Hoe familieportretten te fotograferen?

Hoe familieportretten te fotograferen? Van alle dingen in de fotografie hou ik ervan familieportretten te fotograferen. Voor mij zijn familieportretten over het algemeen flexibeler dan welk ander type fotografie dan ook, en het geeft me veel mogelijkheden om mijn creativiteit te uiten. Als je erover nadenkt om  familie portretten te fotograferen of heeft iemand je gevraagd om hun familie te fotograferen, weet je misschien niet waar je moet beginnen en hoe je alles kunt plannen.

In dit artikel zal ik het hebben over het fotograferen van familieportretten en enkele tips geven over eenvoudige dingen die je kunt doen om terug te komen met foto’s die de familie nog vele jaren zal gaan koesteren.

Klik hieronder voor een GRATIS video en e-book van de Complete Online Cursus Digitale Fotografie!

Hoe familieportretten te fotograferen?

1) Communicatie

Het spreekt voor zich dat communicatie de sleutel is in de fotografie van mensen. Vanaf de dag dat je de eerste e-mail van de klant ontvangt, zorg je ervoor dat je voortdurend betrokken blijft. Reageer snel op vragen en hou je klanten altijd op de hoogte, vooral over mogelijke wijzigingen in de planning. Portretsessies zijn geen bruiloften en er is altijd een kans dat je klant vergeet wanneer en waar de fotosessie moet plaatsvinden.

Plaats daarom enkele herinneringen in je agenda om je klant enkele dagen van tevoren op de hoogte te houden van de aankomende sessie. Ik herinner mijn klanten meestal een week van tevoren via e-mail, telefoon of Facebook aan mijn klanten en stuurde de dag voor de sessie een nieuwe herinnering. Als mijn cliënt niet reageert, bel ik ze en zorg ik ervoor dat ze mijn bericht ontvangen.

Effectieve communicatie is belangrijk voor een drukke professional.. Het opnieuw plannen van een gemiste fotosessie kan duur worden, vooral als je die ene weekend dag gepland had voor een gezinsuitje.

2) Ideeën voor het fotograferen van familieportretten

Elke keer dat je een nieuwe familieportret-sessie boekt, doe je je best om eerst je klant te leren kennen. Je doel moet zijn om iets unieks en memorabel te maken, wat niet alleen kan resulteren in een langdurige relatie, maar ook zal resulteren in veel toekomstige verwijzingen.

En over verwijzingen gesproken, vrijwel elk gezin dat ik fotografeerde was het resultaat van een verwijzing, ik heb nooit ergens mijn fotografiediensten geadverteerd. Met “uniek” bedoel ik niet uw fotografiestijl of -techniek – ik heb het over het naar buiten brengen van het unieke karakter van elk gezin. Maak in de loop van je communicatie met hen meer informatie over hun interesses en hobby’s. Als ze je als fotograaf hebben aangenomen, betekent dit dat dit gezin geeft om herinneringen, hun kinderen en hun relatie met elkaar.

Ga verder met de volgende stap en neem hun alledaagse eigenschappen, hobby’s en levensstijl fijn op in de fotosessie. Gooi dit idee naar de familie en geef ze wat tijd om erover na te denken. Vaak, zo niet elke keer, komen mijn klanten terug met leuke ideeën voor hun shoot en gaan we dit uitwerken.

Als de familie van vissen houdt, ga dan naar een nabijgelegen meer met een aantal hengels en maak een aantal leuke foto’s. Als ze graag lezen, laat ze dan hun favoriete boeken kiezen voor enkele leuke foto’s. Dit soort dingen zullen niet veel van je tijd kosten, maar ze zullen geweldige momenten creëren. Tenslotte voelen mensen zich het meest op hun gemak als ze iets doen wat ze graag doen.

Hoe familieportretten te fotograferen

3) Werken met een tijdlijn

Net als bij elke andere fotosessie, moet je binnen een bepaalde tijdlijn werken. Als je een studiofotograaf bent, doet het moment van de dag er misschien niet toe. Maar als je een daglichtfotograaf bent, is het ideale moment van de dag volgens mij erg belangrijk. Natuurlijk zijn er dingen zoals een flitser om toch goede foto’s te maken, daarnaast kan foto’s natuurlijk nog bewerken met bijv. lightroom,  maar mijn voorkeur gaat echt uit naar goed daglicht.

Wat de duur van de sessie betreft, streef ik meestal naar maximaal 1-2 uur. Iets langer is te vermoeiend voor het gezin, vooral als er kleinere kinderen bij betrokken zijn.

familieportretten fotograferen
4) Kleding keuze

Veel van mijn klanten vragen om mijn suggesties als het gaat om kleding, dus wees bereid om hen wat begeleiding te geven. Eerst en vooral wil je dat je klanten zich op hun gemak voelen in alles wat ze willen dragen. Adviseer je klanten om iets te dragen dat bij hun persoonlijkheid past, maar niet te matchy is met de rest van het gezin. Vergeet niet dat als je klanten er goed uitzien, zij zich zelfverzekerd zullen voelen. En dit zie je ook in de foto’s!

