doen, je zult je goed moeten voorbereiden. Dit komt voornamelijk omdat je op de juiste locatie moet staan en scherpstellen niet altijd even makkelijk is. Voordat het vuurwerk begint kun je een aantal dingen alvast voorbereiden. Ga de omgeving ontdekken en kijk vanuit welke posities je het mooiste shot kan maken. Houd hierbij rekening met zowel de voor- als achtergrond.
Doordat je vaak gebruik maakt van lange sluitertijden is het verstandig dat er op deze locatie geen mensen dicht bij de camera staan. Zo voorkom je dat je een wazige afbeelding krijgt. Staan ze iets verder weg en probeer je op deze manier ook de mensen die naar het vuurwerk kijken erop te zetten? Dan is dit zeker leuk om uit te proberen. Hier lees je later in het artikel meer over.
Vuurwerk fotograferen: de juiste sluitertijd
Hoewel je vuurwerk fotograferen kunt doen met verschillende instellingen zijn er wel een aantal factoren die je helpen om een betere foto te maken. De sluitertijd is daar één van. Doordat je in een donkere omgeving licht probeert vast te leggen zul je een hogere sluitertijd moeten gebruiken dan je normaal gewend bent. De hoogte hiervan hangt af van wanneer het vuurwerk wordt afgestoken.
Het eerste stadia waar je vuurwerk kunt zien is tijdens het gouden of blauwe uur. Met een mooie oranje of blauwe gloed op de achtergrond is er nog genoeg licht om een mooie foto te maken zonder al te hoge sluitertijd. Je kunt dan, afhankelijk van je camera en lens, een sluitertijd van 1/60e of 1 seconde gebruiken. Begint het langzaamaan iets donkerder te worden? Dan kun je experimenteren met korte en lange sluitertijden. Wil je echt een lucht vol met knallen en stroken? Dan is 15 seconde tot 30 seconde een prima tijd. Ben je meer van de losse bloemen in de lucht? Probeer dan eens verschillende sluitertijden tussen de 1 en 10 seconde.
Gebruik een statief
Ben je geen ster in het stilhouden van een camera? Zet je apparatuur dan op een statief! Hoewel 1/60e van een seconde meestal nog wel uit de hand geschoten kan worden, wordt het bij hogere getallen toch wel erg lastig. Toch is het wel de bedoeling dat alles zowel in de voorgrond als achtergrond scherp is. Vandaar dat een statief handig is om mee te nemen.
Je hebt statieven in alle soorten en maten. Zo heb je statieven die je aan een paal kan bevestigen maar ook stevige poten die je tot wel 5 meter hoog uit kunt klappen. Voor vuurwerk fotograferen heb je voornamelijk een compact en stevig statief nodig. Heb je geen statief en wil je er ook geen één aanschaffen? Dan kun je ook gebruik maken van een heuvel, trap, steiger of ander object om je camera op te zetten. Door een boek of plank aan de voorkant van je camera te plaatsen kun je de camera op de juiste positie instellen.
Vuurwerkfotografie met een afstandsbediening
Elke keer als jij je camera aanraakt zal de beweging van jouw hand de camera in beweging zetten. Hoewel dit minimaal kan zijn is het op de foto eigenlijk altijd wel zichtbaar. Door een afstandsbediening te kopen kun je dit voorkomen.
Afstandsbedieningen zijn er in twee vormen. Je kunt een draadloze kopen en één met draad. Het voordeel van het draad is dat het eigenlijk altijd werkt op elke camera. Je koppelt het gewoon aan je camera en je bent klaar. Het grote nadeel is dat je altijd dicht bij moet staan en je zelfs doordat je het draad vasthoudt, bewegingen in je foto kan krijgen. De draadloze versie heeft dit probleem niet. Het nadeel van een versie zonder draad is dat je echt goed moet opletten of het model geschikt is voor jouw camera. Met het gebruik van een afstandsbediening kun je foto’s schieten in verschillende standen. Zo kun je ook de knop vasthouden en zelf de seconden bepalen. Dit wordt ook wel bulb modus genoemd.
Vuurwerk fotograferen met bulb modus
In bijna elke camera kun je de sluitertijd instellen op bulb. Dit doe je door de sluitertijd naar de laatste stand, voorbij de 30 seconden te draaien. Deze modus zorgt ervoor dat het licht en beeld de camera binnenkomt totdat je de ontspanknop of afstandsbediening loslaat. Jij bepaalt dus zelf hoe lang de sluiter open blijft en kunt er dus ook voor kiezen om dit langer dan 30 seconden open te houden. Hoewel dit meestal niet nodig is bij vuurwerkfotografie maakt de bulb modus het fotograferen van vuurwerk wel gemakkelijker.
