Wanneer er een nieuwe baby geboren wordt is het ontzettend leuk om hier foto’s van te maken. Newborn fotografie is al heel wat jaren een hype en wordt door steeds meer mensen uitgeprobeerd. Toch is dit niet allemaal zonder risico’s. Hoe maak je de mooiste Newborn foto’s van kinderen om jou heen? Hieronder leggen we de basis van elke newborn sessie uit. Of je het nu gebruikt om je eigen kind vast te leggen of iemand in jouw omgeving: dit zijn de tips die je in ieder geval op weg helpen om alles zo goed en veilig mogelijk uit te voeren.
Inhoud
Geposeerd of in het dagelijkse leven
Wanneer je naar Newborn fotografie kijkt zijn er twee verschillende uitvalhoeken. Je hebt ouders en fotografen die zich richten op het poseren van de baby en mensen die het natuurlijke proces van de dag proberen vast te leggen. Wanneer ouders of fotografen ervoor kiezen om op het poseren te focussen wordt het geheel wat lastiger. Je moet zorgen dat de kachel extra hoog staat, extra goed weten hoe de baby beweegt en wat hij of zij wel en niet aan kan. Daarnaast moet de pasgeboren baby meewerken.
Wanneer je foto’s maakt door de dag heen van leuke en spontane momenten is het geheel wat makkelijker. De temperatuur is namelijk al goed en het moment wordt vanzelf gecreëerd. Zorg dat je de camera bij de hand hebt en je klaar bent om te gaan. Beide manieren zijn uniek en hebben hun voor- en nadelen. Toch spreekt meestal één van deze mogelijkheden net wat meer aan dan de andere. Uiteraard kun je het ook prima combineren en er een mooi geheel van maken.
De basis van Newborn fotografie
Fotografeer op de juiste dag
Wanneer een baby net geboren is kom je vaak nog huidsmeer, Berg of geelzucht tegen. Dit kan zeker in de eerste week ervoor zorgen dat de foto’s niet zo mooi zijn als je graag wilt. Daarnaast zijn de ouders die je wilt fotograferen of jijzelf vaak nog erg moe. En wie wil er nou met een moe hoofd op de foto?
Over het algemeen kun je Newborn fotografie het beste doen in de tweede week. In de eerste dagen van deze week ligt het kindje soms nog in dezelfde houding als hoe zij in de baarmoeder lagen. Mocht je hier een foto van willen hebben is het verstandig om dit rond de 7e tot 10e dag vast te leggen. Hoewel je deze houding ook kunt poseren is het natuurlijk mooier als de baby dit vanzelf doet. En mocht je dan een paar dagen te lang wachten heb je hier later misschien juist spijt van.
Zet de kachel hoog bij newborn fotografie
Wanneer een baby uit de buik komt moet het wennen aan de nieuwe temperaturen. De temperatuur in een baarmoeder is eigenlijk altijd 37 graden. Dus stel je voor dat je van een warm zomers land weer terug naar Nederland reist: zo voelt een baby zich de eerste dagen ook. Zet ruim voordat je foto’s gaat maken de kachel hoger. Een ideale temperatuur is er niet: dit hangt af van vele factoren zoals bijvoorbeeld tocht en kleding aan of uit. De minimale temperatuur die je aan moet houden is 23 graden.
Naast dat je de kachel hoger zet maak je de babykruiken die je hebt warm. Deze leg je met een hydrofiele doek eromheen op de locatie waar de baby straks gaat liggen. Wanneer je klaar bent om met de Newborn fotografie te beginnen haal je deze kruiken eraf. Controleer wel altijd of de plek waar de warmtebron heeft gelegen niet te warm is. Indien dit wel het geval is wacht je even. Je wil namelijk niet dat de huid van de baby verbrand.
Eerst voeden
Een huilende baby op de foto zetten: dat kan iedereen wel. De kunst is om dit te voorkomen. Baby’s huilen om verschillende redenen. Te koud, te warm, te weinig slaap, volle luier, krampjes, boertje moeten laten en honger of dorst zijn hier een aantal belangrijke voorbeelden van. Door een groot deel van deze factoren te voorkomen heb je een grotere kans op een mooie foto.