Afhankelijk van het algehele idee voor de sessie, raad ik mijn klanten doorgaans aan om een ​​klassieke en een casual kleding te kiezen. Ik vraag mijn klanten om de klassieke kleding aan het begin van de sessie te dragen. Hoezeer je ook probeert om dingen gemakkelijk te maken voor je klanten, de eerste 30 minuten van je sessie zullen enigszins gespannen zijn, nou ja, formeel! Dit is het moment om alle ‘serieuze’ foto’s uit de weg te ruimen. Naarmate je klanten beginnen te ontspannen en aan je beginnen te wennen, kan je ze langzaam maar zeker verlichten in hun leuke modus en veranderen in hun meer ontspannen outfits.

5) Locatie voor de fotosessie

Hoezeer het idee van het kiezen van de locatie voor de sessie lucratief en gemakkelijk voor je klinkt, ik zou aanraden om dit ook aan je klanten te vragen, misschien hebben zij wel een favoriete locatie. Krijg hun input over hun favoriete plekken en adviseer hen tijdens je gesprek als bepaalde locaties misschien niet passen voor wat je van plan bent. Check die locaties en geef je oordeel. Als de locatie die je klant heeft gekozen niet overeenkomt met wat je van plan bent, kan je een andere locatie voorstellen. Meestal stel ik locaties voor met grote schaduwrijke gebieden met prachtige bomen en een locatie met een open ruimte voor kleine kinderen om rond te rennen.

Lokale parken kunnen geweldig zijn voor deze sessies, maar als je ervoor kiest om te fotograferen in een staatspark of ander overheidsbezit, zorg dan voor een vergunning vooraf. Je wilt absoluut niet worden uitgegooid of mogelijk boeten krijgen tijdens een fotosessie, omdat het een zeer negatieve indruk zal achterlaten bij je klant.

7) Fotograferen van groepen

Hoe familieportretten te fotograferen

Hoogstwaarschijnlijk zal je op een gegeven moment tijdens je sessie alle gezinsleden als groep fotograferen. Voordat je deze taak op je neemt, moet je ervoor zorgen dat je camera-instellingen correct zijn voor de hele groep. Het laatste wat je wilt, is een groepsfoto met een paar mensen in focus en de rest onscherp, een volledig wazige foto of een foto met veel gesloten ogen. Onthou, groepsfoto’s zijn de typische kandidaten voor die grote ingelijste foto’s op een muur, dus je wilt ervoor zorgen dat je ze perfect vastlegt en fotografeert in RAW zodat je de foto’s nog goed kunt bijwerken.

  1. Probeer geen lange brandpuntsafstanden op korte afstanden te gebruiken voor groepsfoto’s, omdat je veel scherptediepte nodig hebt, vooral voor groepsportretten met meerdere rijen. Die mooie 70-200mm-lens van jou moet misschien worden veranderd in een bredere lens. Wanneer je breed gaat, probeer dan niet te breed te gaan. Een super groothoeklens vervormt je onderwerpen als een gek, vooral die bij de hoek van het beeld. Er is geen algemene aanbeveling voor een bepaalde brandpuntsafstand, omdat er te veel factoren bij betrokken zijn, zoals de grootte van de groep, afstand van camera tot onderwerp, etc. Over het algemeen geldt hoe groter de groep, hoe breder je moet gaan. Mijn persoonlijke favoriet voor groepsfoto’s is een midden toon lens zoals 24-70 mm.
  2. Als je groep in één rij kan worden geplaatst, zorg er dan voor dat alle onderwerpen op hetzelfde lijn recht tegenover de camera staan, parallel aan de camera. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen in je shot zich in de diepte van het veld bevindt, zodat iedereen in focus zal zijn. Vraag bij het nemen van foto’s de groep om binnen de gedefinieerde lijn te blijven.
  3. Vraag iedereen om dicht bij elkaar te staan. Je wilt geen grote gaten in je opnames.
  4. Probeer niet te hoog te gaan op ISO-snelheid, omdat dit te veel ruis kan veroorzaken voor je foto’s. Ik vind het leuk om de mijne in te stellen op ISO 100 voor basiswaarde en 1600-3200 voor max ISO op full-frame digitale camera’s. Soms is zelfs 3200 naar mijn smaak te lawaaierig, dus ik blijf meestal in het bereik van 100-1600 ISO.
  5. Zorg ervoor dat je foto’s maakt met alle ogen open. Je kunt een aantal technieken gebruiken om dit mogelijk te maken. Ik vraag meestal iedereen om hun ogen te sluiten en ze te openen direct nadat ik er drie heb gezegd. Ik tel luid tot drie en bij drie klik ik. Je kunt meerdere frames opnemen in de modus voor continu afdrukken en de dichte ogen tijdens de nabewerking repareren, maar als je de mogelijkheid hebt om deze in de camera gelik goed te doen, moet je dat gewoon doen.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips, zoals je misschien wel weet ben ik ook nog maar een beginner, deze tips komen dan ook van andere experts. Wil je meer leren, volg dan de online cursus digitale fotografie van vak fotograaf Peter van Veen.

Heb je zelf nog een tip dan kan je onderaan deze pagina reageren.

 

Klik hieronder voor een GRATIS video en e-book van de Complete Online Cursus Digitale Fotografie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *