Diafragmaprioriteit: de aperture priority mode

Aperture priority, in het Nederlands ook wel diafragmaprioriteit genoemd, is een semi automatische stand op de camera die je kunt selecteren. Met deze stand hoef je niet al jouw instellingen handmatig te doen. En dat bespaart in veel situaties ontzettend veel tijd. Maar wanneer kun je de Aperture prioriteit goed gebruiken en hoe stel je het eigenlijk in?

Wat is de aperture priority modus?

Voor zowel professionals als beginnende fotografen is de aperture priority een handige cameramodus. Het wordt dan ook veel gebruikt in verschillende situaties. Zeker omdat het tijd bespaart en voorkomt dat je belangrijke momenten mist omdat je handmatig een instelling moet wijzigen. De modus wordt meestal gesymboliseerd door de letter A of AV. Deze vind je vaak op de draaiknop van jouw camera. Mocht je het niet kunnen vinden, kun je in de handleiding van jouw camera nagaan hoe je hier gebruik van kunt maken.

Wanneer je deze modus selecteert verandert de camera automatisch de sluitertijd. Zelf kun je de ISO, witbalans en diafragma besturen. Maar de sluitertijd kun je niet meer aanpassen. Door een wijziging aan te brengen in het diafragma of de ISO kiest de camera de juiste sluitertijd voor de foto.

Diafragmaprioriteit modus

Wanneer gebruik je de aperture modus?

Zoals bij elke modus is het niet verstandig om deze continue te gebruiken. Er zijn namelijk niet voor niks verschillende modussen waar je uit kunt kiezen. Maar er zijn verschillende situaties waar het gewoon veel handiger is om aperture priority te kiezen dan voor Manuel of een andere optie te gaan. Hieronder beschrijven we een aantal voorbeelden van momenten waar deze modus een goede optie kan zijn.

Vaste scherptediepte

Wanneer je je diafragma vaststelt, heb je een vaste scherptediepte. Dit betekent in het kort dat alle foto’s er grotendeels hetzelfde uitzien. En dat is zeker voor een fotoshoot erg belangrijk. Wanneer je in de natuur fotografeert en je wil het landschap zoveel mogelijk scherp hebben kun je het diafragma instellen op F8.0. Waar je ook een foto maakt, maakt daarna niet uit: het diafragma blijft hetzelfde. De sluitertijd zal lager en hoger worden naarmate je meer in de schaduw of zon gaat lopen. Ook voor het fotograferen van mensen kan het handig zijn om het diafragma hetzelfde te houden. Zo heb je continue hetzelfde bokeh effect en weet je zeker dat de andere instellingen ook goed gaan. Ook de belichting blijft hetzelfde zonder dat jij ook maar iets hoeft te doen. Zo kun jij je optimaal richten op de poses, kleuren en compositie.

Houd er wel rekening mee dat het kan zijn dat de afbeelding onscherp wordt als je in donkere situaties werkt. Dan kan het voorkomen dat de sluitertijd onder de 1/60e van een seconde komt. Controleer dus altijd even een foto als het licht of de omgeving verandert voordat je door blijft fotograferen.

Aperture priority

Leren omgaan met diafragmaprioriteit

Wanneer je net begint met fotograferen is één instelling vaak al genoeg. Je moet wennen aan de camera, de instellingen en het fotograferen moet ook nog eens lukken. Om dan gelijk handmatig te fotograferen kan best overweldigend zijn. Zeker als je geen cursus fotografie volgt en alles zelf wil uitzoeken. Om deze reden kun je er ook voor kiezen om de camera in de diafragmaprioriteit modus te zetten. Zo kun je zelf je diafragma wijzigen en kijken wat dit doet met de foto. Daarnaast kun je het gebruiken om te kijken wat een diafragma in een lichtsituatie doet met de sluitertijd. De camera kiest deze namelijk op basis van de omgeving. En door naar deze instellingen te kijken begin je zelf ook steeds meer te begrijpen over wat er in de camera gebeurt. Twee mogelijkheden dus om vanuit deze mode meer van fotografie te leren.

AV modeDe aperture priority is een tussenstap tussen het automatisch fotograferen en het Manuel fotograferen. Je bent dus als je deze modus gebruikt al een stap dichterbij het volledig handmatig fotograferen. Toch is het zo dat je ook later als je wat meer weet van fotografie hier nog veel profijt van hebt. Het is namelijk niet altijd nodig om handmatig je foto’s te schieten. Soms zijn de aperture priority en de andere tussenstops gewoon een stuk handiger.

Experimenteren en uitproberen

Leren fotograferen draait om experimenteren en uitproberen. Niet alleen met het diafragma maar ook met sluitertijd en ISO. Zeker wanneer je een nieuwe lens hebt is het zeker de moeite waard om hier mee te stoeien. En hier komt de aperture priority mooi van pas. Fotografeer meerdere locaties in verschillende standen. Probeer ook met lens te wisselen en kijk wat het verschil is. Zo krijg je steeds meer kennis van jouw eigen apparatuur en leer je waar het toe in staat is. En de diafragmaprioriteit kan hierin net dat beetje extra geven om op een goede manier een foto te maken.

Vorig artikelMonopod vs tripod: wanneer welk statief?
Volgend artikelBetekenis van de kleur geel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in