IJsvogels fotograferen is een fotografietak apart. Bij ieder vogeltype heb je namelijk weer andere dingen waar je op moet letten als je ze op de foto wilt zetten. Deze prachtige vogel heeft een vlieg snelheid van maar liefst 80 kilometer per uur. Wanneer je dus meer van de ijsvogel ziet dan alleen een blauwe flits en dit ook nog eens weet vast te leggen, heb je zeker een gouden foto te pakken! In dit artikel gaan we ontdekken waar je op moet letten als je op pad gaat om ijsvogels te fotograferen.
Waar kun je ijsvogels vinden?
Vogels zijn een onderdeel van de natuur en kom je overal tegen. IJsvogels kun je echter niet zomaar overal vinden. Wel zijn er verschillende natuurgebieden waar je heen kunt gaan om deze prachtige blauw-oranje vogel vast te leggen. Deze locaties zijn voornamelijk in het zuidwesten van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het Biesterbosch of ‘S Gravenzande. Gelukkig zijn er naast deze plaatsen nog een aantal plekken over het land verspreidt waar je deze prachtige vogel als je geluk hebt kunt waarnemen. Zo zou je bijvoorbeeld ook eens naar Zeumeren, Culemborg of Naarden kunnen gaan. Ben je op zoek naar een hoger gelegen natuurgebied? Ga dan eens naar Noorderplassen in Flevoland of als je helemaal noordelijk wilt zoeken kun je in Friesland de Weerribben en De Meente bezoeken. In Groningen zijn Polder het Oosterland en Selwerderhof goede spots om de IJsvogel waar te bekijken.
Broedplaatsen van ijsvogels
Wanneer je in de buurt van een broedgebied van een vogel bent is het in alle gevallen heel belangrijk dat je de dieren niet stoort. Als je heel luidruchtig op hen af komt kun je de ijsvogels namelijk wegjagen. Dat zou natuurlijk zonde zijn want dan kun je ze niet op de foto zetten. Daarnaast ben je in hun gebied en zul je je dus aan moeten passen. De broedplaats van een ijsvogel vind je vaak aan een steile oever. Ze graven daar ongeveer 30 centimeter uit de grond om hun nest te maken. De prachtige vogels broeden in de maanden februari en maart maar er bestaat een kans dat je ze tot de maand september kunt zien. Tot die tijd zijn zij namelijk in hun broedgebieden aanwezig.
De reden waarom je ze niet tegen zou kunnen komen is kou. Strenge winters kunnen ze heel slecht tegen waardoor ze naar andere plaatsen in Europa trekken of misschien zelfs richting Azië. Afhankelijk van de temperatuur kun je de ijsvogels dus het beste observeren en vastleggen van februari tot september. Daarom moet de locatie zeer zorgvuldig worden gekozen en ervoor gezorgd worden dat je buiten het zicht van de ijsvogels plaats kunt nemen! De wat drukkere locaties aan de randen van woonwijken en in(stads)parkjes zijn ideaal. Daar vindt altijd verstoring door voorbijgangers plaats. Schijnbaar nemen de IJsvogels dit op die plaatsen voor lief, anders waren ze er niet. Verstoor je ze zelf, geheel onbedoeld, dan is dat geen ramp. Wel is het zaak om dan meteen je boeltje op te pakken en ze verder met rust te laten. Eenmaal verstoord blijven ze je in de gaten houden en komen niet terug voordat je weg bent.
Dichtbij de broedplaats ijsvogels fotograferen
Wanneer je dicht in de buurt bent van een broedplaats van de ijsvogels is het uiteraard belangrijk dat je geen lawaai maakt. Je wilt natuurlijk niet de vogels die normaal gezien al zo hard vliegen wegjagen op het moment dat je zo dichtbij bent. Probeer eerst eens wat foto’s van een afstand te schieten voordat je het nest benaderd. Door op voldoende afstand te blijven stoor je de vogels niet in hun proces. Wil je toch graag van iets dichterbij foto’s maken? Loop er dan op een hele stille manier naartoe, maar zorg wel voor een gepaste afstand. Je kunt namelijk niet direct bij het nest foto’s gaan zitten maken. Voor mooie close-ups kun je dus het beste gebruikmaken van goede zoomlens. Kom je wel dicht bij het nest? Dan stoor je de vogels en heb je minder kans op een foto.
Broedperiode van de ijsvogel
De broedperiode van de ijsvogels vindt plaats in de maanden februari en maart. Het nest van de IJsvogel is meestal zo’n 0,5 – 1 meter diep en vind je in de meeste gevallen in een oever langs het water. In veel gevallen maken mensen een nest voor deze vogelsoort, maar er zijn ook natuurlijke nesten door de vogels zelf gemaakt. De perfecte plek voor een nest bestaat uit een boom die omgevallen is of bijvoorbeeld de wortels van een boom. De vogels leggen 6 tot 8 eieren. Leuk om te weten is dat zowel het mannetje als het vrouwtje samenwerken om de eieren uit te broeden. Gemiddeld doen zij hier ongeveer 3 weken over. Na het uitbroeden blijven de jonge niet heel lang bij hun ouders. Het duurt namelijk maar 3 tot 4 weken voordat zij zelf het nest uitvliegen.
