Goedkope macrofotografie met een omgekeerde lens

Fotograferen is een dure hobby, zeker als het om macrofotografie gaat. Toch is er een goedkope manier om met macrofotografie bezig te zijn. In dit geval leggen wij uit hoe je dit kunt doen met behulp van een omgekeerde lens. Door de lens andersom op de camera te bevestigen zoom je extra in en kun je dus alles extra groot fotograferen zonder kwaliteitsverlies. Het klinkt misschien raar om een lens achterstevoren te bevestigen maar we leggen het allemaal uit in dit onderstaande artikel. Dit is een mooie, goedkope macro techniek met behulp van een omgekeerde lens!

Voordat je verder leest is het goed om te weten dat je met deze techniek wel je camera kunt beschadigen. Koop dus niet zomaar een goedkoop opzetstuk maar lees eerst dit artikel goed door om schade aan je apparatuur te voorkomen. Aangezien de lens omgekeerd op de camera bevestigd is kan het zijn dat stof of andere dingen naar binnen waaien. Ook dit kan voor schade zorgen: pas deze techniek dus niet toe als dit je enige camera is. Dit kun je beter uitproberen met een goedkope camera die je nog ergens hebt liggen!

Macrofotgrafie omgekeerde lens

De omkeerring en omgekeerde lens macro

OmkeerringHelaas is het niet mogelijk om op een camera een omgekeerde lens te bevestigen, hier heb je een omkeerring voor nodig. Schaf hier beslist geen B-product voor aan maar neem een originele versie die op je camera past. Pak eerst de lens die je wil gebruiken en lees de voorkant. Hier zul je de diameters in mm zien. Dit is de grootte van de omkeerring die je nodig hebt. Voor de Nikon maak je gebruik van één van deze Caruba omkeerringen die bij je camera passen. Bij een Canon camera kun je hier Caruba omkeerringen aanschaffen die geschikt zijn.

Voor de omgekeerde lens kun je eigenlijk alle lenzen wel gebruiken. Toch krijg je een zeer goed resultaat met een Canon 50mm lens of een Nikon 50mm lens. Dit zijn beide goedkope lenzen waar het meestal niet erg is als er stof in komt. Daarnaast zijn ze geschikt om ook in laag licht mooie foto’s te maken. Een zeer goede lens die iedereen eigenlijk in de cameratas zou moeten hebben. We raden dan ook echt aan om voor omgekeerde macro met deze lens te werken. Uiteraard kun je ook de kitlens gebruiken. Toch krijg je dan niet het beste resultaat aangezien deze niet goed is met weinig licht en dit heb je bij macro wel nodig!

Omgekeerde macro met één lens

Macro omgekeerde lensNu je weet welke lens je het beste aan kunt schaffen en hoe je te weten komt welke omkeerring hier bij hoort is het tijd om het geheel te bevestigen. Zorg ervoor dat de ruimte waar je in bent zoveel mogelijk stofvrij is en maak de tafel even extra schoon met een doekje. Haal daarna de lens van de camera zodat de binnenkant zichtbaar is en zet de kant van de binnenkant plat op tafel neer. Op deze manier kan er geen viezigheid de camera inkomen. Pak de lens en schroef de omkeerring erop en schroef daarna het andere uiteinde op de camera.

Om te voorkomen dat er stof in de camera komt kun je dit het beste doen door de camera opening continue naar de grond te wijzen. Het is dan wel wat lastiger om de lens eraan te bevestigen maar je hebt minder kans dat er vlekken op je foto’s komen door stof. Wanneer dit bevestigen gelukt is ben je klaar om omgekeerde lens macro uit te proberen!

Twee lenzen op elkaar

omgekeerde lens macroHierboven hebben we uitgelegd hoe je met een omkeerring de camera en lens kunt bevestigen. Maar wanneer je twee lenzen of meer hebt kun je deze ook aan elkaar bevestigen om een nog grotere zoom te creëren. Dit doen we met een koppelring. Het grootste voordeel hiervan is dat er geen lens van de camera afgehaald hoeft te worden. Je kunt dus gewoon net zoals je een filter of zonnescherm op een camera zet, de andere lens erop schroeven. Daarnaast kun je de omgekeerde lens met het grootste diafragma open laten staan waardoor je een mooiere bokeh krijgt en de scherptediepte vergroot.

Afhankelijk van de lens die je gebruikt kun je op deze manier veel verder inzoomen dan de gemiddelde lens. Dit kun je nog vergroten door een verlengbuis ertussen te steken. Houd er wel rekening mee dat hoe meer je het beeld vergroot, hoe sneller het geheel onscherp gaat worden. Kijk dus per onderwerp wat voor jou de beste oplossing is.

Vorig artikelFoto’s maken
Volgend artikelVlinders fotograferen: 9 tips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in