Door eerst te voeden vermijd je al één van de aspecten en is hij of zij sneller klaar voor al het poseer werk. Uiteraard kan het voorkomen dat ze wat melk teruggeven of spugen. Dit is gelukkig makkelijk weg te halen met een spuugdoekje.
Houd er rekening mee dat je met Newborn fotografie ook te maken krijgt met plassende of poepende baby’s. Zeker als je de kleintjes naakt op doeken legt zul je hier veel mee te maken krijgen. Hier is niks aan te doen: wel is het belangrijk dat je altijd wat achter de hand hebt zodat hij of zij niet in de nattigheid moet blijven liggen. Dit klinkt logisch maar vaak wordt deze stap vergeten. Ook de hydrofiel doeken moeten op temperatuur zijn zodat het verschil niet te groot is. Zo voorkom je gelijk dat het tweede doek ook snel smerig wordt.
Baby fotograferen: Gebruik geen flitser
Hoewel niet alle baby’s hetzelfde reageren komt het toch regelmatig voor dat een flitsend licht een schrikreactie opwekt. Dit gebeurt ook wanneer je een fel licht aanzet in een donkere kamer terwijl het kind daar heerlijk rustig ligt te slapen. Zulke schrikreacties wil je zoveel mogelijk voorkomen en vermijden. Gebruik liever een Softbox of maak gebruik van ramen. Zeker natuurlijk licht van buiten kan het mooiste resultaat geven op de huid van een baby. De zon mag alleen niet direct op de huid komen. Zorg er daarom voor dat er altijd iets tussen zit.
Mocht de zon te warm zijn kun je dit door vitrages, doeken of rolgordijnen verminderen. Ramen werken op deze manier precies hetzelfde als een Softbox, ze zijn alleen minder controleerbaar. Vandaar dat de meeste fotografen voor een Softbox kiezen. Het beste is om dit licht niet te fel te zetten: hoe feller de lamp hoe lelijker de foto en hoe meer last de baby ervan heeft. Houd het licht natuurlijk en demp het waar nodig.
Newborn fotografie: dat doe je niet in een uurtje
Oh, ik heb wel even een uur de tijd om wat foto’s te maken. Nee: zo gaat dat niet bij deze tak van sport. Geduld is hier een schone zaak. Moet de baby eerst voeding hebben of merk je dat hij of zij het koud heeft? Dan zul je eerst hier wat aan moeten doen voordat je verder kunt gaan. Huilt de baby om een andere reden? Ook dan zal de vader of moeder de baby weer in de rust moeten brengen voordat je ook maar één foto kan schieten. En dan kan je eindelijk de foto maken die je wilde maken en is de energie van de baby al weer op.
Het fotograferen van een baby is een topsport op het gebied van geduld. De baby is de baas, je kan wel een beetje aansturen wat jij wilt bereiken maar dit is voor het grootste gedeelte afhankelijk van waar het kindje zin in heeft. Dit is ook de reden dat de meeste fotografen voor Newborn fotografie minimaal 2,5 uur rekenen. Lukt het in deze tijd niet? Dan komen ze op een ander moment terug. Voor jou als beginner gelden er geen andere regels en zal je geduld ook op de proef worden gesteld.
Ben je zelf ouder van het kind? Dan is het net even iets makkelijker. Houd de camera in de buurt en de temperatuur lekker hoog. Is de baby rustig? Dan kan je gelijk aan de slag. Hoewel dit wel wat voordelen heeft heb je hiermee natuurlijk ook niet de garantie op een prachtig resultaat. Zorg er alleen wel voor dat je zoveel mogelijk bent voorbereid. Want hoe meer jij jezelf voorbereid en alles klaar hebt staan, hoe meer kans je hebt om prachtige plaatjes te schieten.