Om de ijsvogels en hun jonge goed vast te kunnen leggen, moet je natuurlijk weten waar je op kunt letten. Een nest is namelijk maar zelden bewoond. Zie je een mannetje of vrouwtje een nest in vliegen? Dan mag je er vanuit gaan dat hier ook jonge IJsvogels zitten. De ouders voeren hun kinderen namelijk vis en deze houden zij met hun kop naar voren zodat de jonge vogels goed kunnen eten. Bij een nest dat bewoond is zie je uitwerpselen rondom de ingang van het nest.
Waar moet je op letten bij het fotograferen van ijsvogels?
Het is dus van essentieel belang dat je de vogels zo stil mogelijk benadert en niet afschrikt. Verder is het belangrijk dat je in de juiste periode op pad gaat om foto’s te maken. Als je dit niet doet loop je ze namelijk mis. Omdat de broedtijd van de ijsvogels in de winter is, is het van groot belang dat jij je als fotograaf lekker warm aankleed. Trek een winterjas en een comfortabele, oude broek aan. Zo kun je ongestoord van de natuur genieten en als je vies wordt is dit ook niet zo erg. En als het even kan: trek dan kleding aan die voor de vogels zo min mogelijk opvalt. Door je te camoufleren
Wil je weten wat er nog meer belangrijk is als je ijsvogels gaat fotograferen? Hoe kun je de vogels bijvoorbeeld op de juiste timing scherp op beeld krijgen en mooi vastleggen als ze net wegvliegen? Waar moet je allemaal op letten als je vliegende vogels fotografeert? Is er speciale uitrusting voor nodig? En welke lens kan ik het beste gebruiken als ik van veraf een foto wil maken? Je leest het verder in dit artikel.
IJsvogels fotograferen: camouflage en vogelhutten
Net als de meeste dieren zijn ook IJsvogels erg oplettend. Daarnaast zijn deze vogels ook best wel klein. Het is dus het beste om een mooie close up te maken van de IJsvogel. Wil je net dat stapje dichterbij zetten? Bereid je dan van te voren goed voor op deze fotosessie door je goed te camoufleren. Door dit te doen hebben de vogels niet door dat je in de buurt bent en stoor je ze dus ook niet.
Camoufleer jezelf goed
Maar wat is dan een goede manier van camouflage? Heb je de mogelijkheid om jezelf te verstoppen tussen de planten? Dan heb je al een prima manier van camoufleren gevonden. Wanneer je het als fotograaf graag professioneel aanpakt is het aan te raden om een camouflagedoek of camouflagenet te kopen. Het handige hieraan is dat je het over jezelf heen kunt gooien terwijl jij eronder verstopt zit. Omdat het nog enige tijd kan duren voordat de IJsvogel te zien is kun je gebruikmaken van een inklap stoeltje.
Neem voor de zekerheid ook een snack mee zodat je in ieder geval iets te eten bij je hebt, mocht het echt heel lang duren voordat de vogel op komt dagen. Check het camouflagedoek of net van tevoren goed. Het kan namelijk zo zijn dat er nog geen gat in zit. En om nou ter plekke met een schaar moeilijk te staan doen is ook zo onhandig. Om zeker te weten dat jouw lens goed door het doek heen past is het verstandig om dit uit te meten en vervolgens een gat te knippen.
Camouflagetent in plaats van doek
Heb je het camouflagedoek een aantal keer uitgeprobeerd of vind je het prettiger om het gelijk groot aan te pakken? Dan kun je er voor kiezen om een camouflagetent te kopen. Deze hoeft niet heel groot te zijn. Een één of tweepersoons tentje is al meer dan voldoende. Je blijft er immers ook niet in overnachten. Wel kan het handig zijn om een matje of kleine stoel mee te nemen zodat je vanuit je tent een comfortabele houding aan kunt nemen terwijl jij met je camera opzoek gaat naar de IJsvogel. De hele dag een camera in je handen houden is erg belastend voor je handen. Daarom is het ook hier aan te raden om een statief mee te nemen. Hierdoor weet je zeker dat je een steady shot krijgt.
Fotograferen vanuit een kijkhut
Wil je liever gewoon een dag de natuur in zonder tent? Zoek dan van tevoren goed uit op welke locaties kijkhutten te vinden zijn. Het voordeel van een kijkhut is dat deze er al staat en er dus ook al rekening gehouden is met de hoogte van waaruit je vogels kunt gaan spotten. Je hoeft dus niet moeilijk te doen met een statief. Ook kun je de camera vanuit de kijkhut goed op de vogels richten zonder dat zij gestoord worden in hun bezigheden.
Conclusie
Het fotograferen van IJsvogels is voornamelijk goed opletten, je rustig houden en een foto nemen op de juiste locaties. Als je goed op deze punten let is het nemen van een goede foto ook voor jou weggelegd. Het blijft wel lastig om het dier te vinden, maar zodra je één tegen komt kun je gelijk al een langere tijd aan de slag. Een leuk uitje dus waar je op een leuke manier dit prachtige dier vast kunt leggen.