Je zet de camera op de juiste positie, zet hem in bulb modus en jij gaat iets verderop staan. Zo kun je heerlijk genieten van de vuurwerkshow en druk je regelmatig op de ontsluiter of afstandsbediening. Met een afstandsbediening kun je dan ook zelf goed op het juiste moment een foto maken, precies wanneer het vuurwerk in de lucht open knalt. Door dit samen te voegen met een lage sluitertijd krijg je prachtige foto’s met veel detail.
Vuurwerk scherpstellen
Voordat de vuurwerkshow begint en je de voorbereidingen treft kun je ook alvast de camera scherpstellen. Zet de autofocus op je lens op manuele focus en beweeg de scherpstelknop aan de voorkant van de lens tot je een scherp beeld hebt. Weet je niet zeker of je een scherp beeld hebt of is je focus op de lucht? Zoek dan een maan en stel hier je scherpte op in. Nadat je dit hebt gedaan hoef je niet meer aan deze knop te zitten en weet je zeker dat alle foto’s scherp zijn. Geen maan in de lucht? Zoek dan een gebouw of licht in de verre verte op waar je je focus op kan instellen. Ook dan hoef je meestal niet meer tijdens de vuurwerkshow scherp te stellen. Controleer dit natuurlijk nog wel wanneer de show begint en laat het daarna los zodat je volledig kan genieten.
De eerste foto’s zijn de beste
Het nadeel aan vuurwerk is dat er vaak een mist ontstaat. Dit is al het rook van het vuur en het kruit dat de lucht in wordt geschoten. Hoe langer je dus wacht met foto’s maken, hoe minder mooi het shot zal worden. Is het windstil? Dan zul je hier meer last van hebben dan wanneer het meer waait. Toch blijft het lastig om hier veel rekening mee te houden. Wat je wel kan doen bij vuurwerk fotograferen in deze situaties is het hogerop zoeken. Zo heb je geen last van de rook van het aansteken en zul je alles iets scherper zien. Daarnaast kun je lagere sluitertijden gebruiken om het geheel iets donkerder te maken waardoor de rook wat minder zichtbaar is. Toch voorkom je de luchtdampen niet: een mooie foto maken gaat dan meestal niet lukken.
Vuurwerk fotografie met een lage ISO
Hoe lager de ISO, hoe minder ruis er in een foto aanwezig is. Ruis is vooral zichtbaar in donkere delen van een foto. Je ziet vlekken ontstaan en soms verkleuren delen zelfs. Doordat je vuurwerk meestal in de nacht fotografeert zul je met ruis extra rekening moeten houden. Het is dan ook verstandig om een ISO van 100 tot 400 te gebruiken en niet hoger dan dit te gaan. Meestal lukt het wel om met een ISO-waarde van 100 een goede foto te krijgen. Heb je toch iets meer licht nodig of wil je de sluitertijd wat lager houden? Zet dan je ISO-waarde iets hoger zodat het geheel zonder problemen wordt vastgelegd.
Vergeet de sterretjes en sterren niet
Naarmate het grote vuurwerk bij oud en nieuw is gepasseerd krijgt ook het kleinere vuurwerk de ruimte: de sterretjes. Om deze goed op de foto te krijgen kun je mooi gebruik maken van een bokeh effect. Door een lage F-stop (diafragma) te gebruiken blijft het sterretje scherp en de persoon erachter niet.
Maar heb je er wel eens over nagedacht om vuurwerk samen met de sterren of de maan te fotograferen? Dit is wel een grote uitdaging maar als je je goed voorbereid is dit bij oud en nieuw zeker mogelijk. Als eerste moet je natuurlijk zeker weten dat je een heldere nacht tegemoet gaat. Daarnaast zul je jezelf buiten de stad moeten opstellen zodat je een mooi overzicht hebt van al het vuurwerk. Zet je camera naar de maan of sterren en zorg dat je deze scherp erop krijgt. Stel de camera zo in dat je een mooi overzicht hebt van de stad of een andere voorgrond wat interessant is. Daarna is het wachten geblazen totdat het vuurwerk begint.
Om de sterren en de maan goed in beeld te krijgen moet je wel een beetje geluk hebben. Je sluitertijd moet namelijk tussen de 20 en 30 seconden zijn om de sterren goed in beeld te krijgen. In deze tijd is het het mooiste als je maar een beetje vuurwerk in het beeld hebt. Is dit niet het geval? Dan zal de afbeelding waarschijnlijk overbelicht zijn. Een echte uitdaging dus voor de mensen die verder willen groeien met fotografie.