Veiligheid staat voorop
Soms zie je van die prachtige foto’s voorbijkomen waar een baby bijvoorbeeld leunt op zijn eigen handjes. Dit zijn foto’s die ernstig letsel aan het kind kunnen brengen als ze niet met zorg worden gemaakt. Doe deze foto’s dus niet na en laat dit aan de professionals over. Of volg een goede training voor deze specifieke poses. Om veel van deze poses te maken heb je minimaal 4 handen nodig. Achteraf worden deze foto’s bewerkt tot het gewenste resultaat zichtbaar is.
Een baby is niet sterk en kan niet veel gewicht hebben. Dus dit zijn ook geen houdingen die je zonder steun kunt creëren. Alles wat er onnatuurlijk uitziet is, is niet bedoeld om uit te voeren. Een beetje helpen om een positie te creëren is uiteraard mogelijk: maar doe dit voorzichtig en houd het bij een beetje.
Kachels dicht bij de baby, even wegkijken en het onveilig laten liggen of andere rare manoeuvres zijn gewoon niet verstandig. Baby’s kunnen nog niet reageren of auw zeggen, hooguit hoor je de kleine janken maar dan is het kwaad vaak al geschied. Onthoud dat het grootste gedeelte van de mooie Newborn fotografie bewerkt is in Photoshop. Er zijn dus meerdere foto’s met ondersteuning gebruikt om het gewenste resultaat te krijgen. Veiligheid van de baby is erg belangrijk: zeker bij een Newborn omdat hier vaak het meeste fout gaat. Wees dus voorzichtig en doe niet al te gekke dingen.
Newborn fotografie: houd het simpel
Een simpele camera, iets waar hij of zij op kan liggen en een doek op de achtergrond is meer dan voldoende. Vaak wordt de set up heel erg overdreven neergezet terwijl de eenvoud vaak de sleutel tot een goede foto is. Hier kunnen mensen zich ook beter in vinden omdat het geheel overzichtelijk en begrijpbaar is.
Door simpele kleuren te gebruiken heb je ook minder last van bewerkingen achteraf. De witbalans instellen is een stuk gemakkelijker en de kleuren komen meer tot zijn recht. Daarnaast zullen al deze kleuren en objecten niet reflecteren op de huid van de baby. Het draait om het kind en niet de attributen eromheen. Uiteraard kunnen accessoires wel iets toevoegen aan een foto maar tegelijkertijd kunnen ze ook het tegenovergestelde doen. Houd het dus simpel en maak het niet te ingewikkeld.
Let op de details bij baby fotografie
Wist je al dat de kleinste teen mooier kan zijn dan het gehele plaatje? De kleinste details laten vaak meer zien van de schoonheid dan het gehele overzicht. Je ogen worden direct gestuurd naar hetgeen waar het om draait. Je weet dat het om de voeten, ogen, oren of andere lichaamsgedeeltes gaat en ziet elk detail tot in de puntjes.
Foto’s van het kind in zijn geheel zijn belangrijk en worden over het algemeen ook het meest gemaakt. Toch is het ook belangrijk om de handen en voeten op de foto te zetten. Dit kan ook terwijl de vader of moeder bezig is om het kind rustig te krijgen: de gezichtsuitdrukkingen zijn namelijk nu niet zichtbaar. Naast de handen en voeten kan het ook mooi zijn om de ogen, oren, neus en de lippen apart op de foto te zetten. Let er alleen wel op dat je geen flitser gebruikt want dit kan de ogen van de baby beschadigen.
Baby poseren bij newborn fotografie
Of je nu van het natuurlijke poseren bent of van de specifieke poses: beide hebben een goede voorbereiding en plan van aanpak nodig. Een baby fotograferen doe je niet zomaar. Je moet extra voorzichtig zijn en alles veilig laten verlopen. Zet de kachel hoog en je kan aan de slag. Wanneer je ervoor kiest om een baby te laten poseren kun je ervoor kiezen om dit alleen met de baby te doen of met de ouders erbij. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden om props te gebruiken: kleine accessoires die het geheel nog leuker maken.
Veel mensen kiezen ervoor om de baby naakt neer te leggen en zo natuurlijk mogelijk te fotograferen. Toch ben je er volkomen vrij in: met kleding aan is het fotograferen van een baby wel een stuk makkelijker. De newborn heeft het namelijk iets warmer en ziet er over het algemeen ook beter uit. Zo hoef je niet de babyvlekjes weg te werken maar kan je echt focussen op het fotograferen van het gezicht.
Baby fotograferen in een mand of doos
Een rieten mand of een mooie verhuisdoos kunnen prachtige accessoires zijn om een foto mee te maken. Voordat je de baby erin legt zul je wel eerst wat veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Wanneer je je baby wilt fotograferen is het verstandig om heel veel lakens bij de hand te hebben. Zo kun je de positie van het hoofd en de billen altijd wijzigen. Voor een doos of mand is het belangrijk dat je eerst een laag doeken neerlegt zodat hij of zij hoger ligt. Op deze manier kun je beter fotograferen. Daarna is het nodig dat je een kleed legt over alle scherpe hoeken. Ben je hiermee klaar? Leg de baby dan in de mand of doos en doe over hem of haar een mooi kleed in een kleur die afwijkt van de grond. Fotografeer daarna van bovenaf en je hebt een prachtige foto te pakken.
Nog een leuke positie om foto’s van te maken met deze pose is ooghoogte. Zorg ervoor dat je dan wel een deel van de mand ziet en probeer net de ogen er nog op te krijgen. Experimenteer er maar eens mee: door te experimenteren krijg je vaak de mooiste resultaten. Werkt de baby een dag niet mee? Probeer het dan op een andere dag nogmaals.
Baby op de buik fotograferen
Wanneer je een baby op de buik legt krijg je gelijk al een mooi beeld. Meestal slapen ze gewoon door of doen ze hun hoofd omhoog: beide zijn prachtige mogelijkheden om jouw baby of die van een ander vast te leggen. Gevaarlijk is deze pose niet zolang je maar genoeg doeken onder hem of haar legt. Een extra doek bij het hoofd maakt het nog wat veiliger. Geduld is hier wel een schone zaak: de baby moet zelf in deze positie glijden.
Als eerste leg je de baby op de rug of de zij. Daarna draai je hem of haar langzaam op de buik. Vanuit deze positie leg je zijn of haar armen naar voren toe en zijn of haar benen onder of voor de billen. Even het shhhh geluid maken tot de baby stil is en fotograferen maar! Vanuit deze positie kan je ook wat close-up shots maken van verschillende posities. Zo kun je de handen onder het hoofd leggen en op deze manier een foto maken maar ook het mondje, de ogen en het oortje in close-up vastleggen. Een mooie gelegenheid om elk detail eens uit te proberen. Houd de baby niet te lang in deze positie! Na 5 minuten is het wel verstandig om hem of haar terug te leggen. Zeker wanneer de baby nog niet ouder is dan 2 weken.
Newborn fotograferen op de rug
Wanneer een newborn op de rug ligt gaan vaak de benen omhoog. Wikkel een doek rondom de baby en je kunt de handen en voeten nog mooier positioneren. Natuurlijk is het ook leuk als de baby zelf met de handen aan het ontdekken is. Ook dit shot is het mooiste van bovenaf. De baby kan zowel op bed als op een kleed gefotografeerd worden. Let er alleen wel op dat de ondergrond goed zacht is en dat ze niet teveel doorzakken. Houdt de baby goed in de gaten: je wil namelijk niet dat de kleden over het mondje heen komen. Wanneer dit gebeurt kan de baby stikken. Goed opletten dus en de ogen er niet vanaf houden!
Bij mama of papa
Voor een foto bij mama of papa zijn er vele mogelijkheden. Zo kan één van de twee liggen en leg je de baby op de borst. Vaak wordt deze pose naakt gedaan zodat de huid bloot op bloot komt. Zo krijgt de baby extra warmte en hoort het ook het hart van de ouders beter. Een andere leuke mogelijkheid is wanneer de newborn op de handen ligt. Met de rug op beide handen kun je hem of haar naar jouw hoofd toe trekken zodat beide gezichten er mooi opkomen.
Een iets gevaarlijker shot is de baby op één arm en dan op de buik. Zo heb je het hoofd in je hand en de armen en benen bungelen naast je arm. Deze positie kan alleen als de baby compleet rustig is en slaapt. Daarnaast is het belangrijk dat er iemand paraat bij staat voor wanneer hij of zij wakker begint te worden. Naast de poseer foto’s is het natuurlijk ook leuk om een newborn foto te maken met papa of mama in de douche of bad. Deze dagelijkse bezigheden zijn vaak de mooiste momenten om vast te leggen en vullen het gehele plaatje mooi op. Opa’s en oma’s die langskomen of huisdieren die interesse tonen geven ook een mooie bijdrage aan het opgroeien van de kleine.
Hand of voet positioneren
Om een hand of voet te positioneren masseer je deze totdat het een beetje slapper wordt. Daarna leg je de hand of voet op de plek waar je het wilt hebben. Wanneer dit is gelukt zul je het even vast moeten houden. Voel je dat de hand of voet wil verplaatsen? Masseer deze dan nogmaals. Blijft het goed liggen? Dan ben je klaar om het los te laten en snel een foto te maken.
Bewerken van Newborn foto’s
Doordat newborns een huid hebben die nog niet volledig is bijgekleurd is het verstandig om het te bewerken. Dit kun je in Photoshop, Lightroom of andere software naar keuze doen. De meeste baby’s die uit de borst drinken zijn op deze leeftijd nog een beetje geel. Hierdoor zul je de kleuren/ de witbalans wat blauwer (kouder) moeten maken. De kleuren zullen daarna waarschijnlijk wel goed zijn: toch moet er nog heel wat gebeuren. We beginnen bij het licht.
Baby foto’s bewerken: het licht
Doordat je zo weinig mogelijk schaduw wilt hebben stem je de zwart en wit-waardes goed op elkaar af. Door de zwarte kleuren lichter te maken en de witte kleuren iets donkerder komen de kleuren dichter bij elkaar. Het contrast zal dan ook minder zichtbaar worden waardoor de huid van de baby zachter, oftewel gladder lijkt. Om dit nog te versterken kan je wat detail uit de huid halen.
Newborn fotografie: de huid
De huid van een baby zit nog vol met oneffenheden. Soms zie je nog wat schilfers of huidsmeer zitten en is de huid nog paars of rood. Dit kan erg mooi zijn maar maakt door alle details meestal het gehele plaatje minder mooi. Vandaar dat je wat detail uit de huid haalt zodat de volledige aandacht kan gaan naar de ogen of het algehele plaatje. Zorg ervoor dat je alleen detail uit de huid haalt en niet uit de ogen of de kleding! Dit maakt de foto namelijk minder mooi. Uiteraard geldt voor beide opties dat teveel niet goed is. Toch mag je hier wel lekker wat verschillende mogelijkheden mee uitproberen totdat je het gewenste resultaat bereikt hebt.
De ogen van een baby
Zoals bij elk soort fotografie zijn de ogen het belangrijkste. Deze moeten scherp zijn omdat dit de ingang is tot de ziel. Soms zie je bij newborn fotografie al een beetje kleur zitten maar over het algemeen zijn de ogen van een baby bijna altijd zwart. Mocht je het voorrecht hebben dat de ogen open op de foto staan kun je in de nabewerking deze iets helderder maken. Dit zijn subtiele bewerkingen en moeten beslist niet teveel gedaan worden. Compleet witte ogen zien er niet natuurlijk uit!
Het wit om de pupil kan je subtiel iets witter maken. Zo springt de aandacht nog meer naar de ogen toe. Het pupil zelf mag ook iets verlicht worden afhankelijk van hoeveel kleur er al in zit. Zit er nog bijna geen kleur in? Dan verlicht je ze wat minder dan wanneer dit wel het geval is.